Espanja

Espanja: Usko koetuksella ja fiesta perfecta

syyskuu 20, 2014

 

Tyttäremme olisi mielellään ottanut koko kirkon haltuunsa lattiatasosta.

Tyttäremme olisi mielellään ottanut koko kirkon haltuunsa lattiatasosta.

Menneenä kesänä vietimme nuorimmaisen tyttäremme kastejuhlaa. Päätimme jo hänen synnyttyään, että tällä kertaa järjestäisimme kunnon bileet mieheni eli lasten Papán kotimaassa Espanjassa, sillä häitämme ja esikoisemme ristiäisiä olimme jo juhlineet täällä Suomessa. Oli aika kutsua Suomen suku ja ystävät niin sanotusti vuorovisiitille Espanjan päähän.

En voi lakata ihailemasta espanjalaisten lasten vaatteita...

En voi lakata ihailemasta espanjalaisten lasten vaatteita…

Visio juhlista oli valmiina. Oikeastaan parempi nimitys olisi ristiäisten sijaan kesäjuhla tyttäremme kunniaksi. Sellainen, jossa tanssittaisiin yöhön asti ja mukana viihtyisivät niin aikuiset kuin lapset. Mukaan olisivat tervetulleita kaikki ystävät. Fiestaa vietettäisiin Campolla eli suvun maatilalla, siellä syötäisiin perinteisiä ruokia, istuttaisiin iltaa hyvässä seurassa ja tanssittaisiin flamencoa. Lisäksi pyytäisimme siunausta tyttärellemme mieheni kotikirkossa katolilaiselta papilta. Suunnitelma oli siis selvä – jo kuukausia aikaisemmin, mutta sen toteuttaminen Suomesta käsin osoittautui kuitenkin hiukkasen haastavaksi. Espanjalaisessa pikkukaupungissa kun asiat on totuttu hoitamaan kadulla puhuen eikä meilitse tai puhelimitse ulkomailta käsin.

Espanjan serkut kilpailivat suomalaisvieraan suosiosta.

Espanjan serkut kilpailivat suomalaisvieraan suosiosta.

Kastevesi on tuotu israelilaisesta pyhästä virrasta.

Kastevesi on tuotu Jordan-joen pyhästä virrasta.

Kesäkuun alussa saavuimme Chiclana de La Fronteraan todetaksemme, että 70 hengen juhlat olisivat viiden päivän päästä ja meillä ei ollut sovittu mitään, ei siis yhtikäs mitään juhlien eteen. Olin hiillostanut koko kevään miestäni, että onhan hän selvittänyt bändin, entä ruoat ja juomat jne. Hän oli kerta toisensa perään todennut tyynesti, että kaikki kyllä järjestyy.

Kaikki lapset kutsuttiin alttarille mukaan kastetoimitukseen.

Kaikki lapset kutsuttiin alttarille mukaan kastetoimitukseen.

Espanjaan saavuttuamme minuun oli iskeä todellinen epätoivo, sillä tuplasti näiden juhlien kokoisia häitämme olimme suunnitelleet puolitoista vuotta. Mistä ihmeessä saisimme bändin, äänentoiston, vuokrapöydät ja tuolit, ruoat, koristelut, tarjoilijat, pomppulinnan ja kaiken muun kasaan viidessä päivässä – puhumattakaan papista ja kirkosta kesäkuun suositulle häälauantaille?

Papá, meidän sankari ja minä.

Papá, meidän sankari ja minä.

Mutta simsalabim, kaikki asiat alkoivat todellakin loksahtaa paikoilleen, kun pääsimme vihdoin kadulle ”hablaamaan”  oikeiden ihmisten kanssa. Hups vain, yhtäkkiä meillä oli sovittu paikallinen flamenco-trio-laulamaan juhliimme pilkkahinnalla ”totta kai tulemme, olemmehan me nyt veljesi tuttuja”, pöydät ja tuolit oli lainattu ja toimitettu ilmaiseksi Abuelon (isoisän) kantaravintolasta, Abuela (isoäiti) ja mieheni sisarukset puolestaan ystävällisesti ilmoittivat, että he kokkaisivat itse juhliin alkupalat ja hommaisivat kylän parhaan paella-miehen taikomaan pääruoan. T’äydellinen pomppulinnakin ilmestyi paikalle jostain ja oli muuten päivän hittijuttu.

Camposta tuli koristeluineen täydellisempi juhlapaikka kuin olisimme ikinä voineet unelmoida.

Camposta tuli koristeluineen täydellisempi juhlapaikka kuin olisimme ikinä voineet unelmoida.

JuhlalyhdytNäkymiä Campolta

Pappi sen sijaan ei suinkaan suostunut vain siunaamaan lastamme, vaan päätti järjestää vauvallemme kunnon katolilaiset ristiäismenot.  Hetken mietittyämme totesimme, että onhan meillä  sentään luterilaisessa kirkossa sama jumala katolilaisten kanssa, joten anti mennä vain – ja sitä paitsi kuuluuhaan miehenikin lapsuuden perujaan Espanjassa katolilaiseen kirkkoon.

Juhlakakun leikkuu

Tätä parempaa paellaa en ole koskaan maistanut kymmenen vuoden suhteemme aikana.

Tätä parempaa paellaa en ole koskaan maistanut kymmenen vuoden suhteemme aikana.

Sitä ennen meidän vanhempien usko pistettiin kuitenkin oikein toden teolla koetukselle tai paremminkin sanottuna testiin. Kutsu kävi nimittäin niin sanottuihin ”kuulusteluihin”, joissa pappi ja toinen harras uskoontullut varmistivat parituntisella tenttaamisellaan, että kaikki katolisen kirkon opit oli varmasti taottu kalloon ja voitaisiin täten ottaa mukaan lapsenkasvatukseen.  Juu, totta kai oli… Minähän en edes ymmärtänyt saarnasta mitään ja mieheni ei puolestaan olisi halunnut ymmärtää, sen verran vanhanaikaisilta osa ajatuksista kuulosti.

Espanjalaisia Herkkuja

Tortillita de Camarones eli pienet katkarapuletut ovat omaa espanjalaisherkkuani. Nam!

Tortillita de Camarones eli pienet katkarapuletut ovat omaa espanjalaisherkkuani. Nam!

Ristiäishetki oli puolestaan erittäin kaunis ja mieleenpainuva kokemus. Se sisälsi paljon lauluja, joita pappi itse säesti haitarilla ja sukulaiset kuorolaululla ja kitaralla. Lisäksi kaikki kirkossa olleet lapset otettiin mukaan alttarille toimitukseen. Ei todellakaan mitään vakavamielistä pönötystä, vaan tunnetta ja tunnelmaa täysillä.

Suomen ja Espanjan perheemme nostattivat yhdessä juhlatunnelmaa.

Suomen ja Espanjan perheemme nostattivat yhdessä juhlatunnelmaa.

IMG_2596

Minä ja päivänsankari

Sanat eivät riitä kuvailemaan, kuinka onnelliseksi nämä juhlat meidät tekivätkään. Annetaan siis kuvien puhua puolestaan. Kaikki onnistui paremmin kuin olisimme ikinä edes unelmoineet – suuri kiitos siitä kuuluu espanjasuvullemme, joka tyynen rauhallisesti emännöi juhlia ilman mitään stressiä. Enakkojärjestelyitä ja koristeluja lukuun ottamatte saimme mieheni kanssa keskittyä  vieraiden isännöitsemiseen ja kaikilla aisteilla päivästä nauttimiseen. Ja niitä kokemuksia todellakin riitti. Campo oli kauneimmillaan, ruoka oli suussasulavaa, musiikki ihanaa ja tunnelma katossa. Lapset nauttivat ja leikkivät yli kielirajojen, ja pomppulinna oli odotetusti hitti.

Lapset viihtyivät pomppulinnassa koko päivän. Se tulee olemaan vakiovarustus myös Suomessa lastemme juhlissa.

Lapset viihtyivät pomppulinnassa koko päivän. Se tulee olemaan vakiovarustus myös Suomessa lastemme juhlissa.

Dioni ja Marta

Flamencobileet

Tanssimme flamencoa, juttelimme ja nauroimme auringonlaskuun saakka. Päivänsankarimme otti välillä pientä lepoa vaunuissa, mutta ei malttanut hänkään olla juhlista kauaa poissa, vaan tarkkaili tapahtumia ja nautti huomiosta täysin rinnoin.

Abuelan hoivissa

Flamenco grupo

Maisemia Campolta

Campon kalkkuna

Kiitos niin paljon jokaiselle ystävällemme ja perheenjäsenellemme, joka halusi jakaa tämän ikimuistoisen päivän kanssamme. Erikoiskiitokset uskomattoman lahjakkaalle ystävälleni Alice Ahlforsille, joka on jälleen kerran ottanut nämä hienot kuvat. Ja vielä kerran: Muchas Gracias a la Familia Fernández por organizar con nosotros una fiesta tan increible!

xxx Inari

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Taina syyskuu 23, 2014 at 04:20

    Kiitos tästä postauksesta. Hyviä kuvia ja mielekiintoista tietoa erilaisten kulttuurien kohtaamisesta!

    • Reply Inari Fernández syyskuu 23, 2014 at 21:35

      Moikka Taina, kiitos palautteestasi- kiva, jos juttu miellytti. Hyvää syksyä sinulle! -Inari

    Leave a Reply