Jyväskylä Kotimaa

Vieraspostaus: Jyväskylä lasten kanssa – seitsemän vinkkiä Suomen Ateenaan

toukokuu 14, 2014

Tässä tulee blogimme ensimmäinen vieraspostaus Lontoossa Asuvalta Heiniltä, joka listaa vinkkejään lapsiperheille Suomen kotikaupungistaan Jyväskylästä.

Oletko sinä reissannut jonnekin kiinnostavaan lapsiperhekohteeseen tai asutko ehkä ulkomailla perheen kanssa? Entä mitä sinun kotikaupunkisi Suomessa tarjoaa jälkikasvun kanssa reissaaville? Jos haluat jakaa vinkkisi kera hyvien kuvien myös muiden kanssa, laita meille viestiä, niin katsotaan, josko sinä voisit olla seuraava vierasbloggaajamme.

Höyrylaiva s/s Suomi jättää Jyväskylän sekä Kuokkalan sillan taakseen ja suuntaa Päijänteelle. Risteily on  mukava tapa katsellä järvimaisemaa lasten kanssa.

Höyrylaiva s/s Suomi jättää Jyväskylän sekä Kuokkalan sillan taakseen ja suuntaa Päijänteelle. Risteily on mukava tapa katsella järvimaisemaa lasten kanssa.

Seitsemän Vinkkiä Jyväskylään lasten kanssa

Suomen Ateenaksikin tituleerattu Jyväskylä tunnetaan ennen kaikkea aktiivisena opiskelijakaupunkina ja Alvar Aalto -kaupunkina mutta on myös melkoisen mukava paikka lapsille ja lapsellisille. Kaupunki on kooltaan kompakti ja tunnelmaltaan leppoisa mutta yliopiston myötä yllättävän eläväinen ja täynnä kulttuuria, kaunista luontoa ja tutkimisen arvoisia paikkoja – täydellinen #Suomiretkikohde siis! Tässä kootusti muutama vinkki siihen, mitä kaikkea Jyväskylässä voi perheen kanssa touhuta.

Vierailu Kallioluolaan louhittuun planetaarioon on jännittävä kokemus. Paikalle mahtuu kerralla noin 50 ihmistä.

Vierailu Kallioluolaan louhittuun planetaarioon on jännittävä kokemus. Paikalle mahtuu kerralla noin 50 ihmistä.

 Kallioplanetaario – tähtitaivas vuoren uumenissa

Monet jyväskyläläisetkään eivät tiedä, että ihan lähellä, Nyrölän kylässä, sijaitsee maailman ainut kallion sisään louhittu planetaario. Jo paikalle saapumisessa on oma jännityksensä: tuntuu hullulta, että arkiselta näyttävän maiseman sisään onkin rakennettu veikeä planetaario, jossa voi katsella avaruusaiheisia elokuvia katsojan sisäänsä sulkevassa, 360 asteen kupolin muodostavassa salissa. Kallioplanetaariossa voi myös seurata reaaliaikaista kaukoputkikuvaa taivaalta. Nyrölä ja kallioplanetaario sijaitsevat noin 20 kilometriä Jyväskylästä pohjoiseen, joten helpointa paikalle on päästä omalla autolla.

Suomen käsityön museo: Aistitilassa voi tutkia erilaisia materiaaleja yllättävilläkin tavoilla – esimerkiksi niiden hajuja nuuhkimalla.

Suomen käsityön museo: Aistitilassa voi tutkia erilaisia materiaaleja yllättävilläkin tavoilla – esimerkiksi niiden hajuja nuuhkimalla.

Suomen käsityön museo – kaikille aisteille jotain

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Suomen käsityön museo kapinoi vastaan sitä käsitystä, että museoissa voi lähinnä katsella pölyisiä esineitä lasivitriinin läpi. Täällä saa tunnustella, kokeilla rohkeasti ja tehdä itse – museon pohjakerroksessa sijaitsevassa Aistitilassa voi tutustua erilaisiin materiaaleihin hajujen, äänien ja makujen kautta, Avoimessa Pajassa taas pääsee kokeilemaan itse erilaisten materiaalien työstämistä. Pajassa voi esimerkiksi nikkaroida itselleen apinannyrkin tai haitarikirjan. Museon pääsymaksu on aikuisilta 6 euroa mutta alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja perjantaisin museo on ilmainen kaikille.

Pienikamari on täynnä karkkivärejä ja suloisia pikku yllätyksiä. Hyvä paikka tuliaisostoksille siis.

Pienikamari on täynnä karkkivärejä ja suloisia pikku yllätyksiä. Hyvä paikka tuliaisostoksille siis.

 Pienikamari – lelujen aarrearkku

Pienikamari on nimensä mukaisesti pieni ja kodikas lelukauppa Jyväskylän Kilpisenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa. Kauppaan sisään astuessa moni hämmästyy: kompaktiin tilaan on onnistettu mahduttamaan vaikka minkälaisia aarteita! Pienikamarin motto ”Suuria elämyksiä pienille – pieniä yllätyksiä isoille” tekee paikasta mukavan kaupan koko perheelle: perinteiset puu- ja peltilelut ja nukkekodit ovat nykylapsille eksoottisia mutta suloiset sisustustavarat sekä hauskat kortit ja lahjat hymyilyttävät myös aikuista.

Kylpylähotelli Rantasipi – puuhaa joka lähtöön

Jos haluaa hotellin olevan muutakin kuin nukkumis- ja tankkauspaikka, kannattaa harkita Laajavuoressa sijaitsevaa kylpylähotelli Rantasipiä. Kyseessä on todellinen joka muksun unelmamajoitus: hotellista löytyy suuri kylpylämaailma mutta myös keilarata, pelihuoneita, pallomeri ja pomppulinna. Aivan hotellin vieressä on Laajiksen urheilukeskus, jossa voi laskettelun lisäksi kokeilla muun muassa XC-pyöräilyä, frisbeegolfia ja vesihyppyreitä sekä vuoden 2014 kesäkuusta eteenpäin seikkailla puihin rakennetussa köysipuistossa. Varttuneemmat hotellivieraat arvostavat tilavia perhehuoneita, kylpyläpalveluita ja hyviä ulkoilureittejä. Kaupungin keskustaankin on vain muutama kilometri. Rantasipia ja Jyväskylän muuta hotellitarjontaa voi tarkastella esimerkiksi Expedian sivuilla, joilla voi myös etsiä erityisesti perheille sopivia vaihtoehtoja.

 Peukkulan seikkailupuisto – roolileikkejä ja nikkarointia

Peukkula on Jyväskylän Rauhalahdessa sijaitseva, kesäisin auki oleva seikkailupuisto, johon kuuluu myös talvikautta ja sadepäiviä varten oleva sisäleikkipuisto. Sisätiloista löytyy esimerkiksi erilaisia roolileikkihuoneita ja Peukkula Kino, ulkopuistosta muun muassa nikkarointipaja, karuselleja ja polkuautorata. Peukkulan ylivoimaisesti paras juttu on kuitenkin sen perältä löytyvä satukylä, jonka asukkaiksi palkatut näyttelijät viihdyttävät ja leikittävät lapsia. Parhaiten Peukkulan satumaailma toimii varmasti juuri alle kouluikäisille lapsille, isompien mielestä se saattaa olla jo hieman lapsellinen.

Peukkulassa voi kohdata muun muassa Amanda-laivalla seilaavan merirosvo Arpinaaman.

Peukkulassa voi kohdata muun muassa Amanda-laivalla seilaavan merirosvo Arpinaaman.

 Päijänne-risteilyt – maisemien loistoa

Jyväsjärvi on olennainen osa Jyväskylää ja yhdistyy kapean Äijänsalmen kautta Päijänteeseen ja sen kauniisiin maisemiin, salmiin sekä kanaviin. Jyväskylän satamasta (joka sijaitsee vain kivenheiton päässä keskustasta) lähtevät sisävesiristeilyt perinteisillä höyrylaivoilla ovat klassinen mutta toimiva tapa viettää aurinkoinen kesäpäivä perheen kanssa, ja lapset pääsevät risteilyille puoleen hintaan. Pienten lasten kanssa sopivin ratkaisu voi olla kolmituntinen lähivesiristeily, mutta seikkailunhaluisille Jyväskylästä lähtee myös kauemmas ulottuvia kanavaristeilyjä. Kaikkiin risteilyaluksiin kuuluu ravintola, josta saa hyvää, joskin melko kallista ruokaa.

Yliopistokampus – huokeaa lounasta Ilokivessä

”Yläkaupungille” levittäytyvä Jyväskylän yliopiston kampus on yksi Suomen kauneimpia ja hauska paikka käveleskelyyn ja opiskelijajoukkojen ihmettelyyn. Ja vaikka yliopisto ei sinänsä kiinnostaisikaan, edullisesta perhelounaasta haaveilevien kannattaa katsastaa kampuksen keskellä sijaitseva, legendaarinen ylioppilastalo Ilokivi (Alvar Aallon suunnittelema, totta kai). Ilokiven arkisin auki oleva lounasravintola tarjoaa yksinkertaista mutta maukasta arkiruokaa ja vaikka asiakasjoukko koostuu suurimmaksi osaksi opiskelijoista, myös perheet ovat tervetulleita. Lisäksi paikka on tosi halpa: lämmin lounas ja salaattipöytä kustantavat 5,60 euroa ei-opiskelevalta aikuiselta ja 2,80 euroa alle 12-vuotiailta lapsilta.

Millaisia kokemuksia teillä on Jyväskylästä – mitä  sinä suosittelisit lasten kanssa järvikaupungissa vieraileville?

Kirjoittajasta:
Heini Huhtinen on sisällöntuottaja ja vapaa kirjoittaja, joka asuu tällä hetkellä Lontoossa mutta kaipaa tasaisin väliajoin entiseen kotikaupunkiinsa Jyväskylään. Seuraavana suurena matkaunelmana on Istanbulin auringonlaskujen näkeminen mutta tänä kesänä Heini haluaa matkustaa ristiin rastiin eksoottisessa kotimaassaan Suomessa. Matkojen lisäksi Heini haaveilee omasta puutarhasta, täydellisestä aamukahvista ja henkilökohtaisesta niska-hartiahierojasta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply