Kotimaa Lappi

Pulahdus Peurungalla – Roadtrip Helsingistä Lappiin vol. 1/4

huhtikuu 3, 2015

Istumme vuoden vaihteen tuntumassa mökillä ja mietimme tulevan kevään kuvioita. Lappiin on tänä keväänä pakko päästä, edellisestä kunnon hiihtoreissusta on jo kaksi vuotta ja talven kaipuu on kova.

Mieheni lähtee ystäviemme kanssa perinteiselle pääsiäisvaellukselle 12-vuotiaan esikoisemme kanssa (jo kolmatta kertaa) ja tavaraa on vaeltajilla ja viisihenkisellä perheellä niin paljon, ettei se enää lentokoneella näppärästi kulje. Alle on siis otettava auto ja perään vielä peräkärry.

1200 kilometrin ajaminen lähinnä traktoria muistuttavalla Land Rover Defenderillä ei kuitenkaan houkuta, paitsi jos… tekisikin road tripin!

Saan houkuteltua mukaan vuorotteluvapaalla opettajan työstään olevan ystäväni ja päätän ottaa mukaan nuorimman, pian 6-vuotiaan, poikani, jolla ei vielä ole koulurajoitteita. Tammikuun Matkamessuilla juttelen eri alueiden yrittäjien kanssa ja reitti pohjoiseen alkaa hahmottua. Varaamme matkaan aikaa 4 päivää, jolloin ajomatkaa kertyy päivää kohden korkeintaan noin 300 kilometriä.

Road trip 1 Roadtrip 2

Reittimme lähtee Helsingin Lauttasaaresta ja kulkee 4-tietä ensin Jyväskylän tasalle Kylpylähotelli Peurunkaan (291km) sieltä Ouluun (331km), Kemin kautta Ranualle (221 km), Rovaniemelle (80 km) ja lopulta Saariselälle (260km). Kerron kokemuksistamme neljässä eri postauksessa. Tässä ensimmäinen osa.

Lähdemme liikkeelle palmusunnuntaina puolen päivän aikaan, mikä osoittautuu liikenteen kannalta hyväksi vaihtoehdoksi = ei ole liikennettä. Olemme kaikki yhtä innoissamme, on ihanaa päästä hyvän ystävän kanssa vaihtamaan kuulumisia kerrankin ajan kanssa. Myös takapenkillä hyristään tyytyväisyyttä ensimmäisen leffan pyörähtäessä käyntiin. Meillä on mukana eväitä ja juotavaa sekä runsaasti puuhaa takapenkille (lue täältä vinkkimme automatkailuun lasten kanssa).

Helsingistä lähtiessämme on täysi kevät - talvesta ei ole enää tietoakaan.

Helsingistä lähtiessämme on täysi kevät – talvesta ei ole enää tietoakaan.

Ystäväni on myös selvittänyt vaihtoehtoiset taukopaikat, joista valitsemme ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi Karoliinan kestikievarin (ent. Karoliinan Kahvimylly), joka on avannut uuden tilavan ravintolan aivan 4-tien varteen Joutsan pohjoispuolelle Leivonmäelle.

Karoliinan kestikievarin sisustus oli hurmaava viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Karoliinan kestikievarin sisustus oli hurmaava viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Tämä paikka on erittäin helppo löytää ja todella lähellä tietä (risteyksessä on myös bensa-asema jos sattuu olemaan tankkauksen tarvetta). Peräkärryn kanssa en aio peruutella, joten annan arvoa tilavalle parkkialueelle. Rakennus muistuttaa ulkopuolelta lähinnä teollisuushallia (mikä se osittain onkin, sillä samassa rakennuksessa toimii juustotehdas), ei kannata antaa ulkokuoren hämätä, sillä sisältä löytyy mitä viihtyisin ihanasti sisustettu kahvila, jossa on lasten kanssa todella mukava pysähtyä.

Lapsille löytyy leikkipaikka ja tarjoiluissa on huomioitu perheen pienimmät. Tilamme lapselle lihakeiton, joka saapuu tosi nopeasti lisukkeenaan itse leivottuja leipiä ja syömme itse herkullisen Late lampaan pitsan puolitettuna (mm.luomulammasta, pinaattia ja kotijuustoa, NAM!), joka on enemmän kuin riittävästi kahdelle aikuiselle. Pullat ja kakut houkuttelevat sekä ulkonäöllään että tuoksullaan ja edullisilla hinnoillaan, mutta napa ei vaan enää vedä. Tälle taukopaikalle 10+ (plussa tuli ämpärilampuista ja maitohinkki-istuimista).

Lapsen lihakeittoannos saapui pöytään alta aikayksikön.

Lapsen lihakeittoannos saapui pöytään alta aikayksikön.

Näiden pullahoukutusten väliinjättäminen vaatii tahdonlujuutta.

Näiden pullahoukutusten väliinjättäminen vaatii tahdonlujuutta.

Saavumme Kylpylähotelli Peurunkaan viiden maissa. Saamme huoneen, jossa on mahtava näköala järvelle, mutta emme jää sitä ihastelemaan, sillä kiiruhdamme kylpylään. Kylpylä on avattu täysin uudelleen rakennettuna muutama vuosi sitten ja ainakin meidän tarpeemme täyttyivät ja ajomatkan aikana rasittuneet lihakset rentoutuivat. Kylpylästä löytyy useita lämpimiä porealtaita, tosi kiva pikkulasten allas, kylmä- ja kuumavesialtaat sekä joki (jossa voi hyvin uida myös matkaa), vesikiipeilyrata ja vauhdikas 130 metriä pitkä liukumäki. Kylpylän tunnelma oli kivan mystinen, sillä tila on valaistu eri värisillä valoilla ja seinillä pyörii jättimäiset animaatiot. Saunat olivat siistit ja tuntui mukavalta tepsutella huoneesta kylpylään kylpytakeissa (myös lapselle oli varattu sopiva kylpytakki valmiiksi huoneeseen).

Järvinäköala huoneesta oli loistava. Tilaa oli kolmelle hengelle riittävästi.

Järvinäköala huoneesta oli loistava. Tilaa oli kolmelle hengelle riittävästi.

Kylpylään sai juosta kylpytakki päällä suoraan huoneesta.

Kylpylään sai juosta kylpytakki päällä suoraan huoneesta.

Kylpyläkokemuksen jälkeen kiiruhdimme päivälliselle, joka tarjoiltiin Ravintola Villipeurassa. Päivällisaika päättyi jo klo 19, joten pikkaisen jouduimme kiiruhtamaan. Toisaalta mukavaa oli se, että ehdimme sitten vielä päivällisen jälkeen testaamaan hohtokeilausta. Enpä ollut ennen ajatellutkaan, miten hauskaa ja liikunnallista keilaaminen on ja että 5-vuotiaan kanssa siitä voi nauttia jo ihan täysillä itsekin. (toim. huom. Pienille keilaajille kannattaa pyytää laidat keilarataan ja keilaradalle EI kannata mennä kävelemään tai edes konttaamaan, se on tosi liukas ja öljy jättää ikävät läiskät housuihin.) Peurungalla on tarjolla myös useita muita aktiviteetteja jousiammunnasta, frisbeegolfiin ja curlingista kuntosaliin ja ohjattuun liikuntaan, täällä voisi hyvin viettää liikunnallisen viikonlopun tai vaikkapa hiihtoloman koko perheen voimin.

Hohtokeilaus oli tosi kivaa, hyvää liikuntaa ja meille kaikille sopivaa.

Hohtokeilaus oli tosi kivaa, hyvää liikuntaa ja meille kaikille sopivaa.

Peurungan aamiaispöydässä saa ihailla järvimaisemaa.

Peurungan aamiaispöydässä saa ihailla järvimaisemaa.

Hotellihuone oli siisti ja erittäin rauhallinen. Sisustus oli tosi kiva ja ajaton ja tosiaan näkymä järvelle suorastaan upea. Huoneessa oli myös parveke järvelle, jossa olisi varmasti kesäaikaan kiva istuskella kirjaa lukien tai järven elämää ihmetellen. Aamiaisbuffet oli maistuva ja monipuolinen tarjoten hyvät lähtökohdat seuraavaan ajopäivään kohti Oulua. Hinta-laatusuhde oli mielestäni erittäin kohdallaan ja pääsiäisen 2015 paluuliikenteelle Peurunka tarjoaa perheen majoitusta kylpylälippuineen ja aamiaisineen (2 aikuista ja 2 lasta) alkaen 149€/vrk, itse tarttuisin tähän jos olisin palaamassa autolla enkä jaksaisi ajaa kerralla kotiin asti.

Onko sinulla hyviä kokemuksia pysähdyspaikoista Jyväskylän seutuvilla?

Matkan seuraava osa (Oulu ja Kemi) löytyy tästä.

Matka toteutettiin 29.3.-2.4.2015 yhteistyössä Kylpylähotelli PeurunganVisit OulunVisit KeminRanuan eläinpuistonVisit Rovaniemen ja Santa’s Hotelsin kanssa. Kaikki mielipiteet ovat omiani ja perustuvat omiin kokemuksiimme.

– Inna-Pirjetta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply