Helsinki Kotimaa

Vielä on kesää jäljellä – lapsen kanssa luontoon #OutdoorsFinland

elokuu 6, 2014

Kesä on ollut aivan ihana! Minut on rakennettu tällaisia kelejä varten.

Herääminen helteiseen aamuun, lenkki Lauttasaaren rannoilla, joogaaminen rantakalliolla ja pulahdus sopivasti raikastavaan mereen tekevät elämästä ihanaa, vaikka edessä olisi pitkäkin työpäivä. Kesäloman aikana ehdin lasteni kanssa Espanjaan ja Legolandiin. Lisäksi nautimme mökkielämästä ja teimme kolmen viikon perhepurjehduksen Viroon ja Saaristomerelle. Parhaimmat purjehduspaikat ja vinkit tulen jakamaan täällä blogissamme lähiaikoina.

2014-07-13 23.48.55

Nuorimmaisemme meni jo eilen päiväkotiin, mutta koulut alkavat Helsingissä vasta ensi viikolla. Minulla on siis mahdollisuus tehdä jotain erityistä keskimmäisen, nyt koulun aloittavan poikani kanssa. Viime viikon olin mukana Partiomestari tv-ohjelmasarjan kuvauksissa Kemiönsaaressa ja nyt palaan jo kolmannen kerran tänä kesänä noille hoodeille.

Partiomestari tv-ohjelman kuvauksissa paistoin lettuja yhdessä löytöretkeilijä Pata Degermanin kanssa. Kuva: Satu Vänskä-Westgarth /www.destination Unknown.fi

Partiomestari tv-ohjelman kuvauksissa paistoin lettuja yhdessä löytöretkeilijä Pata Degermanin kanssa. Kuva: Satu Vänskä-Westgarth /www.destinationUnknown.fi

Lähden nimittäin huomenna emännöimään kansainvälisten matkabloggaajien reissua Etelärannikolle. Matkan tarkoituksena on esitellä bloggaajille ja heidän lukijoilleen Suomen helposti saavutettavia luontokohteita, joihin menemiseen ei tarvita erityisiä erätaitoja tai vuosien harjoittelua.  Outdoorsfinland.fi -sivustolta löytyy runsaasti hyviä vinkkejä lomailuun ja retkeilyyn luonnossa niin vaeltaen, pyöräillen kuin meloen. Toistaiseksi sivustolla esitellään Eteläisen Suomen luontokohteita Suomeksi, mutta sivustoa ollaan laajentamassa ja lanseeraamassa myös muun kielisiä versiota.

Näille Bengtskärin majakan läheisille ulkoluodoille teimme yhden kesän ihanimmista uintiretkistä

Näille Bengtskärin majakan läheisille ulkoluodoille teimme yhden kesän ihanimmista uintiretkistä

Mutta siis elokuun aikana kaikkiaan 23 ulkomaista bloggaajaa ja 4 suomalaista isäntää kiertää Eteläisen (jos Vaasa katsotaan Eteläksi) Suomen luontokohteita ja kertoo niistä lukijoilleen. Ja Lapsiperheenmatkat on yksi isäntäblogeista, huippua!

Reissu alkaa torstaina ja ensimmäisen päivän olen mukana ilman lasta, sillä hän palailee mökiltä vasta illalla. Ensimmäisenä päivänä on ohjelmassa pyöräretki läpi Helsingin oppaanamme Bike Tours Helsinki ja Karri Korppi. Innokkaana pyöräilijänä odotan tuota, aivan uusiin paikkoihin vievää pyöräreissua todella innoissani. Päästyämme Vuosaareen lähdemme kuutamomelonnalle Naturavivan melontaoppaan Ilkan johdolla. Päivä sattuu olemaan 15-vuotis hääpäivämme, joten kysyin Ilkalta saanko ottaa mukaan mieheni. Tämä on mielestäni oiva tapa viettää Borneon Mt.Kinabalulla aikoinaan syttyneen romanssin virallistamisen vuosipäivää. Kyseessä on kuulemma kristallihäät, joten taidan pakata reppuun pienen pullon kuohuvaa ja kristallimaljakon, jotta voimme skoolata hääpäivämme kunniaksi elokuun pimenevässä yössä jossain autiolla luodolla. (kuulostaa aika romanttiselta etenkin jos unohtaa ne kuusi kansainvälistä bloggaajakollegaa ja melontaoppaamme)

15-vuotishääpäiväämme lähdemme viettämään yömelonnalle, kesäloma kului purjehtiessa:)

15-vuotishääpäiväämme lähdemme viettämään yömelonnalle, kesäloma kului purjehtiessa:)

Mitä me sitten pääsemme viikonlopun aikana 6-vuotiaan koululaisen alun kanssa kokemaan?
Perjantaina tutustumme Haltian luontokeskukseen ja teemme pienen vaelluksen minulle partiovuosilta niin tutuilla poluilla Solvallassa, jossa retkeilimme myös toukokuussa. Sitten ajelemme pikkubussilla Kemiönsaarelle ja majoitumme Kasnäsin merikylpylään. Illalla pääsemme vielä melomaan ja odotan innolla saavani näyttää pojalleni tämän ihanan harrastuksen, joka vei minut viime syksynä löytöretkeilijä Pata Degermanin matkassa Tongalle.

Purjehdysreittimme vei meidät Kasnäsin ohi pariinkin otteeseen. Pojat opettelivat soutamaan Kifskärin satamassa Kasnäsin edustalla.

Purjehdusreittimme vei meidät Kasnäsin ohi pariinkin otteeseen. Pojat opettelivat soutamaan Kifskärin satamassa Kasnäsin edustalla.

Saaristoluonto on saaristomerellä vertaansa vailla. Yksi suosikkipaikoistani on Högsåra ja Farmors cafen notkuvat herkkupöydät.

Saaristoluonto on saaristomerellä vertaansa vailla. Yksi suosikkipaikoistani on Högsåra ja Farmors cafen notkuvat herkkupöydät.

 

Kesän ainoa negatiivinen asia oli järkyttävät sinilevälautat, joita jouduimme heinäkuun puolivälissä kohtaamaan monin paikoin Saaristomerellä.

Kesän ainoa negatiivinen asia oli järkyttävät sinilevälautat, joita jouduimme heinäkuun puolivälissä kohtaamaan monin paikoin Saaristomerellä.

Lauantaina suuntaamme ensin Sinisimpukan luontokeskukseen ja Rosalan viikinkikeskukseen ja loppupäivän saamme viettää tarujen ja tarinoiden majakalla Bengtskärissä. Aivan mahtavaa, sillä kesäisellä purjehduksellamme seilasimme majakkasaaren ohitse ja rantautumisesta omalla veneellä ei silloin voinut kovan aallokon takia edes haaveilla. Toivottavasti sää suosii meitä ja saamme nauttia noista ulkosaariston sileistä kallioista yhtä upeassa kelissä kuin nyt.

Kesälomapurjehduksella saavuimme Saaristomerelle Hiidenmaalta ja Bengtskärin majakka otti meidät vastaan.

Kesälomapurjehduksella saavuimme Saaristomerelle Hiidenmaalta ja Bengtskärin majakka otti meidät vastaan.

Sunnuntaina siirrymme vauhdikkaasti rib-veneellä Hangon Läntisen selän yli Hankoon, missä pääsemme pyöräilemään ja nauttimaan kauniista rannoista. Viemme vieraamme myös metsään pomimaan marjoja ja paikallisille tiloille tekemään ruokahankintoja. Lopuksi kokkaamme yhdessä illallisen. Rakastuin Hankoon tänä kesänä jälleen uudelleen ja minusta oin ihanaa päästä vielä kerran Regatan rannalle uimaan ja aistimaan ihanan  kesäkaupungin tunnelmaa, edes yhdeksi päiväksi.

Heinäkuussa ylitimme Hangon Läntisen selän omalla purjeveneellämme, nyt on tiedossa toisenlaista kyytiä

Heinäkuussa ylitimme Hangon Läntisen selän omalla purjeveneellämme, nyt on tiedossa toisenlaista kyytiä

Hangon ranta Regatta 2

Hangon Regatta-ranta tarjosi heinäkuussakin kirkasvetisen uimapaikan vesipedoille.

Hangon Regatta-ranta tarjosi heinäkuussakin kirkasvetisen uimapaikan vesipedoille.

Viimeisen yön vietämme Tammisaaressa, jossa sään salliessa pääsemme vielä kokeilemaan Suppailua. Ystäväni Nella Kaukokaipuu -matkablogista kirjoitti juuri ylistävän tarinan tästä tämän kesän hittilajista ja odotan innolla uuden lajin kokeilemista. Lapsen pitää kuulemma istua laudalla edessä, jotta tasapaino säilyy. Saa nähdä kastummeko? No, vesi on ainakin niin lämmintä, ettei se haittaa vaikka kastuttaisiinkin.

Koululaiseni ei vielä tiedä reissusta paljoakaan, sillä hän nautiskelee parhaillaan Saimaan suvesta tätinsä, blogin toisen kirjoittajan, Inarin hellässä hoivassa. Kesän mittaan on tulevaa ekaluokkalaista kuitenkin selvästi jännittänyt koulun alkaminen, joten vaikka minua hieman mietityttääkin, että miten hän mahtaa jaksaa tiiviin neljän päivän matkaohjelman kansainvälisessä aikuisseurassa, on hyvä puoli ainakin se, ettei tulevan viikon uusia tuulia juuri ehdi jännittämään. Itselleni on todellista luksusta keskittyä puolestaan vain yhteen lapseen kerrallaan.

Keskimmäiseni on kasvanut kesän aikana kovaa vauhtia koululaiseksi.

Keskimmäiseni on kasvanut kesän aikana kovaa vauhtia koululaiseksi.

Minkälaisia odotuksia ryhmän kansainvälisillä jäsenillä on reissusta? Se selviää näistä postauksista:
That Backpacker
Backpacker Becki
Finding the Universe
Around the Globe

Matka on osa Outdoors Finland for Bloggers -hanketta, jossa Lapsiperheenmatkat toimii yhtenä suomalaisista isäntäbloggaajista. Muille reissuille lähtee isänniksi Kaukokaipuu matkablogi, Urbaani Viidakkoseikkailijatar ja Wanderlust Expert.

Nyt täytyy lähteä pakkaamaan laukkuja, vaikka tuntuukin siltä, ettei näillä keleillä mukaan tarvitse muuta kuin bikinit ja vaihtopaitoja:) Kerron kokemuksistamme täällä blogissa ja reissun aikana näet postauksia Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

– Inna-Pirjetta

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Taina syyskuu 1, 2014 at 19:25

    Hauska tapa löytää lapsiystävällisiä matkakohteita! Seurailenpa postauksianne ihan oppimismielessä omaan majoitustoimintaamme. Tarkoitus on ottaa lampaat mukaan toimintaamme, ne kun laiduntavat mökkejämme suht lähellä olevalla perinnebiotooppilaitumella. Uusia kuvia otettu juuri, ei vielä näy kotisivuillamme. Tsemppiä!

  • Leave a Reply