Kreikka Rantalomat

Mitä Kreikka tarjoaa lapsiperheille?

kesäkuu 7, 2016
6115860361_a1574791d2_z

Kuva: Visit Greece

Huomenna käynnistyvän Kreikan matkamme kunniaksi julkaisen nyt loman aattona Lapsiperheen matkakäsikirjan Kreikka Top 10 lapsille. Toivottavasti nämä vinkit voivat toimia inspiraationa seuraavaa Kreikan reissua suunnitellessanne.

Meidän reissumme suuntaa Rodokselle jalkapallon perässä. Toivottavasti ehdimme kokea muutamia juttuja myös tältä listalta.

-Inna-Pirjetta

Lapsiperheen matkakäsikirjan Top 10 Kreikka

 1. Löytäkää oma suosikkisaarenne
  Haluatteko rantaelämän lisäksi tehdä vaelluksia, harrastaa sukellusta vai tutustua historiallisiin ihmeisiin? Etsittekö aitoa kreikkalaista pikkukylien tunnelmaa tavernoineen vai turisteille rakennettua lomakylää lastenhoitopalveluineen ja rakennettuine aktiviteetteineen? Kreikan saariston yli 3000 saarta tarjoavat jokaiselle jotain. Joillakin saarilla on erityisesti teini-ikäisille suunnattua ohjelmaa ja jopa diskoja, joissa he pääsevät turvallisesti ottamaan ensiaskelia Etelän yöelämässä. Suomalaisten matkanjärjestäjien ohjelmissa on kymmeniä saaria, joille on suorat lentoyhteydet. Hintaerot saarien välillä voivat olla suuria ja etenkin ruokailuissa voi säästää pitkän pennin etsimällä eristäytyneempää tunnelmaa vaikkapa naapurikylästä. Joskus saattaa oman lomasaaren etsiminen palkita jo menomatkalla, kun lapset kokevat lauttamatkan saarelle innostavana seikkailuna. Kreikan parhaina saarihyppelyn kohteina pidetään Kykladien saariryhmää, jonne pääsee lautalla Ateenan läheltä Pireuksesta.
 2. Maistakaa makeaa baklavaa
  Kreikkalainen ruoka on konstailematonta lähiruokaa, joka valmistetaan ensiluokkaisista ja tuoreista raaka-aineista. Autenttisissa taveroissa matkailijaa hemmotellaan niin meren elävillä kuin tuoreilla kasviksilla. Kreikkalaiset herkut maistuvat yleensä hyvin myös lapsille. Kokeilematta ei kannata jättää makeaa filotaikina-leivonnaista, baklavaa, joka saa makunsa hunajaisesta kanelilla maustetusta kastikkeesta. Kreikan pienillä saarilla paikallisten supermarkettien koko ja valikoima ei yleensä vastaa meidän Citymarkettia, joten purkkiruokia syövälle lapselle voi olla järkevää ottaa Suomesta omat eväät ja vaipat.

  Kuva: Apollomatkat, Mthos Beach

  Kuva: Apollomatkat, Mthos Beach

 3. Ateenassa historia herää eloon
  Ateena ei varmasti ole paras mahdollinen lomakohde pikkuvauvan kanssa. Rattailla on kaupungissa melko haasteellista liikkua ja kesäkuumalla kantoliinakaan ei aina ole toimiva vaihtoehto. Kouluikäisille Akropoliksen kukkula ja Argeologisessa museossa esillä olevat kulta-aarteet saavat kuitenkin historian heräämään eloon. Mielikuvitus herättää lasten sisäiset sotilaat ja jumalattaret, ja leikkeihin on helppoa puhaltaa lisää roihua kertomalla Kreikan mytologian tarinoita. Myös kaupungin monet kirpputorit ja kujien mielenkiintoiset pikkukaupat ovat isommille lapsille todellisia aarreaittoja. Metrolla liikkuminen on kaupungissa hyvä vaihtoehto siirryttäessä nähtävyydeltä toiselle.
 4. Samoilkaa Samarian rotkossa Kreetalla
  Vanhempien lasten kanssa tämä 16 kilometrin vaellus läpi kapean ja dramaattisen rotkon on elämys ja tuo kaivattua vaihtelua rantaelämään. Polku viettää alamäkeen ja on hyvin merkitty, mutta rinteillä liikkuvia villivuohia on syytä pitää silmällä, ettei saa niskaansa kiviryöppyä. Mukaan on varattava kunnon vaelluskengät sekä riittävästi evästä ja juotavaa. Rotkon päässä avautuva valkohiekkainen ranta palkitsee patikoitsijan virkistävällä pulahduksella ja venekyyti rannalta bussipysäkille tai taksille on tervetullut pitkän kävelyn päätteeksi. Lisätietoa Länsi-Kreetasta ja Samarian rotkosta löytyy osoitteesta www.west-crete.com.
 1. Seilatkaa sinisillä aalloilla
  Osa Kreikan saariston saarista on asumattomia ja niille pääsee vain vuokraamalla oman veneen. Veneretket perinteisillä kreikkalaisilla valkoiseksi maalatuilla puuveneillä (caïque) jäävät lähtemättömästi koko perheen mieleen. Monissa satamissa on myös vuokrattavissa pieniä perämoottoriveneitä, joilla voi tehdä piknik- ja uimaretkiä lähisaarten koskemattomille rannoille ja kokea ikimuistoisia hetkiä sinisen meren muovaamissa luolissa valkoisen kalkkikivikallion kupeessa. Pidempi loma merellä toteutuu vuokraamalla purjevene vaikka koko viikoksi, miehistön kanssa tai ilman. Samosail Yachting tarjoaa purjevenevuokrausta Samoksen ja Kosin saarella Aegean merellä.
 2. Kadonneen kaupungin salaisuus
  Suuressa tulivuorenpurkauksessa 3500 vuotta sitten syntyi Santorinin saari, jonka keskellä on jättimäinen merivedellä täyttynyt kraatteri. Tämä erikoinen muodostelma on vuosisatojen ajan ruokkinut tarinoita merenalaisesta paratiisin kaltaisesta Atlantiksen kaupungista. Atlantis-tarun ja Santorinin purkauksen yhteyttä ei ole arkeologisten löytöjen perusteella kuitenkaan pystytty todistamaan sen enempää kuin kumoamaankaan. Santorini kuuluu Kykladien saariryhmään, joka tarjoaa monia vaihtoehtoja perheille, jotka haluavat retkeillä omatoimisesti vielä koskemattomammilla saarilla.

  5618417875_afe5c14b11_z

  Kuva: Visit Greece

 3. Zákinthoksen lumoavat luolat
  Retki sinisille luolille on täynnä taikaa. Jo matka luolille on oma lukunsa jyrkän ja mutkittelevan tien noustessa ensin saaren korkeimmalle kohdalle ja laskeutuessa sitten Pohjoisen Agios Nikólaosin pieneen kylään, jossa siirrytään veneeseen. Vasta vuonna 1897 löydettiin sisäänkäynti näihin Aspros Vrahosin luoliin, joissa vesi on sinistäkin sinisempää värjäten kaiken lumoavan väriseksi. Hyvällä säällä kannattaa ulottaa veneretki myös saaren luoteisosassa makaavan merirosvolaivan hylyn luo. Autiolla rannalla hylättynä makaava hylky on huima näky ja lähivedet tarjoavat mahdollisuuksia upeisiin snorklauskokemuksiin. Lisätietoja Zákinthoksen saaresta osoitteessa www.travel-to-zakynthos.com.
 1. Otelkaa olympialajeissa
  Muinaiset Olympian rauniot, esineistöä ja ikivanhoja lajeja esittelevine museoineen, luovat kattavan kuvan jo 776 eKr. järjestettyjen ensimmäisten olympialaisten tunnelmasta (www.olympia-greece.org). Juoksukilpailujen maalisuoralla on aika ottaa ikimuistoinen loppukiri ja katsoa kuka perheestä ylittää maaliviivan ensimmäisenä. Peloponnesen niemimaan upeissa maisemissa on kauniita, perheystävällisiä rantakohteita vieri vieressä (www.aroundpeloponnese.com). Yksi alueen kauneimmista rannoista on lapsiystävällinen ja erittäin suojaisa Voidokilián lahti lähellä Pýlosta (www.voidokilia.com). Hyvällä onnella saatatte nähdä myös alueella liikkuvia kameleontteja, joiden elämää ihmetellessä vierähtää helposti pitkäkin aika.

  5619004702_6c2b16320f_z

  Kuva: Visit Greece

 2. Rannalta rinteeseen
  Kreikassa on todellakin mahdollista saman päivän aikana nauttia rantaelämästä ja lumisista rinteistä. Maassa on useita hiihtoalueita, joista suurin sijaitsee 2260 metriin kohoavalla Parnassos-vuorella (www.parnassos-ski.gr). Näillä rinteillä laskukausi alkaa parhaimmillaan joulukuussa ja jatkuu jopa toukokuun alkuun asti. Ateenasta Parnassos-vuoren hiihtokeskukseen ajaa noin kahdessa tunnissa tai yöpyä voi läheisen Arahovan vuoristokylän yksinkertaisissa hotelleissa (www.travel-to-arachova.com). Katukahvilan terassilla istuvat sulassa sovussa niin värikkäästi pukeutuneet laskettelijat kuin paikalliset mummelit mustissa huiveissaan.
 3. Kokeilkaa kuiskaamista Amfi-teattereissa
  Retki antiikin aikaisille Amfi-teatterin raunioille voi olla akustiikan ihmeisiin johdattava kokemus. Kokeilkaa istua katsomossa yhden perheenjäsenistä seisoessa ”näyttämöllä” ja puhuessa ihan hiljaa. Äänen pitäisi kantaa katsomon taaimmaisillekin riveille. Kannattaa etukäteen kertoa lapsille minkälaisia näytelmiä muinoin on esitetty ja lapset voivat innostua vaikka tekemään oman näytelmänsä upeissa puitteissa. Upeita Amfiteattereita löytyy Kreikasta lähes joka alueelta ja myös isoimmilta saarilta.

Lisätietoja Kreikan kohteista löytyy englanniksi osoitteesta www.visitgreece.gr.

Kuva: Visit Greece

Kuva: Visit Greece

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply