Kroatia Rantalomat

Miksi lähteä kesälomalla Kroatiaan?

helmikuu 5, 2014

Toissakesänä satoi Suomessa paljon vettä. Lomamme alkoi juhannukselta ja silloin satoi aattona, päivänä ja vielä sunnuntainakin.

Perheemme kesäloma oli kuitenkin alkanut ja viiden hengen tavarat olivat parin viikon mökkireissua varten autossa valmiina. Kun lähdimme ajamaan Inkoosta Varkauteen satoi, Lahdessa sade yltyi ja otin esiin kännykän. Säätiedotus Varkauteen lupasi viidelle seuraavalle päivälle +7 – +9 astetta ja sadetta.

Vierumäen kohdalla jouduimme hiljentämään ajovauhtia sateen yhä yltyessä. Pojat takapenkillä halusivat uimaan… Varkaudessa meitä odottaisi jääkylmä järvivesi, pikkuruinen saari ja ukkini 60-luvulla rakentama hirsimökki ja rannassa savusauna. Lämmityksen virkaa ajaa takka ja kaikki tekeminen on ulkona. Täydellinen paratiisi kauniina kesäpäivinä. Mutta juuri nyt mekin aloimme haluta uimaan ja jonnekin lämpimään!

Sormeni hyppelivät kännykän näytöllä etsien täydellistä lomasäätä ja edullisia lentoja. Heinolan Mäccärillä pysähdyimme syömään. Samalla ostin lentoliput Splitiin ja teimme U-käännöksen autollamme. Ajoimme kotiin ja vaihdoimme villapaidat snorkkeleihin ja hyppäsimme koneeseen. Ajomatka Varkauteen olisi kestänyt ainakin 4-5 tuntia, nyt olimme alle 3 tunnissa Välimeren rannalla ihanassa helteessä!

Sääennuste ja sopivan hintaiset lennot ratkaisivat ex-tempore lomakohteen valinnan

Sääennuste ja sopivan hintaiset lennot ratkaisivat ex-tempore lomakohteen valinnan

En tiennyt Kroatiasta mitään lähtiessämme, mutta maa hurmasi meidät täysin ja voin lämpimästi suositella kohdetta lapsiperheille.

Ihanan ilman lisäksi tässä 10 syytä valita kesälomakohteeksi Kroatia

1. Kristallin kirkkaat vedet
Sanotaan, että Kroatiassa on Välimeren kirkkaimmat ja puhtaimmat vedet. Se on helppo uskoa. Lasten kanssa näillä puhtailla rannoilla oli ilo pulikoida. Snorklaukseen kristalliset rantavedet sopivat loistavasti:) Vesiaktiviteetteja löytyy joka lähtöön polkuveneen vuokraamisesta, veteen rakennettuihin pomppulinnoihin, vesiskoottereihin ja paraclidingiin. Kroatia on purjehtijoiden paratiisi ja haaveilenkin, että seuraavalla Kroatian matkallamme voisimme vuokrata purjeveneen yhdessä ystäviemme kanssa.

Kristallin kirkaissa vesissä kelpaa snorklailla Makarskan rivieralla

Kristallin kirkaissa vesissä kelpaa snorklailla Makarskan rivieralla

Snorklaus oli koko perheen yhteinen ilo

Snorklaus oli koko perheen yhteinen ilo

2. Uskomattoman kaunis luonto
Kroatian luonto on todella monimuotoinen. Upean rannikon ja yli 1200 saarta sisältävän saariston lisäksi mahtavia luontokohteita löytyy vuoristosta ja sisämaasta. Suoraan Makarskan rivieran yläpuolella kohoaa Biokovo Biokovon vuoristo ja luonnonpuisto, jonne haluan ehdottomasti ensi kerralla patikoimaan. Osa lapsiperheistä oli ehtinyt piipahtamaan Krka:n kansallispuistossa upeilla vesiputouksilla, myös ne kuuluvat seuraavan matkamme reittiin.

Kroatian rannikko tarjoaa luonnon ihmeitä niin merellä kuin vuoristossa

Kroatian rannikko tarjoaa luonnon ihmeitä niin merellä kuin vuoristossa

3. Valkoiset rannat – mutta ei hiekkaa
Kroatiassa rannat eivät ole pääsääntöisesti hiekkaa vaan sileää, valkoista pikkukiveä, joka on lasten kanssa ihanaa, sillä hiekkaa ei kulkeudu  joka paikkaan. Koska rannat ovat puhtaita, siellä on myös elämää eli merisiilejä. Rantakengät ovat siis välttämättömät, mutta niitä saa ostaa myös paikan päältä. Rannoilla on myös paljon paikkallisia perheitä, etenkin viikonloppuisin ja tunnelma on todella leppoisa. Joku paikallinen saattaa kulkea myymässä juuri leipomiaan herkkuja ja piknik- eväiden syöminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Suojaa paahtavalta auringolta tarjoavat pittoreskit kaislakattoiset varjot. Toki rannoilta löytyy myös monenlaisia ravintolapalveluita.

Makarskan rivieran rannat ovat miellyttävää pehmeää pikkukiveä

Makarskan rivieran rannat ovat miellyttävää pehmeää pikkukiveä

Kortin peluu oli tokaluokkalaisen mielestä parasta rantaviihdettä.

Kortin peluu oli tokaluokkalaisen mielestä parasta rantaviihdettä.

4. Historialliset kaupungit
Kroatiassa on historiaa jaettavaksi monen tarinan verran. Kauniita vaaleasta kivestä rakennettuja kaupunkeja on vieri vieressä ja Unescon maailmanperintökohteitakin on maassa kaikkiaan seitsemän. Oma suosikkini on lasten kanssa Trogir, jonka autottomassa keskustassa oli rentoa touhuta myös kolmen vauhdikkaan pikkumiehen kanssa. Meidän aikuisten nauttiessa illallista, pojat pelasivat viereisellä aukiolla fudista.

Trogirin kävelykeskusta sopii seikkailuun lasten kanssa

Trogirin kävelykeskusta sopii seikkailuun lasten kanssa

5. Kohtuullinen hintataso
Vaikka Kroatia ei enää ole ”sikahalpa” on se silti Suomen hintatasoon verrattuna edullinen. Viiden hengen jäätelöt (ihanaa italialaistyylistä tuoretta jäätelöä) sai yhden Helsinkiläisen jäätelötötterön hinnalla ja etenkin ruokakaupoissa hinnat olivat mielestäni merkittävästi kotimaan hintoja alemmat. Monenlaisia vesiaktiviteetteja  on tarjolla niin veneen vuokraamisesta vesiliukuihin ja pomppulinnoihin ja lähisaarille voi lähteä ”vesibussilla”, johon päivälippu maksaa muutaman euron.

Veneen sai vuokattua koko päiväksi alle satasella

Oman veneen sai vuokrattua koko päiväksi alle satasella

6. Monipuoliset majoitusvaihtoehdot
Tämä oli tietysti äkkilähtömme suurin stressi. Mihin pääsemme viiden hengen perheenä päivän varoituksella asumaan?!
Onneksi muistin Home Awayn -kotimajoitussivustot, jota kautta varasin meille majoituksen ensimmäisiksi viideksi yöksi. Villa Rita tarjosi upeat näkymät merelle, mutta myös uima-altaan ja ihanan saksalaisen aamiaisen. Muutamana iltana talon isäntä Damir kokkasi meille ja jopa toi ihanat kalaruokatarjottimet meidän omalle parvekkeelle lasten nukkuessa. Damir myös saattoi meidät omalle suosikkirannalleen, ettemme joudu mihinkään ”turstirysään” ja lainasi kylmälaukun piknikeväitämme varten.

Trogiriin siirryimme lomamme loppuosaksi ja buukkasimme majoituksen vasta paikanpäällä Booking.comin kautta. Löysimme juuri avatun Villa Donnan, joka oli paratiisi lähes keskellä vanhaa keskustaa. Kaikesta huolimatta heillä oli tarjota vuokra-autollemme myös parkkipaikka pikkuruisella sisäpihalla.

Muutenkin huoleni majoituksen löytymisestä oli aivan turha, ainakin näin kesäkuun lopussa. Kaikki kadunvarret olivat täynnä ihmisiä kylttien kanssa, jotka tarjosivat majoitusta kodissaan, joten Kroatiaan uskaltaa todella lähteä ilmankin majoitusta.

Lisäys 11.6.2017: Kävimme juuri testaamassa Makarskaan vast’ikään avatun Romana Beach Resortin, jonne Apollomatkat tekee helppoja ja aktiivilomailijalle sopivia matkoja. Lue kokemuksistamme tarkemmin täältä.

Trogirin ytimessä sijaitseva Villa Donna oli todellinen löytö

Trogirin ytimessä sijaitseva Villa Donna oli todellinen löytö

Villa Ritan pienessä ja suojaisessa uima-altaassa 4-vuotiaamme oppi uimaan

Villa Ritan pienessä ja suojaisessa uima-altaassa 4-vuotiaamme oppi uimaan

7. Satumainen saaristo
Vaikka meidän reissumme rajoittuikin Makarskan rivieraan ja Trogiriin, on Kroatian uskomaton saaristo ilmanmuuta yksi syy lähteä lomalle Kroatiaan. Hvarin ja Bolin saari ovat molemmat kuvan kauniita ja lisäksi kaupunkien edustoilla on satoja pienempiä saaria, joissa riittää nähtävää ja koettavaa. Vaikka Bolin Zlatni Rat rantaa kehutaan Euroopan kauneimmaksi, valitsisin itse lomakohteeksi lasten kanssa Hvarin saaren, sillä Bolin rannat syvenevät hyvin nopeasti. Hvarissa on myös enemmän nähtävää ja sieltä voi tehdä päiväretken muille lähisaarille.

Retkipäivä saarille on elämyksellinen

Retkipäivä saarille on elämyksellinen

8. Aidot ja vieraanvaraiset ihmiset
Reissatessa kolmen äänekkään ja vauhdikkaan pikkumiehen kanssa, olen totttunut kaikenlaisiin kommentteihin ja asenteisiin. Kroatiassa tunsimme olomme tervetulleeksi kaikkialla. Meitä haluttiin aina auttaa ja usein saimme enemmän palvelua kuin osasimme edes toivoa. Kroatiassa pärjää hyvin englannilla, vaikka myös saksaa puhutaan hyvin yleisesti. Lapset olivat kaikkialle tervetulleita ja lasten leikkipaikkoja oli joka puolella.

Jäätelö oli lomaviikkomme suosikkieväs

Jäätelö oli lomaviikkomme suosikkieväs

9. Kaikille sopiva gastronomia
Kroatiassa oli helppoa saada lapset syömään. Tarjolla oli aina konstitonta kotiruokaa ja erilaisia italialaisvaikutteisia annoksia. Ihana italailastyylinen tuorejäätelö maistui meille kaikille.

10. Lyhyet lennot
Lentomatka Helsingistä Splitiin ei kestä kuin 2,5 tuntia – se on vähemmän kuin ajomatka Pertunmaalle! Tarjolla on suoria lentoja mm. Norwegianilta. Lentokenttä sijaitsee vain 10 minuutin ajomatkan päästä Trogirista ja Makarskan rivieralle ajaa reilussa tunnissa.

Mikä on teidän suosikkilöytönne Kroatiassa? Oletko yöpynyt majoituspaikassa, jota voisit suositella muillekin? Kerro omat vinkkisi!

Kesälomaa odottelevin terveisin Inna-Pirjetta

Kroatian rannoilla on syytä varautua auringolta suojautumiseen

Kroatian rannoilla on syytä varautua auringolta suojautumiseen

 

Lähdimme uudestaan Kroatiaan ja Makarskaan kesällä 2017 ja kirjoitin kokemuksistamme tänne.

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Heidi heinäkuu 24, 2014 at 04:17

  Ihana kirjoitus. Kroatia on pitkään ollut listallani, ja olen kuullut siitä pelkästään hyvää. Tämä postaus vahvistaa käsitystäni entisestään. Tämän kesän ulkomaanmatkat on jo täynnä, mutta ensi kesänä on kyllä Kroatian vuoro. Tästä sai inspiksen lisäksi hurjan paljon käytännöllisiä vinkkejä, kiitos paljon!

 • Reply Laura / Tänään Kotona helmikuu 16, 2016 at 19:48

  Ensi kesällä suunnittelen matkaa, ja Kroatiaan ajattelin perheen viedä. Löysin tämän jutun etsiessäni tietoa – ja kyllä, entistä varmempi olen, että Kroatiaan suuntaamme! Nyt kun osaisi valita kaupungin, minne menisimme!

 • Reply Katjuska maaliskuu 25, 2016 at 19:58

  Löysin tämän jutun etsiessäni kivaa lapsiperheelle sopivaa kohdetta, jossa yhdistyisi ranta ja kaupunki. Olen ymmärtänyt, että korkeuserot olisivat isoja ja rattaiden kanssa liikkuminen hankalaa. Meillä sisarusrattaissa matkustaa 3 ja 1 veet ja isoimman 6v täytyisi kävellä. Onko liikkuminen hankalaa?

 • Reply admin kesäkuu 6, 2016 at 19:09

  Hei Katjuska. Olen todella pahoillani, että vastaus kysymykseesi tulee näin myöhässä. Toivottavasti olet löytänyt ihanan lomakohteen teidän perheelle. Kroatiassa oltiin juuri tuon ikäisten lasten kanssa ja oli ihanaa. Erityisesti Trogirin kaupunki oli tosi helppo liikkua lasten kanssa. Myös Makarskan rivieralla oli ihania rantabulevardeja, joita pitkin rattaita sai rauhassa työnnellä. Ylämäet tuli ajeltua jokatapauksessa autolla, nimittäin siinä kuumuudessa niitä ei kivuttu edes ilman kärryjä:)

 • Reply kroatia lasten kanssa | lomapaketteja.com kesäkuu 28, 2016 at 13:33

  […] Matkahaaveista totta – Myös lasten kanssa! » Miksi …3. Valkoiset rannat – mutta ei hiekkaa Kroatiassa rannat eivät ole pääsääntöisesti hiekkaa vaan sileää, valkoista pikkukiveä, joka on lasten kanssa ihanaa …Katso lisää sivuilla www […]

 • Reply split lasten kanssa | lomapaketteja.com kesäkuu 28, 2016 at 13:43

  […] Matkahaaveista totta – Myös lasten kanssa! » Miksi …kotimajoitus, Kroatia, ranta, sade, snorklaus, Split, Trogir, Välimeri. Toissakesänä satoi Suomessa paljon vett … Oma suosikkini on lasten kanssa Trogir, …Katso lisää sivuilla www […]

 • Reply Tarinoiden taival • Matkahaaveilua & lomainspiraatiota 2017 helmikuu 27, 2017 at 10:26

  […] Lapsiperheenmatkat: Miksi lähteä kesälomalla Kroatiaan? […]

 • Reply Timo korhonen elokuu 4, 2017 at 15:28

  lomalla kastela stari 25.07.2017-03.08.2017 ihmiset röyhkeitä(krotit) ja busseissa ei anneta paikkaa ,vaikka viereinen tyhjänä( täyttty kassilla ),nuoret naiset kaduilla kävelevät rinnakkain saat kävellä ostoskassien kanssa vaikka ojan pohjalle/ auton alle. Kaupan kassoissa vanhemmat naiset kuin (ei hymyn häivää ja rahat heitetään kuin koiralle luu)
  rautakangin nielleitä!!!!!! Eka ja vika loma KROATIASSA 25.07.2017-03.08.2017

 • Leave a Reply