Viettäisitkö lastesi kanssa kuusi vuotta purjeveneessä?
Absurdi kysymys, johon tuntuu olevan vain yksi selväjärkinen vastaus.
Meillä purjeveneessä vietetyt ajat mitataan tunneissa, päivissä tai korkeintaan viikoissa. Tänä kesänä perheemme yhteinen purjehdus suuntautui Saimaalle ja kahden viikon vene-elämän jälkeen nautimme viikon mökkeilystä Inarin perheen saaressa sillä seurauksella, että nyt meillä on tontti naapurisaaresta ostettuna ja tulevien kesien purjehdusvuorokaudet eivät ainakaan lisäänny.
Tuntuu siis käsittämättömältä, että joku suunnittelee ihan aidosti elävänsä purjevene-elämää kokonaiset kuusi vuotta.
Kyse ei kuitenkaan ole perättömästä huhusta tai taivaalta temmatusta päiväunesta vaan suomalaisen Meretniemen perheen unelmasta, joka vie perheen lisäksi suomalaista koulutusosaamista 75 maahan ympäri maailman.
Minulla on ilo tehdä yhteistyötä tämän Sail for Good -nimisen projektin kanssa ja suoraan sanottuna olen aivan pähkinöinä siitä, että pääsen ensi viikolla purjehtimaan perheen 57 jalkaisella Swan veneellä s/y Panacealla viideksi päiväksi Turkin rannikolle. Lähdemme reissuun projektin vetäjän ja perheen isän Tuomo Meretniemen johdolla ja mukanamme matkustaa joukko suomalaisia sisällöntuottajia.
Tavoitteena on tehdä Sail for Good -hanketta tunnetuksi suurelle yleisölle sekä tutustua Turkin vähemmän tunnettuun rannikkoseutuun ja matkailumahdollisuuksiin. Cocoa etsimässä -blogin Arna on kirjoittanut loistavan esittelyn alueesta, jonne olemme suuntaamassa.
Oloni on kuitenkin hieman ristiriitainen, sillä samaan aikaan, kun minä hekumoin ensi viikon säätiedotuksista ja pakkailen bikineitä, suuri määrä ihmisiä pakenee tuolta päin maailmaa ja etsii turvaa. Onko siis ollenkaan oikein lähteä reissuun? Minkälaisiin tilanteisiin mahdamme törmätä Istanbulin lentokentällä? Entä osaammeko valmistautua mahdollisiin kohtaamisiin merellä?
Moni lukijoistammekin on syyslomasuunnitelmia tehdessään ottanut yhteyttä ja kysynyt, että uskaltaako Turkkiin matkustaa, mikä siellä on tilanne? Viikon kuluttua olen viisaampi ja osaan vastata kysymyksiinne omien kokemusten pohjalta. Ulkoministeriön matkustiedotteen mukaan matkustamiseen ei liity poikkeuksellisen suuria turvallisuusriskejä, mutta suuria väkijoukkoja on syytä vältää ja tilanteen kehittymistä seurata tiedotusvälineistä. Onneksi meidän kohteemme ei sijaitse mainituilla riskialueilla Itä- tai Kaakkois-Turkissa. Sama pätee lähes kaikkiin suomalaisten suosimiin lomakohteisiin.
Itse uskon siihen, että matkustamalla kohteisiin ja käyttämällä siellä paikallisia palveluita mahdollisimman kestävästi, tuemme myös sikäläistä yhteiskuntaa ja pidämme pyörät pyörimässä. Vaikka tällä kertaa reissuun ei lähdekään lapsia mukaan, olen vahvasti sitä mieltä, että matkustamalla mahdollisimman paljon lastemme kanssa vaikutamme vahvasti siihen minkälainen maailmankuva lapsillemme rakentuu ja miten he suhtautuvat ihmisiin ja elämään. Toivottavasti sitä kautta myös Suomesta muodostuu suvaitsevampi ja monikulttuurisuutta paremmin hyväksyvä yhteiskunta.
Mielestäni Meretniemen perheen hanke on mahtava ja todella rohkea, ja uskon, että reissun aikana perheen 3-14 vuotiaat lapset tulevat oppimaan ja kokemaan paljon enemmän, kuin mitä ikinä pystyisi lapsilleen ns. normaalioloissa tarjoamaan. En usko, että minusta olisi kiertämään maailmaa kuutta vuotta lasteni kanssa edes lentokoneella saati purjeveneellä. Haaveilen kuitenkin, että tulevien vuosien aikana myös meidän perheemme pakkaa kamppeensa ja suuntaa mukaan Sail for Good -purjehduksen jollekin legille. Arvaatko mikä legeistä on mulla kiikarissa?
Tulevan reissun ennakkotunnelmia voi käydä lukemassa myös Urbaani viidakkoseikkailijatar ja Aamukahvilla -blogeista. Muut matkaan lähtevät sisällöntuottajat ovat: Blue Wings, Fitness Führer, @juusohd, @kpunkka, OTTO Izakaya ja TimoWilderness.
Tervetuloa seuraamaan matkaa some kanavissamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä ja Snapchatissa @perhematkailu sekä hashtagilla #sailforgood.
Artikkelin kuvat on ottanut valokuvaaja Jari Salo.
-Inna-Pirjetta
Sail for Good with bloggers -matka toteutetaan yhteistyössä Turkin valtion matkailutoimiston ja Turkish Airlinesin kanssa.
Sail For Good Education yhteistyökumppaneina toimivat mm. Claned Group, Lenovo, 3 Step IT, NatureGate, Etäkoulu Kulkuri, Sanoma Pro, Tabletkoulu, Moomin Language School, 10Monkies, Fun Academy, SkillPixels, Seppo.io, Rockway, Future Learning Finland, eOppi sekä useita viestintään ja markkinointiin erikoistuneita yrityksiä.
Sail for Good -löytöretki on Kirkkonummelaisen perheen unelma. Miehistönä kesäkuussa 2016 alkavalla purjehduksella on Meretniemen kolmelapsinen perhe. Lapset ovat matkan aikana 3-14 vuotiaita. 17,5 metriä pitkä Swan 57 -tyyppinen vene s/y Panacea toimii perheen kotina, kulkuvälineenä ja kouluna kuuden vuoden ajan 2016-2022. Purjehduksen ympärille on rakennettu Sail For Good Education -projekti, joka on osa suomalaista koulutusvientihanketta. Hankkeen vetäjänä ja veneen kipparina toimii Tuomo Meretniemi. Purjehduksen reitti kulkee Välimereltä Cape Verden kautta Brasiliaan ja Etelä-Amerikan ympäri Chilen vuonoille ja jäätiköille ja Tyynelle valtamerelle. Eteläisen Tyynen valtameren saarten, Australian ja Uuden-Seelannin jälkeen reitti kulkee Kaakkois-Aasiaan ja Intian valtamerelle. Malediivit, Seychellit ja Madagaskar ovat vuorossa ennen Hyväntoivonniemen kiertoa Atlantille. Amazonaksen ja Karibian lukemattomien saarivaltioiden jälkeen matka jatkuu Yhdysvaltojen itärannikon ja Kanadan kautta Brittein saarille ja lopulta Itämerelle. Suomeen perhe palaa syyskuussa 2022.
No Comments