Aktiivilomat Unkari

Syyslomalla Unkariin: TOP10 tekemiset

lokakuu 11, 2014

Syysloma alkaa huomenna, jippii! Tällä kertaa suuntaan viikoksi poikieni ja isäni kanssa Unkariin rakkaiden ystäviemme luokse. Aiomme viettää viikon Etelä-Unkarissa Pécsin kaupungissa retkeillen, kylpylöistä nauttien ja ystäviämme tavaten. Asumme kaupungin yläpuolella sijaitsevien Mecsek -kukkuloiden kupeessa ystäväperheemme pienellä viinitilalla.

Tämä ihana viinitila odottaa meitä huomenna Pecsin kaupungin kupeessa.

Tämä ihana viinitila odottaa meitä huomenna Pecsin kaupungin kupeessa.

Eniten odotan rauhaa ja viinitilalta avautuvaa maisemaa sekä ystävien tapaamista ja rentoa yhdessäoloa.

Eniten odotan rauhaa ja viinitilalta avautuvaa maisemaa sekä ystävien tapaamista ja rentoa yhdessäoloa.

Reissuun valmistautuessani kaivoin esille pari vuotta sitten Lapsiperheen matkakäsikirjaa varten kokoamani vinkit Unkarin lomailuun. Tässä siis TOP 10 tekemiset Unkarissa.

Unkari TOP 10 lapsiperheille (julkaistu aiemmin Lapsiperheen matkakäsikirjassa)

1.     Budapestin linnavuoren nähtävyydet
Budapestin kukkulaisella Budan puolella, Linnavuoren sisällä, sijaitsevat ainutlaatuiset ja jännittävät Budan linnan labyrinttiluolat. 1200 metriä pitkä luola- ja kellariverkosto tutustuttaa historiaan mielenkiintoisilla näyttelyillään. Budapestin kaupunginpuistossa kelpaa juosta ja telmiä ja lisäksi alueella sijaitsee monta mielenkiintoista kohdetta. Yhdessä Euroopan vanhimmista eläintarhoista voit kohdata jääkarhun silmästä silmään ja yli 60-vuotiaassa huvipuistossa riittää niin vauhdin hurmaa kuin nostalgista tunnelmaa. Unohtumaton on myös ilta yhdessä Euroopan korkeatasoisimmista sirkuksista akrobaatteja, klovneja ja tietysti kaiken maailman eläimiä ihmetellen.

2.     Aquaworld Budapest
Kaupungilla kiertelyn vastapainoksi on mukava viettää päivä uiden ja vesiliukumäkiä laskien. Yhdessä Euroopan suurimmista sisävesipuistoista Aquaworldissa riittää vauhtia ja vaihtoehtoja niin pienille kuin suurillekin lapsille.

3.     Rautatiemuseo ja pienoisrautatiet
Haluaisivatko lapsesi ajaa höyryjunaa, matkustaa raiteilla kulkevassa autossa tai ohjata hevosten vetämää raitiovaunua. Kaikki tämä ja paljon muuta odottaa rautatiemuseossa Budapestin lähellä. Näyttely esittelee rautatien koko historian 1870-luvun höyryjunista tämän päivän tehokkaisiin luotijuniin. Museo sijaitsee kauniissa puistossa, joka sopii hyvin lasten leikkeihin. Lounaan voi nauttia kauniissa Nostalgia kahvilassa. Huhtikuusta lokakuun loppuun museoon pääsee kätevästi vanhanaikaisella diesel junalla Budapestin Nyugati asemalta. Budan linnoitukselle vie vanhan ajan tunnelmassa Funicular Railway (I, Clark Ádám tér – Buda Castle). Cogwheel Railway tekee matkan kaupungin yläpuolella metsäisissä maisemissa. (XII., Városmajor – Széchenyi hegy.) Children’s Railwayn henkilökuntakin koostuu lapsista. Juna kiertää upean reitin myös talvikuukausina. (XII., Széchenyi hegy – Hűvösvölgy)

4.     Orfün järviylänköalue
Tämä viehättävä päiväretkikohde sijaitsee maan Eteläosassa alle puolen tunnin matkan päässä Pécsin kaupungista. Pieni kylä tarjoaa matkailijalle kaikki herkut uimisesta, pyöräilyyn, vesiurheiluun ja ihaniin ruokiin. Rantabulevardin ultramodernit, aurinkoenergialla toimivat katulamput luovat hauskan kontrastin muuten hyvin alkukantaiselle tunnelmalle heinäkärryineen. Viime kesänä avattu Aquapark houkuttelee lapsiperheitä vauhdikkailla vesiliukumäillä ja viereisessä Abaligetin kylässä pääsee tutustumaan alueen suurimpaan kalkkikiviluolastoon. Alueen paras perheravintola on ilman muuta Muscátli Vendéglö, joka tarjoaa perinteistä unkarilaista ruokaa viihtyisissä puitteissa.

Orfun järviylänköalueen kumpuilevat maastot kuuluvat vierailukohteisiimme tälläkin kertaa, erityisesti pojat odottavat käyntiä Abaligetin luolastoissa.

Orfun järviylänköalueen kumpuilevat maastot kuuluvat vierailukohteisiimme tälläkin kertaa, erityisesti pojat odottavat käyntiä Abaligetin luolastoissa.

Unkarissa töitä tehdään monin paikoin vielä hevosten ja kärryjen kanssa.

Unkarissa töitä tehdään monin paikoin vielä hevosten ja kärryjen kanssa.

5.     Kylpylät
Unkarin matkalla kannattaa ilman muuta viettää ainakin päivä ihanan lämminvetisessä, lapsiperheille suunnatussa kylpylässä. Pari vuotta sitten avattu Thermal Spa Siklós, aivan Kroatian rajan tuntumassa, on todellinen keidas lapsiperheille. Kaikkien altaiden vesi on noin 30 asteista eli värjötellä ei todellakaan tarvitse. Mukaan voi ottaa omat eväät, joiden syömiseen on ulkona runsaasti tilaa. Tilaa löytyy myös peleille ja leikeille muuallakin muin altaassa. Hajdúszoboszló on puolestaan suosittu kylpylä- ja hoitolapaikkakunta keskellä pusztaa lähellä Debrecenin kaupunkia Itäisessä Unkarissa. Jodi- ja suolapitoinen höyry, joka leijailee altaiden 10 000 neliömetrin suuruisen vesipinta-alan yllä, muodostaa kylpylälle erityisen mikroilmaston. Balaton järven läheisyydessä ohittamaton kohde on erityisesti perheille suunnattu Kehida Spa.

Pécsissä kylpyläelämää voi viettää kaupungin yläpuolella olevan Hotelli Kikeletin näköalaterassilla.

Pécsissä kylpyläelämää voi viettää kaupungin yläpuolella olevan Hotelli Kikeletin näköalaterassilla.

 

6.     Elämyspuistot
Kiidä metsän siimeksessä ratakelkan kyydissä, tasapainoile eri-ikäisille suunniteltuja taitoratoja pitkin tai hurjastele mönkijällä. Unkarin monet elämyspuistot ovat korkeatasoisia ja tarjoavat haastetta ja jännittävää tekemistä kaiken ikäisille. Puistoissa on myös polkuautoja, trampoliineja, kiipeilyseiniä, kotieläimiä ja kesäisin monenlaisia vesiaktiviteetteja. Mecsextrem Park lähellä Pecsiä, Oxygen Park Matra vuoriston kupeessa Adventure Route Csilleberc.

Viime visiitillä keskimmäisemme oli vasta 3-vuotias, mutta kiipeili jo innolla Mecsextremin monissa seikkailuissa

Viime visiitillä keskimmäisemme oli vasta 3-vuotias, mutta kiipeili jo innolla Mecsextremin monissa seikkailuissa

 7.     Vaellukset
Unkari tarjoaa retkeilijälle runsaasti vaihtoehtoja. Etelän Mecsek-kukkuloilta löytyy runsaasti hyvin merkittyjä reittejä myös pienemmille kulkijoille. Vanhempien lasten kanssa kannattaa Budapestin lomaan yhdistää vähintään päiväretki läheiseen Pilis-vuoristoon, missä erityisesti Ram-rotko tarjoaa sopivaa haastetta teini-ikäisillekin. Myös Koillis-Unkarin Matra-vuoristo sopii loistavasti retkeilyyn lasten kanssa. 30 km Kecskemétistä etelään sijaitseva Bugacpuszta on maan toiseksi suurin puszta.
www.kwintessential.co.uk/articles/hungary/Hiking-in-Hungary/396
www.walking-europe.co.uk/Hungary/hungary.html

Unkarin vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä

Unkarin vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä

8.     Balaton järvi
Rantalomaa haaveilevan kannattaa suunnata pitkän ja kapean Balaton järven rannoille. Pinta-alaltaan Keski-Euroopan suurin järvi on melko matala ja vesi on lämpötilaltaan varhain uimiseen sopivaa. Uimakausi kestää aina toukokuun alusta syyskuun puoliväliin asti. Järvellä on myös hyvät mahdollisuudet purjehtimiseen, surffaamiseen, luistelemiseen ja urheilukalastukseen. Järveä kiertää pyörätie, ja monista paikoista voi vuokrata polkupyöriä lasten turvaistuimineen. Suosituimmat rantakohteet järven eteläpuolella ovat Balatonföldvár ja Siófok. Molemmissa löytyy monentasoisia majoitusvaihtoehtoja myös lapsiperheille.

9.     Kolpingin perheparatiisi
Haluaisitko harrastaa lomallasi vauvauintia pienokaisesi kanssa, vai haluavatko isommat lapsesi kiipeillä ja askarrella, ja teini-ikäiset puolestaan pelata futista ja seikkailla metsässä? Kaipaatko hotellilta neljän tähden palvelua, mutta lapsiperheiden tarpeet huomioivaa sisustusta ja varustusta? Balaton järven välittömässä läheisyydessä varta vasten perheille suunnitellussa hotellikokonaisuudessa tämä kaikki on mahdollista ja sisältyy (suomalaisittain erittäin edulliseen) hintaan. Lastenhoidosta ja ohjelmasta on huolehdittu, mutta toisaalta perheelle tarjoutuu paljon yhteistä tekemistä.

Leikkipuistot ovat Unkarissa hyvin varustettuja ja hauskasti rakennettuja.

Leikkipuistot ovat Unkarissa hyvin varustettuja ja hauskasti rakennettuja.

10. Nukketeatterit
Unkari on kuuluisa taidokkaista nukketeatterinukeistaan. Monessa kaupungissa toimii elävä ja korkeatasoinen nukketeatteri ja lisäksi maassa kiertää useita liikkuvia nukketeatteriryhmiä. Vaikka esityskieli olisikin unkari, kannattaa elämys ilman muuta kokea. On hauskaa huomata miten tutut tarinat vetoavat lapsiin hyvin esitettyinä kielestä riippumatta.
Budapestin nukketeatteri tarjoaa ammattimaiset esitykset retrosti sisustetuissa tiloissa VI., Andrássy út 69.
Bóbita Puppet Theatre, Pécs.
Ciróka Puppet Theatre, Kecskemét.
Vaskakas Puppet Theatre, Győr.
Vojtina Puppet Theatre, Debrecen.

-Inna-Pirjetta

Edellinen Unkarin reissu tehtiin 3 vuotta sitten mummojen kanssa. Pojat ovat kasvaneet kovasti, sen huomaa kuvista:)

Edellinen Unkarin reissu tehtiin 3 vuotta sitten mummojen kanssa. Pojat ovat kasvaneet kovasti, sen huomaa kuvista:)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply