Aktiivilomat Unkari

Unkarissa ulkoilusta nauttii koko perhe

lokakuu 13, 2014

Parhaillaan patikoin poikieni kanssa Unkarin lempeässä syksyssä. Olen käynyt Unkarissa aiemmin ainakin viisi kertaa ja aina sinne haluaa palata uudelleen. Yksi tärkeä syy on tietysti siellä asuvat ystävät, mutta toinen vähintään yhtä tärkeä on upea luonto.

Kukkaloistoa

Nyt käynnissä olevan reissun kunniaksi haluan jakaa kanssanne jo aiemmin Retki-lehteen kirjoittamani  jutun Unkarin retkeilymahdollisuuksista. Tähän juttuun olen haastatellut Kaukoretkien tuotepäällikkö Lassi Katajarinnettä ja jutussa on paljon hänen hyviä vinkkejään. Lue aiemmasta postauksestani vinkkejä lapsiperheiden tekemiseen Unkarissa.

Ystävien kanssa kokatessa unkarilainen keittiö siirtyy nuotiolle

Ystävien kanssa kokatessa unkarilainen keittiö siirtyy nuotiolle

Upea Unkari tarjoaa retkeilijälle paljon vaihtoehtoja
Unkari tarjoaa retkeilijälle monipuoliset mahdollisuudet patikointiin ja pyöräilyyn. Erityisesti maa houkuttelee hyvän ruuan ja viinin sekä kauniiden maisemien ystäviä. Unkarin sijainti kolmen ilmastovyöhykkeen risteyksessä tekee maasta myös ilmastollisesti mainion retkeilykohteen.

Unkarissa on kaikkiaan 10 kansallispuistoa, joiden alueilla riittää todella monimuotoista luontoa retkeilijöiden iloksi.  Tonava ja runsaat korkeuserot jakavat Unkarin kolmeen alueeseen. Alföld on tasankoa, länsipuolisen Dunántulin alue on maastoltaan vaihtelevaa ja Pohjoinen alue vuoristoista. Läntinen Dunántulin alue jakautuu vielä vinottain kahtia, Balaton järven pohjoispuolella nousevan, Bakonyn, sekä Pécsin yläpuolella kohoavan, Mecsekin kukkuloiden ansiosta. Maastollisesti kiinnostavimmat vaellusreitit sijaitsevat maan Pohjois- ja Länsiosissa, joissa reittejä reunustavat pyökkien teräksen siniset, korkeat rungot ja niiden yläpuolella levittäytyvä vaaleanvihreä lehtikatto.

maisema viinitila

Koillis-Unkarin Bükk- ja Mátra- vuoristot tiheine lehtimetsineen tarjoavat kiinnostavia patikointireittejä. Budapestin läheisyydessä sijaitsevaa Pilis-vuoristoa Lassi suosittelee kaupunkilomailijoille ja Balaton-järven ympäristö soveltuu niin patikointiin kuin pyöräretkiin. Lounais-Unkarin metsäinen Mecsek -vuoristo tarjoaa hedelmällistä maaperää viinin viljelyyn ja kulttuuririkkaan Pécsin kaupungin ansiosta loistavan yhdistelmälomakohteen kulttuurin ja retkeilyn ystäville.

Hyvin merkittyjä reittejä
Vaeltaminen Unkarissa on suhteellisen helppoa. Maastoissa risteilevät reitit kulkevat pääsääntöisesti eri levyisiä polkuja ja metsäteitä pitkin. Reitit on merkitty puihin maalatuilla koodeilla, joiden seuraamisessa saa välillä olla tarkkana, ettei eksy väärille poluille. Kolmiolla merkityt reitit johtavat huipulle, ympyrä tekee lenkin ja viiva on paikasta toiseen kulkeva reitti. Lisäksi vaelluskartoissa on värikoodit, joista sininen reitti kulkee periaatteessa koko Unkarin läpi.

Unkarin vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä

Unkarin vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä

Unkarissa vanhan Itäblokin tunnelman voi vielä paikoitellen aistia esimerkiksi hotelleissa, mutta palvelu on pääsääntöisesti todella ystävällistä, etenkin, kun kerrot tulevasi Suomesta. Ihmiset ovat auttavaisia ja haluavat löytää ratkaisun ongelmiisi. Majoituspaikat kannattaa tarkistaa pääsääntöisesti netin kautta etukäteen. Joissain kylissä on myös leirintäalueita, mutta suurin osa retkeilijöistä majoittuu majataloihin ja yksinkertaisiin hotelleihin, joiden sisustuksessa näkyy maalle tärkeä metsästyskulttuuri.

Mátra ja Bükk vuoristoissa leppoisasti kylästä toiseen
Mátra ja Bükk vuoristot nousevat kohdasta, missä täysin tasainen Pusta loppuu. Lassin mukaan Mátra soveltuu parhaiten reipasta liikuntaa, mukavaa maisemaa ja hyvää ruokaa arvostaville retkeilijöille, vuorimaisemia ei näillä pääosin metsäisillä reiteillä kannata juuri hakea. Jyrkempää ja kallioisempaa reittiä hakevan kannattaa suunnata Bükkin alueelle. Matra- ja Bükk vuoristot ovat laajuudeltaan sitä luokkaa, että siellä voi muutaman päivän vaelluksen tehdä mukavasti kylästä toiseen vaeltaen. Pääsääntöisesti lehtimetsässä kulkevat polut ovat hyväkuntoisia ja paljon koluttuja. Vaeltajia ei reiteillä juurikaan näe, päiväretkeilijöitä lukuun ottamatta.

-Vaikka asutuksen läheisyyden vaistoaa, vievät satumaiset pyökkimetsät paikoitellen täysin toiseen todellisuuteen, Lassi toteaa.
Kylissä on pieniä hotelleja ja majataloja, joista voi varata majoituksen. Vaelluspäivien jälkeen ei tarvitse olla lopen uupunut ja monin paikoin Unkarilainen kylpyläkulttuuri hemmottelee päivän taipaleella rasittuneen retkeilijän kehoa. Myös kulttuurin ja historian ystävä ihastuu varmasti Bükk -vuoriston juurella sijaitsevaan Egerin kaupunkiin, jolla on matkailijoille paljon tarjottavaa.

Ravintola Siklos

Lassin vinkit Mátra ja Bükk-vuoristossa

 • Loistava, riistaruokaan erikoistunut ravintola Feherszarvas Egerissä
  www.feherszarvasetterem.hu
 • Kékestetön (1014 m) näköalat ja monet patikointireitit (Mátra)
 • Bükkin kansallispuisto ja Szalajkan laakso, joka yhdistää luonnon ja kansanperinteen

Pilis vuoristoon ehtii Budapestissa päivässä
Pilis-vuoristo sijaitsee aivan Budapestin kyljessä, Tonavan mutkassa. Alle tunnissa vaihtuu suurkaupungin vilinä aitoon vuorimaisemaan ja paikoitellen vaativiinkin vaelluspolkuja niitä etsiville. Alue tarjoaa tutustumisen arvoisia reittejä ja maisemia sekä muutamia majoitusmahdollisuuksiakin ylhäällä vuorella. Esimerkiksi viikon Budapestin matkaan voi loistavasti yhdistää kahden päivän vaelluksen Pilis-vuoristossa jossa ehtii jo nähdä paljon. Tonava ympäröi vuoristoa joka puolelta luoden oman tunnelmansa vaellusreiteille pilkottaessaan puiden lomasta. -Päiväreitti on myös helppo suunnitella siten, että lounastauko vietetään varpaita Tonavassa uittaen, Lassi vinkkaa.

Vaikka alueella liikkuu selvästi Pohjoisen vuoristoa enemmän väkeä, riittää täälläkin koettavaa. Seikkailuhenkinen päiväretki Budapestista suuntautuu Rám-rotkoon, jossa pääsee jo kiipeilyn makuun edettäessä rotkoa ylöspäin muutamissa kohtaa metallikaiteista tukea hakien. Toinen päiväretkimahdollisuus suuntautuu ylös vuorelle, reitille, jonne on kaiverrettu vanhoja pyhiinvaellusmerkkejä ja ikoneita (Dobogókön). Reitti tarjoaa kiehtovia tarinoita, vaikuttavia maisemia sekä uskomattoman jylhät kivipaadet, joiden ympäri polku puikkelehtii.

Lassin vinkit Pilis vuoristossa

 • Dobogókőn (699 m) kivipaadet ja lyhyet patikoinnit
 • Rám-rotkovaellus lähellä Tonavaa
 • Visegrád Nagyvillám ravintola vuoren päällä (Nagyvillám Vadászcsárda = Big Lightning Hunter’s Inn) www.nagyvillam.hu
 • Unkarin suurin katedraali, Esztergomin katedraali vuodelta 1820.
  Esztergom on Unkarin kirkollinen keskus, sijaitsee Tonavan rannalla Slovakian rajalla.

 

Balatonin ajatonta tunnelmaa
Balatonin kumpuilevassa maisemassa vuorottelevat viinirinteet ja tammimetsät. Keski-Euroopan suurimman järven ympärillä kohoavat vehmaat rinteet tarjoavat luonnoltaan rikkaan ja monimuotoisen maaston retkeilijöille. Järvellä hiljaa lipuvat purjeveneet luovat ajattoman tunnelman ja rauhoittavat matkailijoiden kansoittaman järven muuten välillä hektisen ilmapiirin.

metsässä 3

Verrattuna Pohjoisen vuoristoon, on Balatonilla retkeily huomattavasti urbaanimpaa, mutta omalla tavallaan kiehtovaa. Kylät ja pikkukaupungit vuorottelevat järven rannoilla ja Bakonyin vuoristo kohoaa parinkymmenen kilometrin päässä jopa seitsemänsadan metrin korkeuteen. Vehreiden metsien lisäksi Balatonin helpot kävelyreitit polveilevat avarammissa peltomaisemissa ja nousuista huolimatta maasto sopii loistavasti myös pyöräilyyn.

Lassin vinkit Balatonilla

 • Mukavaa patikointia tarjoava Tihanyn niemi ja -luonnonsuojelualue
 • Balatonalmádin rantapuisto ja pieni kirpputori
 • Unkarin korkealaatuisin terveyskylpylä Héviz ja Euroopan suurin mineraalivesijärvi

Unkari
* Topografiset vaelluskartat ovat kattavia ja eri reitit on merkitty niihin suhteellisen selkeästi. Karttoja on 20 erilaista ja ne kattavat pääasiassa maan Pohjois- ja lounaisosat.
* Karttoja myydään paikallisissa kirjakaupoissa sekä retkeilyalueiden infopisteissä. Karttamerkkien käännökset ovat pääosin saksaksi.
* Balatonilla, Mátralla ja Bükkillä pärjää vaelluslenkkareilla, mutta Pilisissä ja Mecsekissä voi vaativammilla reiteillä olla iloa myös kunnon vaelluskengistä.
* Punkeilta on syytä suojautua oikealla vaatetuksella
* Suora lento Budapestiin kestää alle kolme tuntia ja maksaa halvimmillaan alle 200 euroa.
* Unkarissa pääsee liikkumaan kätevästi junalla, mutta isommalle seurueelle oman pikkubussin vuokraaminen kuljettajineen on suhteellisen edullista.

Auringonlasku viinitila

Lisätietoja:
Unkarin kansallispuistot
Suomalainen matkatoimisto Kaukoretket tekee patinkointimatkoja Unkariin

Juttua varten on haastateltu Kaukoretkien tuotepäällikkö Lassi Katajarinnettä.

-Inna-Pirjetta

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply