Vinkit

Korvikkeet

tammikuu 8, 2014

Monelle voi tulla yllätyksenä, ettei edes Euroopasta löydy joka maasta tetroissa myytävää nestemäistä äidinmaidonkorviketta. Yleensä korvikkeet myydään jauhemuodossa. Maitojauhe on toki monesti samantapaista kuin Suomessakin, mutta sen maku voi poiketa huomattavasti nestemäisistä tetrakorvikkeista. Muutenkin korvikkeiden maut poikkeavat huomattavasti toisistaan. Jos vauva on kranttu, kannattaa harkita, ottaako koko loman ajaksi korvikkeet mukaan kotoa. Niiden pakkaamisessa on kuitenkin oltava tarkkana, ettei perille päästyä koko vaatevarasto ole uitettu maidossa.

Korvikejauheen voi laittaa valmiiksi tuttipullon pohjalle ja sekoittaa myöhemmin veteen.

Korvikejauheen voi laittaa valmiiksi tuttipullon pohjalle ja sekoittaa myöhemmin veteen.

 

Mikäli ei kuitenkaan halua raahata matkalle mukaan matkalaukullista nestemäistä korviketta, kannattaa lapsi totuttaa jo kotona jauhekorvikkeen makuun, etenkin jos kyseessä on pitkä reissu. Suomen marketeista ostettava jauhekorvike on paitsi nestemäistä edullisempaa, myös paljon helpompi ottaa mukaan matkalle. Ainakin NAN ja Nutricare ovat kansainvälisiä korvikemerkkejä, joita myydään useissa eri maissa. Myös Tutteli valmistetaan nykyään hollantilaisesta maidosta, joten makuero ei enää ole niin suuri kuin aikaisemmin. Suositeltavaa on pakata ainakin muutaman päivän korvikkeet mukaan, ellei tiedä varmasti paikallisesta valikoimasta ja saatavuudesta lomakohteessa. Usein korvikkeet saattavat olla myös huomattavasti kalliimpia ulkomailla kuin Suomessa, etenkin turistikohteiden marketeissa. Monissa maissa korvikkeet kuuluvat tavallisten kauppojen sijaan vain apteekkien tai kemikalioiden valikoimiin. Retkillä jauheena oleva korvike kulkee näppärästi valmiiksi annosteltuna tuttipullon pohjalla. Siihen lisätään vesi lapsen omasta vesipullosta juuri ennen juomista. Näin maito ei pääse pilaantumaan, vaikka olisitte kuumassakin maassa. Vesijohtovesi kannattaa aina keittää, oli se paikallisten standardien mukaan kuinka juomakelpoista tahansa. On hyvä myös muistaa, ettei pullovesikään ole steriiliä, joten vesi kannattaa kiehauttaa aina, jos siihen vain on mahdollisuus. Ei ole hullumpi idea ottaa mukaan pieni vedenkeitin, etenkin jos ei ole varma siitä, onko paikan päällä sellaista saatavilla. Vedenkeittimen avulla voi näppärästi desinfioida myös tuttipullot ja tutit, lämmittää vesihauteessa vauvanruoat ja keittää pussipuurot.

Matkantekoa helpottaa huomattavasti, jos lapsi on tottunut juomaan huoneenlämpöistä korviketta eli ette ole riippuvaisia nesteen lämmittämisestä. Tätäkin voi harjoitella jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Sama pätee vauvanruokiin. Lapselle ei ole mitään haittaa siitä, jos hän osaa syödä ruokansa kylmänä, mutta vanhemmille siitä on paljon iloa.

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Säde toukokuu 4, 2015 at 15:09

  Hei, osaatteko sanoa myydäänkö Ranskassa nestemäistä maidonkorviketta? 🙂

  • Reply Inna-Pirjetta Lahti toukokuu 5, 2015 at 08:57

   Hei Säde,

   Itse olen Ranskassa löytänyt eniten maidonkorvikejauhetta. Kerran vein mukanani parikymmentä tetraa nestemäistä korviketta ja kolme tetraa hajosi matkalaukkuun. Se oli vä’hän erilainen Pariisin loman aloitus, kun ensimmäiseksi piti ryhtyä pesemään pyykkiä… Jauhemaiseen korvikkeeseen ihastuin matkoilla niin paljon, että siirryin käyttämään niitä sittemmin myös kotioloissa.
   Milloin olette lähdössä reissuun ja minne?

 • Reply Säde toukokuu 5, 2015 at 12:27

  Kiitos vastauksestasi! Menemme Pariisiin kesäkuun toisena viikonloppuna silloin 7kk ikäisen tyttäremme kanssa. Täytyykin sitten varautua käyttämään korvikejauhetta (vaikka imetänkin vielä lisäksi) 🙂 Tiedätkö miten onnistuu vaunuilla liikkuminen Pariisissa, esim. julkisissa kulkuneuvoissa ja kaupungissa yleensäkin?

  • Reply Inna-Pirjetta Lahti toukokuu 6, 2015 at 15:53

   Pariisi on ihana juuri tuon ikäisen kanssa. Kirjassamme on tarinaa ja vinkkejä nimenomaan vauvan kanssa Pariisissa. Suosittelen lämpimästi kevyitä matkarattaita, sillä Pariisisa on paljon kapeita ovia ja portaita. Ainakin vielä viimeksi siellä ollessani busseilla pääsi ilmaiseksi rattaiden kanssa ja bussi on muutenkin helpompi kuin metro lasten kanssa. Hauskaa matkaa!

 • Reply Laura kesäkuu 30, 2015 at 16:40

  Hei,
  Kysyn nyt viime tinkaan, kun lähdemme Viroon ylihuomenna, mutta tiedätkö myydäänkö siellä nestemäistä korviketta? Meillä on käytössä NAN enkä löydä vastausta mistään..

  • Reply Inna-Pirjetta kesäkuu 30, 2015 at 20:22

   Hei Laura,
   Kiitos kysymyksestäsi, palasin juuri Tallinnasta, harmi etten enää ehtinyt kauppaan asiaa tarkistamaan. Mutu-tuntumani on, että esim Prismasta Tallinnasta saa lähes kaikkea mitä Suomestakin, mutta en voi mennä takuuseen asiasta. Jos haluat varmuuden asiaan voit soittaa esim Tallinnan Prismaan vielä ennen lähtöäsi.

 • Reply Inna-Pirjetta kesäkuu 30, 2015 at 20:27

  Tässä vielä Inarin aiemmin kokoamat vinkit vauvan kanssa Tallinnassa http://www.lapsiperheenmatkat.fi/blogi/vauvan-kanssa-tallinnassa/

 • Leave a Reply