Vinkit

Majoitus – Perhematkailijan majoitusvaihtoehdot

maaliskuu 2, 2014

Hotellit

Lapsiperheiden perinteisin majoitustapa lomalla on edelleen hotelli. Eikä ihme, sillä hotellien laatu ja erityisesti lapsien huomioon ottaminen palveluissa paranee jatkuvasti. Hotelli on oiva vaihtoehto silloin, kun ette halua itse huolehtia siivouksesta ja ruoanlaitosta, tilantarve ei ole suuri ja olette valmiita maksamaan majoituksesta hieman enemmän, sillä hotellimajoitus tulee perheelle yleensä kalliimmaksi kuin esimerkiksi talon vuokraus.

Tallinnan Swissotel tarjosi hyvät puitteet kiireettömälle yhdessäololle

Tallinnan Swissotel tarjosi hyvät puitteet kiireettömälle yhdessäololle

Suureen suosioon viime vuosina ovat nousseet all inclusive -hotellit, joissa lähes kaikki palvelut ruokineen kuuluvat hintaan ja matkabudjetin voi lyödä lukkoon jo etu käteen. Näistä mainittakoon varta vasten lapsiperheille suunnitellut konseptihotellit, joiden lapsiperhepalveluissa on tarjolla lähes kaikkea rattaiden vuokrauksesta omaan vesipuistoon ja lapsenvahtiin (ks. Matkanjärjestäjät).

Konseptihotelleiden lastenkerhot toimivat useimmiten muutaman tunnin päivässä viitenä päivänä viikossa ja tarjoavat tavallisesti yli 3vuotiaiden lasten vanhemmille mahdollisuuden hetken hengähtämiseen. Ammattitaitoiset viihdyttäjät pyörittävät lasten kerhoja, liikunta-aktiviteetteja ja pelejä sekä laulattavat lapsia, vetävät teatteriesityksiä ja muuntuvat illalla hämmästyttävän taitaviksi viihdetaiteilijoiksi. Kerhot ja muut ohjelmat voivat olla maksullisia ja niihin pitää muistaa ilmoittautua jo matkavarauksen yhteydessä.

Perhehotelleissa on tavallisesti tarjolla erikokoisia huoneistoja myös suurempien perheiden tarpeisiin, jolloin perushuoneissa ja huoneistoissakin on enemmän tilaa. Kannattaa kysyä löytyykö matkanjärjestäjältä vauvaperheille suunniteltuja, maan tasalla sijaitsevia huoneistoja, jotka mahdollistavat erityisen helpon ja turvallisen liikkumisen. Monissa konseptihotelleissa on lapsiperheiden tarpeet huomioitu myös ylimääräisin ripustuskoukuin, säilytystiloin ja yksityiskohdin, jotka helpottavat lomaelämää lasten kanssa. Näissä hotelleissa myös ravintoloiden henkilökunta toivottaa lapset lämpimästi tervetulleiksi herkuttelemaan ja lapset huomioidaan palvelussa monin, aikuistenkin lomaa helpottavin, tavoin (esimerkiksi lapset saavat ruoan ensin, lasten buffet on rakennettu matalammalle ja käytössä on muoviset lautaset tai ravintolassa on videonurkka, jonne lapset voivat sujahtaa syötyään.)

Hotellivarausta tehdessänne muistakaa, että joskus sviitin varaaminen voi olla halvempi vaihtoehto kuin varata perheen käyttöön kaksi eri huonetta. Jos varaatte perheellenne kaksi huonetta, muistakaa mainita, että haluatte vierekkäiset huoneet ja kysyä mahdollisuutta yhdistää huoneet väliovella.

Hotelleja halvempia majoitusvaihtoehtoja ovat hostellit ja Bed and Breakfast majoitukset, jotka huonetilan puolesta tarjoavat yleensä samanlaiset mahdollisuudet kuin hotelleissa, mutta palvelutarjonta on eri tyyppistä. Hotelleja voi etsiä ja vertailla kohdekohtaisesti esimerkiksi sivuilla www.trivago.fi, www.booking.com ja www.hotels.com.

 

Talon vuokraus

Talon tai asunnon vuokraus on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa nauttia omasta rauhasta ja päättää itse päiväohjelmasta sekä ruokailuaikatauluista. Se on usein myös hotellia edullisempi majoitustapa etenkin silloin, kun matkaan lähtee useampi perhe ja kustannukset jaetaan kaikkien kesken. Vuokrakodeissa on usein paljon suuremmat tilat oleskeluun kuin hotellihuoneessa. Lapsilla on tilaa leikkiä ja aikuisista on mukavaa, kun he vielä lasten nukkumaan menon jälkeenkin voivat istua rauhassa iltaa puutarhan uima-altaalla tai olohuoneessa. Samalla vuokrakoti kuitenkin tarkoittaa sitä, että arki siirtyy lomakohteeseen, sillä kokka ukset ja sängynpetaukset on hoidettava itse. Lapsiperheelle on kuitenkin kätevää jos esimerkiksi pyykkikone on koko ajan käytettävissä ja välipaloja voi napsia jääkaapista milloin huvittaa. Vuokrakoteihin on usein mahdollista saada vauvansänky ja syöttötuoli, kun niistä muistaa mainita varauksen yhteydessä. Hyviä asunnon ja talojen vuokraussivustoja ovat esimerkiksi: www.airbnb.com., www.homeaway.fi , www.holidaylettings.co.uk , www.apartementsonly.co.uk  ja www.holidayvelvet.com .

Unelmieni lomatalon löysimme Madeiralta

Unelmieni lomatalon löysimme Madeiralta

 

Kodinvaihto

Kodinvaihdossa vaihdatte kotejanne päittäin ulkomailta tulevan perheen kanssa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että siirrytte määrätyksi ajaksi elämään kuin jokin toinen perhe, sillä käytettävissänne ovat kaikki vaihtokodin mahdollisuudet harrastusvälineistä leluihin, kodinkoneisiin ja joskus jopa autoon. Samalla huolehditte myös vaihtokodin mahdollisista kotieläimistä ja puutarhasta. Lapsille kodin vaihto on elämys jo pelkästään sen takia, että käytössä on koko loman ajan täysin ”uudet” lelut puhumattakaan siitä, jos kaupan päälliseksi tulee vielä kotieläimiä.

Tämä lomailumuoto on usein elämäntapa. Koska voit te itse päättää, minkälaisen perheen ja kodin kanssa haluatte tehdä vaihdon, on helppo vaikuttaa siihen, ettei yksikään loma ole samanlainen kuin edellinen: yhden kesän voi viettää ranskalaisella maalaisfarmilla ja seuraavan New Yorkin pilvenpiirtäjässä. Kodinvaihto tarjoaa koko perheelle oivan mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin tavalla, jota turistimajoituksessa ei voi kokea. Vaihto kuitenkin vaatii uskaliaisuutta ja luottavaa asennetta, joskin huonoja kokemuksia kodinvaihdoista kuulee hyvin harvoin. Kodinvaihto on kustannus tehokas tapa lomailla, koska koteja vaihdetaan ilmaiseksi ja kuluja tulee vain kodinvaihtojärjestelmän vuosimaksuista, jotka ovat noin sadan euron luokkaa. Luotettavia kodinvaihtojärjestöjä ovat esimerkiksi: www.kodinvaihtoloma.com ja www.intervachomeexchange.com.

 

Couch surfing

Sohvasurffailu eli couch surfing tarkoittaa käytännössä sitä, että voitte majoittua maksutta tuntemattomien ihmisten kotiin missä päin maailmaa tahansa, koska he kutsuvat teidät luoksenne. Perusajatuksena ei kuitenkaan ole saada vain katto pään päälle, vaan nähdä kyseinen kulttuuri tavallisen elämän aidosta vinkkelistä ja saada ystäviä ympäri maailman. Toisin kuin kodinvaihdossa sohvasurffauksessa asunnon omistajat ovat itsekin kotona ja esittelevät usein vierailleen mielellään kaupunkia ja joskus jopa kokkaavatkin yhdessä heidän kanssaan.

Yhteisön nettisivujen kautta voi myös etsiä muita samassa kohteessa olevia sohvasurffaajia ja mennä heidän kanssaan yhdessä vaikka leikkipuistoon, rannalle tai syömään. Sohvasurffaus onkin mitä mainioin tapa solmia uusia ystävyyssuhteita. Tämä erilainen majoitusmuoto vaatii avarakatseisuutta ja on hyvin suosittu etenkin reppureissaajien matkoilla, mutta yleistyy koko ajan myös perheiden keskuudessa.

Couch surfing toimii niin, että ajatuksesta kiinnostunut liittyy www.couchsurfing.org sivustolle, minkä kautta voi etsiä majoituskutsuja tai pyytää matkailijoita yöpymään omaan kotiinsa. Sivustolle on rekisteröitynyt jo lähes kymmenen miljoonaa ihmistä sadoista maista. Sohvasurffaus sopii parhaiten perheille, joilla ei ole vielä kovin monta lasta ja joille uusien ihmisten tapaaminen on asumismukavuutta tärkeämpää. Lastenvarusteita majoittajilta ei voi tietenkään vaatia, eikä toisten nurkkiin ole tarkoitus majoittua päivä kausiksi.

 

Telttailu

Telttailu on oiva tapa lomailla kohteissa, joissa luonto on pääroolissa ja ilmat ovat suotuisat. Ahtaassa teltassa yöpyminen vaatii asennetta, mutta on parhaimmillaan suuri seikkailu. Telttailua voi harrastaa monella tapaa.

Järjestelmällinen telttailu tarkoittaa sitä, että leiri rakennetaan vaikka koko viikoksi samaan paikkaan hyvin varustetulle leirintäalueelle, jossa telttoja on vieri vieressä. Suihkussa ja vessassa käydään yhteisissä pesutiloissa ja ruokaa kokataan leirintäalueen keittiössä. Parhaimmillaan alueelta löytyy niin uima-allas vesileluineen, vapaa-ajan tilat elokuvankatselumahdollisuuksineen kuin oma leipomo ja ravintola baareineen. Leirintäalue toimii tukikohtana, josta tehdään päiväretkiä muualle.

Erikoisempia telttailukokemuksia etsivät perheet pystyttävät telttansa aina eri paikkaan, mielellään villin luonnon keskelle: metsään, rannalle tai vuoren rinteelle. Ruokaa laitetaan kaasukeittimellä, vessana toimii puska ja pesupaikkana lähipuro. Tärkeintä ovat luonnonrauha ja kauniit maisemat.

Olipa telttailusuunnitelmanne minkälainen hyvänsä kannattaa hankkia kunnon varusteet. Erityisen tärkeitä ovat hyvät (ilmatäytteiset) makuualustat sekä makuupussit, joissa lapset kannattaa totuttaa nukkumaan jo etukäteen. Konttausikäisille turvallinen nukkumapaikka teltassakin on oma matkasänky, jos se mahtuu telttaan sisään. Siinä lapsi pysyy hyvin omalla reviirillään eikä valtaa koko nukkuma-aluetta. Onnistuneen telttailuloman edellytys on tietenkin hyvälaatuinen ja vedenkestävä teltta, jonka pohjalle levitetään avaruushuopa eristämään lämpöä. Teltan hankinnassa hyvänä perussääntönä on ostaa aina kokoa suurempi teltta kuin mikä matkaan lähtevien pääluku on. Muistakaa myös harjoitella teltan kokoamista jo ennen reissua varmistaaksenne, että kaikki osat ovat tallella eikä kangas ole rikki.

Yksi telttailun haaste voi olla lasten pitäminen lämpimänä, jos he eivät pysy makuupusseissaan. Mukaan kannattaa ottaa tarpeeksi vaatteita ja villavaatteet, sillä yöt voivat olla kylmiä myös lämpimissä maissa. Jos suunnittelette telttalomaa, hakukoneista löytyy useita hyviä telttamatkan pakkauslistoja perheille muun muassa hakusanoilla: camping with children checklist.

Partioleirillä on hyvä harjoitella telttailua, useimmilla suurleireillä on perheleiri, josta löytyy runsaasti vertaistukea.

Partioleirillä on hyvä harjoitella telttailua, useimmilla suurleireillä on perheleiri, josta löytyy runsaasti vertaistukea.

 

Matkailuauto

Jos suuntaatte lomalle maahan, jossa välimatkat ovat pitkiä, luonto kaunista ja haluatte liikkua paikasta toiseen, on matkailuautoloma kätevä tapa yhdistää asuminen ja liikkuminen. Matkailuauto mahdollistaa matkan, jossa voi tehdä spontaaneja päätöksiä ja nähdä paikkoja, joihin ei muuten välttämättä koskaan tulisi mentyä. Asuntoautossa kaikki tarvittava kulkee näppärästi koko ajan mukana ja voitte pysähtyä kokkailemaan lounasta tai yöpymään juuri siellä, missä teidän mielestänne on kauneinta ja parhaat olo suhteet perheellenne. Ajomatkat sujuvat lasten kanssa matkailuautossa huomattavasti sutjakammin kuin tavallisessa autossa, sillä käytössä on koko asuntoauton tilat. Toki ajon aikana on oltava kiinnitettynä turvaistuimissa ja turvavöissä kuten tavallisessakin autossa.

Matkailuautossa perhe-elämä on tiivistä, joten siihen kannattaa  varautua  henkisesti.  Pysähtymispaikoilla on hyvä, että jokainen saa nauttia myös omasta ajasta. Toisaalta on mukavaa, kun perhe on kerrankin jatkuvasti saman katon alla ja kaikilla on varmasti aikaa jakaa ajatuksensa. Ajoreittiä suunniteltaessa kannattaa muistaa, ettei ahnehdi liian pitkiä matkoja – periaatteessa olette autossa perillä koko ajan. Yleensä asuntoautolla voi ajaa noin 80 kilo metriä tunnissa, mutta on myös tärkeää pitää välillä täysin ajovapaita päiviä. Muistakaa tyhjentää vessa ja täyttää vesi sekä bensatankit aina kuin se on mahdollista. Lapsille kannattaa varata riittävästi tekemistä ajon ajaksi. (Ks. Autoilu.)

Lisätietoa  matkailuautoilusta www.liikkuvakoti.fi  ja matkailuauton vuokraamisesta www.touringcars.net.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply