Vinkit

Pilaako vesirokko lomallelähdön?

tammikuu 23, 2014
Matkalle tarvittavista rokotteista kannattaa konsultoida lääkäriä viimeistään 2-3 kuukautta ennen matkaa.

Matkalle tarvittavista rokotteista kannattaa konsultoida lääkäriä viimeistään 2-3 kuukautta ennen matkaa.

Oi miksi, miksi en kuunnellut lääkäriä? Reissumme Thaimaahan lähestyy – jäljellä on enää puolitoista viikkoa lähtöön. Kävimme ennen joulua ottamassa rokotteita matkaa varten, ja lääkäri suositteli perusrokoteohjelman ohella otettavien rokotteiden rinnalle a- ja b-hepatiittirokotetta, influenssarokotetta ja VESIROKKOROKOTETTA! Kaksi ensimmäistä otatin koko perheelle kuuliaisesti, mutta vesirokkorokotteelle haistatin huithapelit. Kyllähän vesirokko kannattaa sairastaa etenkin pienillä lapsilla rokkona, jos se on tullakseen, ajattelin – enkä ollut koskaan kuullut kenestäkään, joka olisi saanut vesirokon ulkomaantuliaisiksi. No, enpä kuitenkaan ajatellut, että voihan vesirokko myös estää koko matkalle lähdön, sillä lentokoneeseen ei pääse vesirokkoisen lapsen kanssa saati sitten, että rakkuloita kannattaisi lähteä hauduttelemaan tropiikkiin.

Ja eihän se rokko sitä tuloajankohtaa kysy myöskään täällä kotimaassa. Niinpä  kolmevuotiaamme päiväkotiryhmässä jyllää juuri nyt vesirokkoepidemia, ja viisipäisestä pikkuryhmästä jo KOLME on saanut rokon tällä viikolla. Itämisaikahan on juuri sopivasti 15-21 päivää, joten nyt sitten jännäämme, alkaako näppylöitä ilmestyä meidänkin neidillemme ennen helmikuun kolmatta. Jos alkaa, niin matkan voi oikeastaan unohtaa, sillä rakkulavaiheessa ei ole koneeseen nousemista. Ja mikäli tauti alkaisi jo vaikka huomenna, olisi toinen tyttäremme mitä todennäköisemmin saanut lähtöpäivään mennessä oman tartunnan rakkuloineen.

Onneksi on olemassa matkavakuutus, josta saa tällaisissa tapauksissa omatoimimatkalainenkin korvauksen – menetettyjä ja anottuja isyysvapaita se ei kuitenkaan tuo takaisin… Toivo elää kuitenkin vielä, että pikkuneidit säästyisivät tartunnalta – ”Joskus sekin on tietenkin mahdollista”, tokaisi neuvolantäti lohduttavasti…

Ovatko taudit pilanneet teidän reissusuunnitelmat? Miten toimitte?

PS. Tässä lista myös muista taudeista, joissa ei saa mennä koneeseen.

PPS. Muistakaa säilyttää ostamanne rokotteet jääkaapissa koko ajan ennen rokotukseen menoa – juuri ystävälläni meni uusiksi koko monen sadan euron satsi.

Matkaterkuin,

Inari

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Susanna tammikuu 24, 2014 at 07:31

  Ja alle vuoden ikäisen kanssa matkustettaessa hyvä huomata että MPR-rokotetta suositellaan otettavaksi kaikille yli 6kk ikäisille vauvoille. Normaalisti tämä rokote tulee ensimmäisen kerran vasta 12kk iässä, mutta THL suosittaa sitä 6kk täyttäneille ulkomaanmatkaajille.

  Juuri oli uutisissa myös Lohjalla löytynyt lapsen tuhkarokkotartunta, joka oli saatu Aasian matkalla ja nyt tartuntariskissä ovat rokottamattomat tämän lapsen koulutoverit…

  • Reply Inari Fernández tammikuu 24, 2014 at 11:50

   Juurikin näin, ja myös kansallisen rokoteohjelman voi tarvittaessa aloittaa jo 2 kuukautisena. Joten kannattaa konsultoida ajoissa neuvolaa, jos tietää välttämättömän reissun olevan tiedossa.

 • Reply Lotta lokakuu 11, 2015 at 19:03

  Viime talvena jäi ensimmäisen kerran reissu välistä, mutta ihan toisen vanhemman tapaturman myötä. Onneksi vakuutuksesta saatiin kaikki takaisin. toki hetken harkitsin matkalle lähtöä pienten poikien kanssa, sillä vakuutus olisi korvannut toisen vanhemman osuuden hotellihuoneesta vaikka muu perhe olisi matkaan lähtenyt. Päätimme tehdä Malediivien matkan toisen kerran koko perheen voimin. Tuo vesirokko juttu olikin ihan uusi tieto, täytyypä varautua sillä perheen lapset eivät ole vesirokkoa sairastaneet.

 • Leave a Reply