Vinkit

Viisi vinkkiä, joilla helpotat kotiinpaluuta

marraskuu 14, 2014

RantaKoskaan aikaisemmin se ei ole iskenyt näin lujaa ja musertavasti. Se oli kaataa minut päiviksi sänkyyn kieriskelemään itsesäälissä tuskaisena ja masentuneena. Se pisti miettimään elämän tarkoitusta ja peruskiviä kokonaan uudelleen. Se sai minut kärttyisäksi ja tiuskimaan lähimmäisilleni. Se puristi rintakehäni ympärille ahdistavan vanteen. Yhä uudelleen ja uudelleen vaikertelin ja kyselin, miksi, oi miksi me asummekaan täällä synkkyyden syövereissä, pimeässä, kosteassa, masentavassa Suomessa?

Tältä ja vielä paljon pahemmaltakin tuntui viikko sitten kotiinpaluu. Paluu arkeen unelmien reissulta, matkalta, jota on suunniteltu ja odotettu kuukausikaupalla. Paluu paratiisisaarelta, jossa hiekka on lumenvalkoista, aurinko kirkas kuin kristalli ja lämpötila näyttää mittarissa + 40 astetta enemmän kuin täällä.

matkakuumeessaKontrasti tihkusateeseen ja pimeyteen oli yksinkertaisesti aivan liian suuri. Nyt kun olen päässyt pahimman yli ja selvinnyt myös jet lagin aiheuttamasta olotilasta väsymyksineen, tasapainokyvyn menettämisineen ja muine tunneryöppyineen (tätä voisi muuten ihan kepeästi verrata raskaana olemiseen…), ryhdyin miettimään, mitkä asiat olisivat voineet helpottaa kotiinpaluutani. Niistä syntyikin oiva lista, josta on ehkä hyötyä myös sinulle. Itse ainakin kokeilen seuraavan kerran. Eihän tällaista eroahdistusta kestä kukaan.

1. Siivoa koti ennen lähtöä

Kotiinpaluuta ei todellakaan helpota se, että ulko-oven avattuasi sinua tervehtii paitsi likapyykkikasa lattialla, viisinkertaiset pölypallerot nurkissa, lähtemisen jälkeinen kaaos koko asunnossa ja mädääntyneet ruoat jääkaapissa. Olen kerran fiksuna siivonnut, siis puunannut lattiasta kattoon, koko kodin ennen lähtöä – silloin tosin lapset ja mies olivat menneet matkalle edeltä –  ja oi sitä jumalaista fiilistä, kun matkalta palattuamme saimme nautiskella puhtaassa kodissa matkamuistoja fiilistellen.

Kuopus kulki loistavasti Ergo-repussa.

2. Ruokaa jääkaappiin

Etenkin silloin, kun saapuu kotiin myöhään yöllä, illalla tai aikaisin aamusta, olisi ihanaa, jos jääkaapissa olisi jotain tuoretta suuhun pantavaa. Lentokonesapuskan jälkeen kurniva vatsa saisi jälleen jotain myllättävää ja mieli kohenisi kummasti. Pyydä siis jotain ihanaa ystävääsi tms. käymään puolestasi kaupassa ja ostamaan jääkaappiin perus aamiaistarpeet. Se on pieni teko häneltä, mutta suuri palvelus mielellesi ja vatsallesi.

riippukeinu

3. Varaa aikaa palautumiseen

Älä missään nimessä palaa pitkältä reissulta niin, että sinun on mentävä seuraavana aamuna suoraan töihin. Se ei vain yksinkertaisesti toimi. Olet paitsi überväsynyt myös vaarassa altistua erittäin pahaan kotiinpaluumasennukseen suuren loma versus arki -kontrastin takia. Itse pidän vähintään yhden päivän sääntöä reissun ja arjen välillä. Silloin pudotus ei ole niin suuri.

Esikoisemme oli maailman reippain matkustaja - yhtäkään kiukkukohtausta ei nähty kummankaan lapsen kanssa.

4. Tee heti jotain kivaa kotona

Mieti jo ennen lähtöäsi, mitä kivaa voisit tehdä, kun palaat kotiin. Osta jännittävä kirja odottamaan yöpöydällesi, säästele uusien kenkien korkkaamista paluuseen tai sovi pikku hipat parhaiden kavereidesi kanssa. Ihan sama mitä, kunhan sinulla on tiedossasi jotain kivaa, mitä odottaa myös kotona. Minä helpotin kotiinpaluutani tällä kertaa niin, että päätin aloittaa joulun siltä seisomalta, kun saavuimme kotiin, jotta saisin valoa elämään. Ikkunoissamme loistavat siis  joulutähdet, torttuja on jo leivottu ja joulevyt on kovassa soitossa. Sanokaa, mitä sanotte, mutta tää toimii.

palmu

5. Suunnittele uusi reissu

Parasta olisi, jos uusi reissu olisi jo tiedossa, kun vanha päättyy. Se auttaisi kotiinpaluuta paljon, kun voisi siirtää ajatukset seuraavan matkan suunnitteluun. Sillä tiedämmehän me kaikki  matkakärpäsen puraisun saaneet, että kun matkustelun makuun on päässyt, ei siihen auta mikään muu kuin uusi matkakuume.

PicsArt_24_10_2014 11_30_46Millaisilla keinoilla sinä selviät kotiinpaluusta? Milloin on iskenyt pahin kotiinpaluumasennus?

Matkakuumeisin terveisin,

Inari

Lue kokemuksemme unelmahotellista Langkawilta sekä Kuala Lumpurista.