Vinkit

Viisi vinkkiä, joilla helpotat kotiinpaluuta

marraskuu 14, 2014

RantaKoskaan aikaisemmin se ei ole iskenyt näin lujaa ja musertavasti. Se oli kaataa minut päiviksi sänkyyn kieriskelemään itsesäälissä tuskaisena ja masentuneena. Se pisti miettimään elämän tarkoitusta ja peruskiviä kokonaan uudelleen. Se sai minut kärttyisäksi ja tiuskimaan lähimmäisilleni. Se puristi rintakehäni ympärille ahdistavan vanteen. Yhä uudelleen ja uudelleen vaikertelin ja kyselin, miksi, oi miksi me asummekaan täällä synkkyyden syövereissä, pimeässä, kosteassa, masentavassa Suomessa?

Tältä ja vielä paljon pahemmaltakin tuntui viikko sitten kotiinpaluu. Paluu arkeen unelmien reissulta, matkalta, jota on suunniteltu ja odotettu kuukausikaupalla. Paluu paratiisisaarelta, jossa hiekka on lumenvalkoista, aurinko kirkas kuin kristalli ja lämpötila näyttää mittarissa + 40 astetta enemmän kuin täällä.

matkakuumeessaKontrasti tihkusateeseen ja pimeyteen oli yksinkertaisesti aivan liian suuri. Nyt kun olen päässyt pahimman yli ja selvinnyt myös jet lagin aiheuttamasta olotilasta väsymyksineen, tasapainokyvyn menettämisineen ja muine tunneryöppyineen (tätä voisi muuten ihan kepeästi verrata raskaana olemiseen…), ryhdyin miettimään, mitkä asiat olisivat voineet helpottaa kotiinpaluutani. Niistä syntyikin oiva lista, josta on ehkä hyötyä myös sinulle. Itse ainakin kokeilen seuraavan kerran. Eihän tällaista eroahdistusta kestä kukaan.

1. Siivoa koti ennen lähtöä

Kotiinpaluuta ei todellakaan helpota se, että ulko-oven avattuasi sinua tervehtii paitsi likapyykkikasa lattialla, viisinkertaiset pölypallerot nurkissa, lähtemisen jälkeinen kaaos koko asunnossa ja mädääntyneet ruoat jääkaapissa. Olen kerran fiksuna siivonnut, siis puunannut lattiasta kattoon, koko kodin ennen lähtöä – silloin tosin lapset ja mies olivat menneet matkalle edeltä –  ja oi sitä jumalaista fiilistä, kun matkalta palattuamme saimme nautiskella puhtaassa kodissa matkamuistoja fiilistellen.

Kuopus kulki loistavasti Ergo-repussa.

2. Ruokaa jääkaappiin

Etenkin silloin, kun saapuu kotiin myöhään yöllä, illalla tai aikaisin aamusta, olisi ihanaa, jos jääkaapissa olisi jotain tuoretta suuhun pantavaa. Lentokonesapuskan jälkeen kurniva vatsa saisi jälleen jotain myllättävää ja mieli kohenisi kummasti. Pyydä siis jotain ihanaa ystävääsi tms. käymään puolestasi kaupassa ja ostamaan jääkaappiin perus aamiaistarpeet. Se on pieni teko häneltä, mutta suuri palvelus mielellesi ja vatsallesi.

riippukeinu

3. Varaa aikaa palautumiseen

Älä missään nimessä palaa pitkältä reissulta niin, että sinun on mentävä seuraavana aamuna suoraan töihin. Se ei vain yksinkertaisesti toimi. Olet paitsi überväsynyt myös vaarassa altistua erittäin pahaan kotiinpaluumasennukseen suuren loma versus arki -kontrastin takia. Itse pidän vähintään yhden päivän sääntöä reissun ja arjen välillä. Silloin pudotus ei ole niin suuri.

Esikoisemme oli maailman reippain matkustaja - yhtäkään kiukkukohtausta ei nähty kummankaan lapsen kanssa.

4. Tee heti jotain kivaa kotona

Mieti jo ennen lähtöäsi, mitä kivaa voisit tehdä, kun palaat kotiin. Osta jännittävä kirja odottamaan yöpöydällesi, säästele uusien kenkien korkkaamista paluuseen tai sovi pikku hipat parhaiden kavereidesi kanssa. Ihan sama mitä, kunhan sinulla on tiedossasi jotain kivaa, mitä odottaa myös kotona. Minä helpotin kotiinpaluutani tällä kertaa niin, että päätin aloittaa joulun siltä seisomalta, kun saavuimme kotiin, jotta saisin valoa elämään. Ikkunoissamme loistavat siis  joulutähdet, torttuja on jo leivottu ja joulevyt on kovassa soitossa. Sanokaa, mitä sanotte, mutta tää toimii.

palmu

5. Suunnittele uusi reissu

Parasta olisi, jos uusi reissu olisi jo tiedossa, kun vanha päättyy. Se auttaisi kotiinpaluuta paljon, kun voisi siirtää ajatukset seuraavan matkan suunnitteluun. Sillä tiedämmehän me kaikki  matkakärpäsen puraisun saaneet, että kun matkustelun makuun on päässyt, ei siihen auta mikään muu kuin uusi matkakuume.

PicsArt_24_10_2014 11_30_46Millaisilla keinoilla sinä selviät kotiinpaluusta? Milloin on iskenyt pahin kotiinpaluumasennus?

Matkakuumeisin terveisin,

Inari

Lue kokemuksemme unelmahotellista Langkawilta sekä Kuala Lumpurista.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Jepa Unelmatripillä marraskuu 14, 2014 at 15:11

  Tuttu olotila tuo reissun jälkeinen masennus. Itse teen nimenomaan niin, että en jätä yhtään ylimääräistä aikaa reissun ja työhön palaamisen kanssa ainakaan ns. tavallisen mittaisten (1-4 viikkoa) lomamatkojen kanssa. Suoraan vaan takaisin sorvin ääreen niin ei ehdi masennus iskeä eikä tarvitse harmitella, että kohteessa olisi voinut olla vielä vähän pidempään. Toimii testatusti itselläni erinomaisesti. 🙂 Uusi reissu auttaa myös aina!

  • Reply Inari marraskuu 15, 2014 at 07:37

   Moi Jepa, kiinnostavaa, että noinkin päin voi toimia. Ehkä joskus uskaltaudun kokeilemaan. Ainakin sitten, kun lapset eivät enää ole mukana. Nyt aikaeronkin takia tarttee hieman aikaa palautumiseen. Hyviä reissuja sinulle!

 • Reply UrbaaniLaura marraskuu 14, 2014 at 15:27

  Kotiinpaluu ahdistaa nykyään enemmän kuin ennen. Tuo siivousvinkki on erittäin toimiva. Muutenkin on helpompi palata arkeen, jossa postiluukusta ei ole tippunut kasaa laskuja ja kotiin, jossa banaanikärpäset eivät pörräile ympäriinsä. Arkeen pitää kehitellä kaikkea kivaa ja jännää, se saa ajenkin tuntumaan enemmän juhlalta. Kyllä mulle tuo riippumattoilu kelpaisi just nyt aika hyvin silti 🙂

  • Reply Inari marraskuu 15, 2014 at 07:40

   Moi Laura, laskuista ja pisteistä puheenollen. Mä yritän maksaa reissusta käsin laskut – tulee nettipankkiin onneksi kaikki ja Hesari pitäis muistaa perua. Just viimeksi odotti sellainen lehtivuori eteisessä että hyvä, että yli pääsi kiipeämään…toivottavasti pääset pian riippukeinuilemaan <3

 • Reply Annika | travelloverblogi marraskuu 14, 2014 at 15:32

  Olen yleensä tullut kotiin vain vähän haikeana, ajatuksella, että suht pian pääsen taas johonkin, mutta nyt olen jo viikkoja kärvistellyt kamalaa eroahdistusta São Tomésta. Yhtään ei auta, että pääsen reissuun ensi viikolla ja taas joulun jälkeen. Pieni pala minua jäi Afrikkaan.

  • Reply Inari marraskuu 15, 2014 at 07:43

   Annika, uskon että Afrikka jättää ikuisesti haikeuden, niin sanovat kaikki. Itse en ole päässyt käymään siellä vielä, mutta toivottavasti joskus. Ihania reissuja sinulle!

 • Reply Taina marraskuu 14, 2014 at 15:58

  Sadalla prosentilla allekirjoitan tuon siivoamisen ennen matkalle lähtöä. On todella tympäisevää tulla siivoamattomaan huusholliin, varsinkin jos tiskejäkin on jäänyt odottamaan kotiinpaluuta. Kun siivoan ennen reissua, paluumatka on mukavampi, on tiedossa siistiin kotiin paluu!

  • Reply Inari marraskuu 15, 2014 at 07:45

   Moi Taina, juurikin näin. Siivottu koti ja puhtaat lakanat – mitä ihanaa ja halpaa luksusta! Parasta reissailua sinulle.

 • Reply Noppa marraskuu 14, 2014 at 18:22

  Oi joi! Toissapäivänä Kanarian valosta Sipoon synkkiin metsiin palanneena…

  Olisimpa lukenut kohdat 1-3 ennen lähtöä. Kaaosta, sähläystä, lasten itkua kohdattiin sekasorrossa yöllä.

  Onneksi – kiitos sinun – kohta 4 toteutui ihan vahingossa. Sain jotain kivaa, lapsihipat, heti kärkeen. Uutta energiaa ja intoa tulevaan arkeen. Jei!

  Ja tattista vaan, täytyy laittaa vinkki vitonen heti muhimaan!

  Niin ja kuutoseksi voisin omasta puolestani lisätä ”Liikkelle mars!”. Koiralenkit syketttä nostellen ovat heti helpottaneet kaipuuta takaisin aurinkoon ja huolettomuuteen.

  • Reply Inari marraskuu 15, 2014 at 07:53

   Moi Noppaseni, kiva kun tulit kommentoimaan :).kiitos itsellesi kivasta seurasta eilen – kyllä me vielä tästä synkkyydestä yli päästään. Onneksi on monet kivat hipat tiedossa vielä lähiaikoina. Parasta kaikkea sinne Sipoon syövereihin ❤

 • Reply Helena Arvio tammikuu 13, 2015 at 18:30

  Hyviä vinkkejä, varsinkin toi tee heti jotain kivaa kotona.. Kotiinpaluumasennus niin tuttu tunne..

 • Reply Helena Arvio tammikuu 13, 2015 at 18:31

  Hyviä vinkkejä, varsinkin toi tee heti jotain kivaa kotona.. Kotiinpaluumasennus niin tuttu tunne.. Viikon Toscanan reissulta palatessa just toi fiilis, neljä päivää oli liian lyhyt aika Oslossa!

  • Reply Inari Fernández tammikuu 14, 2015 at 21:21

   Moi Helena, kiva, jos vinkeistä oli apua. Toivottavasti sinullakin on suunnitteilla jo uusi reissu parantelemaan kotiinpaluun tuottamia haavoja. Hyvää reissukevättä toivottaen Inari

  Leave a Reply