Helsinki Kotimaa

Lähilomalle Länteen #Suomiretki

syyskuu 14, 2014

Aina ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen uniikkeja ja uusia kohteita. Loppukesästä minulla oli ilo olla mukana muutamallakin reissulla, jossa lähdimme Helsingistä Länteen ja löysimme jotain ihan uutta!

Varaa reissuun vaikka viikonloppu tai päivä, oma auto on kuitenkin liikkumisen kannalta oleellinen.

Tiesitkö, että ihan Helsingin lähellä on sijainnut linna? En minäkään, mutta saapuessamme Raaseporin linnanraunioille, kävi selväksi, että Helsingin ja Tammisaaren välinen kaistale on aikoinaan ollut todella merkittävää kauppaseutua. 1374 rakennettu linna on aikoinaan sijainnut meren rannalla sisäsaaristossa. Sitä on vaikea uskoa, kun katsoo nurmikenttien ympäröimiä raunioita pienen joen rannalla. Linna käsittää 3 tornia, asuinsiivet sekä ritarisalin, jossa vielä tänä päivänäkin järjestetään peijaisia.

Raaseporin linna 2

Linnan pihalla vieraat vastaanottaa linnanrouva, joka on varautunut kertomaan kohteesta myös lapsia kiinnostavalla tavalla. Linnanvoudin ravintolan herkut vievät kielen mennessään ja kaikki tarjoilut ovat taattua lähiruokaa. Ensi kesänä linnanpihan kesätetterissa esitetään taas koko perheen näytelmä, jonka ainakin meidän perhe lähtee katsomaan.

Raasepori1

Raasepori 4 Raasepori 3

Seuraava pysähdyspaikka on vähintään yhtä eksoottinen, sillä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsee hiljattain avattu ja pieteetillä kunnostettu Malmbackan miilunpolttajankylä. Paikan isäntä Tom Österlund tajusi vasta muutama vuosi sitten, mitä hänen lapsuuden kotinsa tontilla olevat kuopat ovat. Vanhoiksi miilun pohjiksi paljastuneet painaumat on nyt kunnostettu pittoreskeiksi majoiksi, joissa yöpyy viihtyisissä puitteissa 2 henkilöä. Majoja on tällä hetkellä viisi, mutta lisää on luvassa. Kylän tunnelma on suoraan toiselta vuosituhannelta ja tarjolla on myös erityisesti lapsille rakennettu aikamatka, jossa pukeudutaan ja eletään kuin 300 vuotta sitten.

Malmbacka 4

Malmbacka 3 Malmbacka 5

Malmbacka 7 Malmbacka 8

Malmbacka 2 Malmbacka1

Reissun Miilunpolttajan kylään voi tehdä myös hevosilla, silloin issikkaretki alkaa Solfarin talleilta, josta Jaana kuljettaa joukon säyseillä issikoillaan turvallisesti kauniissa luonnossa miilunpolttajankylään. Kahden päivän vaelluksen hinta ruokineen ja mjoituksineen on noin 300 euroa. Olen kerran ollut issikkavaelluksella kummityttöni kanssa, silloin Hevosharjun tilalla Mikkelin suunnalla, ja haluan totisesti lähteä Jaanan mukaan ensi kesänä kokeilemaan hänen issikoitaan.

Malmbacka 6

Malmbackasta reissu jatkuu näppärästi Tammisaareen, jossa kauniit puutalot, toinen toistaan viihtyisämmät kahvilat, ihana uimaranta hyppytorneineen ja Kaupunginhotellin edustan legendaarinen jäätelökioski tarjoavat ihania elämyksiä lapsiperheille. Me yövyimme Hotel SeaFrontissa, jonka edustalla pääsimme kokeilemaan myös SUP-lautailua, joka olikin yllättävän hauskaa ja  onnistui myös yhdessä lapsen kanssa, joka istui laudan etuosassa. Peter Forströmin Kola Kayak -yritys järjestää kajakeilla ja SUP-laudoilla erilaisia kursseja ja retkiä ja meille jäi ainakin into päöästä ensi kesänä koko päivän kestävälle retkelle.

SUP SUP 2

Jos sinulla ei ole käytössäsi omaa autoa, pääsee näille Länsi Uudenmaan kiehtoville retkille mukaan myös Friman Matkojen busseilla. Kesäkaudella retkiohjelma käsittää maanataisin Mustion ja linnat, tiistaisin Fiskarsin, Keskiviikkoisin Tytyrin kaivoksen ja omenaviinitilan Lohjalla, torstaisin retken saaristoon ja perjantaisin retken Porkkalan historialliselle alueelle ja upeille luonnon kallioille. Kaikilla retkillä on paljon näkemistä ja kokemista myös lapsille.

Onko sinulla vinkkejä lähikohteista, jonne kannattaisi lähteä lasten kanssa?

-Inna-Pirjetta

Vierailin näissä kohteissa tänä kesänä Suomen Partiolaisten ja Outdoors Finlandin järjestämillä lehdistö- ja bloggaajamatkoilla. Olen liikkunut Länsirannikolla kuitenkin koko ikäni ja kaikki mielipiteet ovat omiani.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Taina syyskuu 14, 2014 at 17:59

    Miilunpolttajan kylän tarina oli mielenkiintoinen. Kiitos tästäkin matkablogipostauksestasi 🙂

  • Reply Elina syyskuu 15, 2014 at 06:24

    Voi vitsit. Olikohan se eilen, kun ensimmäisen kerran luin Raaseporin linnanraunioista toisesta blogista ja nyt heti perään täältä. 🙂 Tuohan on kohta jo hittikohde!

  • Reply Inna-Pirjetta Lahti syyskuu 15, 2014 at 10:09

    Kiitos Taina, itsekin olin aivan ihmeissäni Miilunpolttajan kylän tarinasta. Sinne täytyy päästä yöpymään kanssa:) Ja Elina, nyt on Raaseporista juttua, eikä suotta, siellä on ammattilaiset miettineet kokonaisuutta ja konseptia ja ravintolassa tosiaan todelliset lähiruokaherkut:)

  • Leave a Reply