Vinkit

Ikä

tammikuu 10, 2014

Vauvat (0–12 kk)

Toisin kuin monesti luullaan, on alle kävelyikäisen lapsen kanssa miltei helpointa olla reissussa. Vauvat kulkevat mukana kätevästi kantorepussa tai rattaissa ja saattavat viihtyä niissä parhaimmillaan koko päivän. Syöttäminen käy kädenkäänteessä (ks. Imetys ja Ruoka) ja nukkuminenkin sujuu usein lähes missä vain. Vauva pääsee miltei minne tahansa ilmaiseksi eli lapsesta ei koidu juurikaan lisäkustannuksia, ja monet hotellit tarjoavat vauvaperheille myös erityispalveluita, jotka kannattaa hyödyntää.

Vauvan kanssa reissatessa saa useimmissa maissa paljon myönteistä huomiota. Pikku söpöläisen seura avaa ovia paikkoihin, joihin muuten ette ehkä koskaan pääsisi, ja antaa tuoreille vanhemmille myös paljon ylpeyden aihetta sydänkäpysestään. Vauvan kanssa voi matkustaa oikeastaan minne tahansa rokotusohjelman rajoissa. Tosin malaria-alueille ei suositella vietäväksi alle puolivuotiaita (ks. Ro- kotteet ja Malaria). Kantoreppu on ehdoton apuväline vauvan kanssa reissatessa, joskus se voi korvata matkarattaat jopa kokonaan (ks. Kantoreppu).

Periaatteessa jo noin viikon ikäisen vauvan kanssa voi matkustaa lentokoneella, mutta käytännössä ainakaan eksoottisemmille ulkomaanmatkoille ei suositella lähdettäväksi ennen kuin vauva on kolmen kuukauden ikäinen. Silloin tulevat voimaan rokotusohjelman tärkeimmät rokotteet. Ennen matkaan lähtöä kannattaa tarkistaa neuvolasta, mitä rokotteita vauvan pitäisi vielä saada.

Pitkät lennot sujuvat alle kävelyikäisen vauvan kanssa usein helposti. Päiväunet kuuluvat yleensä vauvaikäisen vuorokausirytmiin ja lentomatkakin sujuu parhaimmillaan nukkuen (ks. Lentäminen). Lentokoneeseen kannattaa vauvalle ottaa mukaan tutuntuoksuinen peitto tai äitiyspakkauksen makuupussi, johon hänet voi kääriä nukkumaan.

Taaperot  (1–3­vuotiaat)

Juuri kävelemään oppineet tutkimusmatkailijat tuntuvat katoavan näköetäisyydeltä muutamassa sekunnissa. Ei siisainakaan kannata odotella lepolomaa, kun reissaa tämän ikäisen kanssa. Toimivia lomakohteita ovat esimerkiksi rantakohteet, joissa voi rakentaa tunnista toiseen hiekkakak- kuja ja kahlailla rantavedessä. Mitä lyhyempi lentomatka kohteeseen on, sen paremmin säästyvät vanhempien hermot. Käytännössä tämän ikäiset eivät jaksa vielä kiinnostua elokuvien katselusta, ja koska lapsi ei osaa pysyä paikoillaan tuntikausia, vanhemmat joutuvat pahimmillaan ramppaamaan jälkikasvunsa perässä lentokoneen käytävää edestakaisin koko matkan. Kannattaa harkita yölentoja, jolloin nopsajalkaiset tutkimusmatkailijat saattavat hyvällä onnella uinua paikallaan suurimman osan lennosta. Matkaa taaperoiden kanssa aikatauluttaa väkisinkin lapsen unirytmi. Monet taaperoikäiset nukkuvat onneksi vielä suhteellisen hyvin rattaissa ja päiväunileirin voi rakentaa esimerkiksi rannalle varjon alle. Hyvät matkarattaat ovatkin taaperoikäisen tärkein matkavaruste. Kannattaa panostaa myös oikeanlaiseen majoitukseen, sillä uima-allas ilman suoja-aitaa voi johtaa painajaismaiseen lomaan, kuten myös parvekkeet, joiden kaiteissa on helppo kiipeillä. Suuhun pantavat esineet, etenkin hiekka, aiheuttavat päänvaivaa vanhemmille, mutta hiekan syöminen ei onneksi ole vaarallista, kunhan suuhun ei mene mukana esimerkiksi lasinsiruja tai muita roskia.

Taaperoiden kanssa matkaaminen on siinä mielessä helpompaa kuin vauvan kanssa, että he osaavat jo tomerasti näyttää, mitä haluavat ja kertoa, jos esimerkiksi johonkin sattuu. Myös ruokailu helpottuu, kun mukana ei tarvitse kuljettaa enää vauvanruokia, vaan pieni matkakumppani voi nauttia hyvillä mielin paikallisia antimia. Omat eväät ovat kuitenkin tärkeät, sillä nälkä voi iskeä milloin tahansa. Myös lelut, kuten pikkuautot sekä minimuovieläimet ovat hyviä matkakumppaneita, koska niiden avulla voi rakentaa leikin joka paikkaan. Samoin kirjat, vaikkapa marketeista saatavat muutaman euron minikirjat ja tarravihot, ovat oiva ja helppo viihdyke.

Vanhempien suhtautuminen lomailuun korostuu etenkin tämän ikäisen kanssa matkaillessa. Taaperoikäisen seurassa ei vietetä lepolomaa, vaan yhdessä tekemisen aktiivilomaa. Pottatouhuja opettelevien lasten kanssa on hyvä muistaa käydä vessassa juuri ennen kuin lentokone alkaa laskeutua, muuten hätä iskee taatusti juuri silloin, kun penkistä ei saa nousta.

Leikki­-ikäiset (3–6­vuotiaat)

Yli kolmevuotiaat matkakumppanit on ladattu täyteen lähes loppumatonta energiaa ja uteliaisuutta. Leikki-ikäiset jaksavat useimmiten jo kävellä melko pitkiäkin matkoja eikä kaikille reissuille enää välttämättä tarvita rattaita. Esimerkiksi kaupunkilomilla saattaa kuitenkin vaikkapa ergo-repusta olla iloa. Sen avulla isompaakin lasta jaksaa kantaa reppuselässä tilanteissa, joissa kävelyä ei voi välttää mutta voimat on jo kulutettu loppuun. Monet leikki-ikäiset eivät enää nuku päiväunia, mutta pienellä päivälevolla he saattavat jaksaa joinain iltoina myöhäiseenkin illallispöytään asti. Huolettomuutta matkasuunnitteluun leikki-ikäisten kanssa tuo se, ettei koulu vielä aseta rajoitteita matkustamiselle.

Leikki-ikäisten lasten kanssa hyviä matkakohteita ovat paikat, joissa on rauhallinen liikenne ja hyvä ranta. Kiireetön hiekkarantaelämä ihanassa lämmössä leikkeineen ja tervetulleine jäätelötaukoineen tuntuu olevan tämän ikäisille mieleen. Usein leikki-ikäinen jaksaa jo istua paikallaan pitemmilläkin lennoilla ja unirytmi on säännöllisempi kuin pienemmillä lapsilla. Näin ollen myös kaukokohteet ovat nyt helpompia kuin taaperoikäisen kanssa.

Leikki-ikäisen lapsen kanssa oman talon vuokraaminen sekä erilaiset maatilalomat eläimineen ovat hyviä ratkaisuja. Silloin ei tarvitse päivittäin istua monta kertaa ravintoloissa ja lapset saavat lomallakin elää vapaammin oman rytminsä mukaan. Hotellien tarjoamat all inclusive-lomat ovat toimiva ja taloudellinen vaihtoehto. Jos lapsi ei kärsi matkapahoinvoinnista, myös automatkat alkavat tämän ikäisten kanssa olla mielekkäitä ja mukavia.

Leikki-ikäistä lasta on helppoa motivoida mielikuvitus- ta ruokkimalla. Kaupunkikierroksen muuttaminen aarteen etsinnäksi ja luontopolun naamioiminen peikkopoluksi vaativat vanhemmilta vähän kekseliäisyyttä ja muutaman herkun taskun pohjalle, mutta saavat useimmat lapset jak- samaan ja innostumaan asioista aivan uudella intensiteetillä. Esikoululaisia kohteet ja kulttuuri kiinnostavat jo aivan eri lailla. Matkoilla onkin hyvä tilaisuus antaa heidän opetella itsenäisempää toimintaa esimerkiksi ravintolatilauksia tehtäessä. Leikki-ikäisen kieleen vieraskieliset sanat tarttuvat lähes itsestään ja useimmiten uusien sanojen opettelu ja niiden käyttäminen onkin tämän ikäisistä todella hauskaa. Heidän on useimmiten helppoa osallistua kansainvälisten lastenkerhojen toimintaan, vaikka valtaosa muista lapsista ei puhuisikaan samaa kieltä. Tärkeintä on yhteinen leikki. Kasvomaalaukset, merirosvoristeilyt, aarteenetsinnät ja lauluesitykset ovat hittejä.

Viihdykettä ei tämän ikäisiltä lapsilta puutu koskaan, sillä he jaksavat intoutua niin lentoaseman check-in tiskin tarrantulostuskoneesta, matkalaukkujen punnitsemisesta kuin pariisilaisen kadunlakaisijan tai madeiralaisen kalan- perkaajan puuhien ihmettelystä.

Koululaiset (7–12­vuotiaat)

Kouluikäisten seurassa matkustaminen on yleensä todella antoisaa. Heidän kanssaan voi käydä jo kunnollisia keskusteluja matkakohteesta, kulttuurista ja elämäntapojen eroista. Kysymyksiä riittää, ja niihin on hyvä varautua erityisesti köyhempiin maihin tai kulttuuriltaan hyvin erilaisiin kohteisiin matkustettaessa. Lukemaan opettelevat lapset jaksavat innostua kielistä ja kylteistä, opetella sanoja ja kuunnella loputtomasti tarinoita. Samalla kuitenkin itsekritiikki kasvaa ja kavereiden saaminen yli kielirajojen saattaa olla selvästi vaikeampaa kuin leikki-ikäisenä.

Kouluikäiset ymmärtävät  jo hyvin  matkustamiseen liittyvät pelisäännöt, ja paljon matkustaneet lapset alkavat olla jo tottuneita pakkaajia sekä lentokentillä kulkijoita. Moni kokee tässä iässä myös ensimmäiset lentomatkat muiden aikuisten kuin vanhempien kanssa tai jopa yksin, kun reissuun lähdetään ulkomaille esimerkiksi isovanhempien luokse tai ystäväperheen mukana (ks. Lentäminen). Omalle pöydälle hankittu karttapallo avaa koko maailman koululaisen ulottuville, ja digitaalisessa muodossa maailma on näiden suvereenien netinkäyttäjien ulottuvilla jatkuvasti. Internetissä on hauskaa katsella kuvia erilaisista matkakohteista ja miettiä, mitä tekemistä eri maissa olisi. Oppiminen on tärkeä osa elämää myös matkalla. Tanskan Legoland tai Münchenin Deutsches Museum sytyttävät pienen insinöörin tai tiedemiehen liekkeihin. Toki myös koulutyöt on hoidettava, jos matka osuu lukukauden keskelle (ks. Koulu).

Kouluikäisten kanssa on mahdollista lähteä yhä eksoottisempiin kohteisiin, kun haasteena ei enää ole jatkuva huoli pikkulapsen selviämisestä. Kulttuurierojen ja viidakon kokeminen Intiassa, safari Etelä-Afrikassa tai sukellus aasialaiseen kulttuuriin Hongkongissa jättävät kouluikäiselle lapselle muistijäljen, joka kulkee mukana läpi loppuelämän. Monissa kohteissa seikkailuretkien alaikäraja on 8 tai 10 vuotta, joten niin Pohjois-Norjan valassafarit kuin Islannin jäätikkökävelyt tulevat tämän ikäisen kanssa mahdollisiksi. Koululaisilla voi olla jo omia toiveitaan siitä, mitä mat- kalla voidaan tehdä, ja mukava tapa onkin antaa jokaisen perheenjäsenen ehdottaa ohjelmaa yhdelle lomapäivälle. Energiaa näillä matkakumppaneilla riittää yleensä enemmän kuin vanhemmillaan, ja sen kanavoimiseen on hyvä varautua miettimällä etukäteen, missä ja miten lapset saavat riittävästi touhuta omilla ehdoillaan.

Teinit  (13–18­vuotiaat)

Teini-ikäisen kanssa matkustaminen ei suinkaan ole pelkkää haistattelua, ovien paiskomista ja mököttämistä. Toki tunteiden ailahtelut sekä ystävät ja oman ajan tärkeys ovat seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon, kun suunnitellaan matkaa teinien kanssa. Yhteydenpito kotimaahan jääneisiin kavereihin on hyvä mahdollistaa selvittämällä yhdessä lähin nettikahvila tai langaton yhteys.

Monet ehkä jo lapsena matkustamisen aloittaneet teinit lähtevät mielellään mukaan perheen yhteisille matkoille ja osallistuvat myös aktiivisesti matkojen suunnitteluun. Toiveet matkan sisällöstä liittyvät usein omiin harrastuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Erilaiset luonnon tarjoamat extreme-elämykset luolissa, jäätiköillä, joilla tai aavikoilla houkuttelevat yleensä skeptisintäkin teiniä. Myös kohteen eksoottisuus ja ainutlaatuisuus lisää tässä ikäryhmässä sen kiinnostavuutta. Mahdollisuus  päästä kokemaan valtavat kulttuurierot Afrikassa tai Aasiassa laajentaa nuoren maailmankuvaa ja tuo monet koulussa opituista asioista todeksi, mikä parhaassa tapauksessa lisää myös oppimisintoa. Viimeistään tässä vaiheessa myös kaupunkilomat tunnettuihin suurkaupunkeihin lyövät itsensä toden teolla läpi. Hyväksi havaittu käytäntö usealapsisessa perheessä on esimerkiksi rippikoulun jälkeen vain rippilapsen kanssa toteutettu yhteinen matka, joka tehdään nuoren ehdoilla ja hänen valitsemaansa kaupunkikohteeseen.

Monet teinit haluavat tutustua kohteeseen ja kulttuuriin jo omin päin. Siihen tarjoaa perheen yhteinen lomamatka haluttaessa hyvät harjoittelupuitteet. Kohdevalintaa tehtäessä onkin syytä ottaa huomioon, että loma 20 kilometrin päässä lähimmästä paikallisesta keskustasta all inclusive -konseptihotellissa voi olla teinille yhtä ahdistusta. Omille retkilleen lähtevän nuoren on kuitenkin syytä tiedostaa kohteen turvallisuuteen liittyvät asiat, jotka on hyvä käydä läpi jo heti matkan alussa. Matkustaminen samanikäisten kavereiden perheiden kanssa on hyvä tapa pitää tämän ikäiset lapset tyytyväisinä, edellyttäen että kaveriperhe on aidosti myös teinin valinta.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply