Vinkit

Jet lag

tammikuu 10, 2014

Aikaero kannattaa ottaa huomioon jo kohdetta valittaessa, sillä mahdollisimman pieni aikaero helpottaa kohteeseen sopeutumista. Aikaerosta voi joskus olla myös hyötyä, jos perhe haluaa nukkua aamulla kerrankin pitkään tai vaihtoehtoisesti aikaiset herääjät haluavat ehtiä ensimmäisinä suosittujen nähtävyyksien oville.

Aikaeron rasitukset vaihtelevat lapsilla kuten aikuisillakin. Toisille sopeutuminen on helpompaa ja toisille siitä aiheutuu enemmän harmia. Yleisimpiä aikaeron vaivoja ovat väsymys, päänsärky, vatsavaivat, unettomuus, muistamattomuus, ärtyisyys sekä suorituskyvyn heikkeneminen.

Aikaerorasitus heikentää myös elimistön puolustusmekanismia. On tärkeää muistaa, että aikaerorasituksesta toipuminen koskee niin vanhempia kuin lapsia ja siihen on hyvä varautua ennakkoon. Unen ja sisäisen kellon kannalta on todettu, että palautuminen käy länteen päin suuntautuvalla matkalla nopeammin kuin itään päin matkustettaessa. Lennettäessä länteen 10 aikavyöhykkeen yli aikaerorasituksen oireet kestävät noin neljä vuorokautta. Itään lennettäessä univaihe puolestaan viivästyy, ja 10 aikavyöhykkeen yli lennettäessä aikaerorasituksen oireet kestävät noin kuusi vuorokautta.

Lasten kanssa matkatessa nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yhden tunnin kuromiseen menee lapsilla yksi vuorokausi. Aikaerosta toipumista helpottaa mahdollisimman nopea sopeutuminen kohdemaan rytmiin. Kello tulisi siirtää heti lennon alussa kohdemaan aikaan ja jo matkalla kannattaa mukauttaa elintavat uuteen rytmiin. Tärkeimpänä perussääntönä on se, että yöllä nukutaan ja päivällä valvotaan. Sopeutumista voi nopeuttaa myös valon säätelyllä, kuten pimennysverhoilla tai kirkasvalokuulokkeilla.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Egemen huhtikuu 3, 2015 at 18:44

    This piece was cogent, werltwli-ten, and pithy.

  • Leave a Reply