Vinkit

Kulttuuri

tammikuu 8, 2014

Ennen matkalle lähtöä kannattaa juurruttaa sekä omaan että lapsien päähän se, että vieraassa maassa on vieraat tavat eli asiat eivät toimi aivan niin kuin kotona. Kulttuurierot ovat paitsi kiehtovia myös hiukan jännittäviä ja tenavathan usein nimenomaan arastelevat asioita, jotka poikkeavat normaalista. Siksi kohteesta, sen elintavoista ja tulevasta lomasta onkin hyvä kertoa heille mahdollisimman paljon etukäteen. Tässä auttaa, jos aikuinen yrittää kuvitella lomakohteen lapsen silmin eli miettiä, mikä siellä on oikeasti erilaista kuin kotona, ja selittää nämä asiat lapsille.

Lapset eivät tunnetusti tarvitse yhteistä kieltä leikkikavereita löytääkseen, mutta alkuun pääsee kuitenkin huomattavasti helpommin, jos olette opetelleet muutaman sanan paikallista kieltä, esimerkiksi sanat kiitos, hei ja näkemiin. Hyviä tutustumispaikkoja ovat muun muassa rannat, puistot ja uima-allasalueet.

2012-06-14 18.26.15

Lapsia askarruttaa usein köyhyyden ja erityisesti katulapsien näkeminen. Jos siis suuntaatte sellaiseen maahan, missä elintaso poikkeaa huomattavasti Suomesta, kannattaa jo etukäteen puhua asiasta ja miettiä, miten juuri te voisitte auttaa paikallisia parhaanne mukaan.

Joistakin lapsista vieraiden ihmisten ihastelut, suukottelut ja poskien nipistelyt sekä jatkuva huomion kohteena oleminen saattavat tuntua oudolta. Näihin huomionosoituksiin tulee kuitenkin varautua, etenkin jos matkanne suuntautuu Etelä-Eurooppaan, Aasiaan tai Latinalaiseen Amerikkaan. On kohteliasta opettaa lapset arvostamaan paikallisia tottumuksia ja käyttäytymään kohdemaan tapojen mukaan. Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa omien lasten mukavuusrajat. Helppo tapa suojella lapsia liiallisilta huomionosoituksilta on kantaa heitä hartioilla tai kantoliinassa tai rinkassa.

Vanhempien on hyvä varautua siihen, että monissa kulttuureissa tupakointi kuuluu vielä vahvasti arkeen eikä lasten läsnäoloa oteta aina huomioon, kun savukkeita sytytellään. Ravintolassa voi pyytää terassipaikkaa ja asiasta voi toki hienovaraisesti huomauttaa. Usein sillä ei kuitenkaan ole juuri käytännön merkitystä, jos kaikki polttavat paikassa joka tapauksessa. Asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muun muassa hotellin huonevarausta tehdessä.

Lopuksi on hyvä painaa mieleen yksi yleissääntö. Vaikka kohtaisitte miten ihmeellisiä, jännittäviä, erilaisia ja jopa pelottaviakin asioita matkoillanne, peilaavat lasten reaktiot aina omianne. Muistakaa siis itse yllättävässäkin tilanteessa näyttää siltä, että näin kaiken kuuluukin mennä, silloin lapset eivät säikähdä turhaan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply