Vinkit

Naperolle passi – muista nämä!

tammikuu 13, 2014
Passin hakeminen lapselle, vauvalle

Passia hakiessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja muistaa ottaa lapsi mukaan…

Olen lähdössä huomenna Tallinnaan kuopuksemme ensimmäiselle ulkomaanmatkalle. Vasta viime viikolla heräsin siihen, että meillähän ei ole pienimmälle minkäänlaista henkilöllisyystodistusta, joten lähdimme kiireesti passia hakemaan. Samalla huomasin – onneksi -, että omakin passini oli mennyt vanhaksi jo viime elokuussa, hups…

No mutta homma ei ollutkaan niin läpihuutojuttu kuin mielessäni ajattelin, sillä passia varten tarvitsi tietenkin valokuvan. Mars kiireellä ensin valokuvaamoon siis. Kuvautimme samalla koko perheen, kun ei nyt tule ihan joka päivä valokuvaamossa juostua. Tietämättömille tiedoksi, että passiin käy nykyään joko mustavalkoinen tai värivalokuva, mutta varokin hymyilemästä, sillä se on tiukasti kielletty.

Seuraavaksi kuulin, ettei poliisiasemalle noin vain kannata juosta, jos ei halua odottaa koko päivää vuoroaan, vaan nykyään netissä voi varata passinhakuajan. Sainkin onnekseni sellaisen jo heti seuraavalle päivälle Pasilan poliisiasemalle – mikä ei ole normaalia kuulemma ainakaan Helsingissä, joten kannattaa varata aika mahdollisimman ajoissa. Pasila on muuten Punavuorta huomattavasti kätevämpi passinhakupaikka. Eteen pääsee suoraan autolla ja palvelu on paljon nopeampaa.

Onneksi mieheni lähti meille kuskiksi, sillä mukaan tarvitsee ottaa paitsi vauva/lapsi, jolle passia haetaan myös toinen vanhemmista tai valtakirja häneltä passin hakuun. Tämän olisin unohtanut ihan täysin.

No lopulta kaikki onnistui, paitsi että normaalin passin saamiseksi huomiselle olimme liian myöhään liikkeellä. Sen saapumisessa kun kestää nimittäin seitsemän arkipäivää…ja meillä oli tietenki jäljellä niitä enää kuusi…No maksoimme siis  pikapassista 65 euroa normaalin 48 euron sijaan, joka saapui kolmessa päivässä (todella myöhään liikkeellä oleville on myös express-passi, jonka saa päivässä). Ainut vain, että pikapassia varten piti raahautua jälleen Pasilaan, kun normaalin passin olisi voinut noutaa mistä tahansa R-kioskilta. 

No mutta huomenna reissuun siis, ja tulossa vielä tällä viikolla vinkkejä Tallinnaan lasten kanssa. Lähden liikkeellä isopyöräisillä Gessleineillamme, koska matkarattaamme tarvitsevat pientä huoltoa, joten tuleepa samalla testattua sekin, että mistä ovista mahdun niillä  Tallinnan vanhoissa taloissa ylipäätään sisälle.

Talviterkuin

Inari

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply