Kaukomatkat Rantalomat Thaimaa

Thaimaa: Näin matkustat Koh Lipelle

helmikuu 20, 2017

Koh Lipe ja meri

Koh Lipelle voi matkustaa joko Thaimaan tai Malesian kautta. Kohde ei ole helpoin mahdollinen saavutettavissa oleva saari, joten jos kaipaatte helppoa ja nopeaa siirtymistä, ilman turhia odotteluja, niin silloin Lipe ei ehkä ole teidän kohteenne, vaan kannattaa esimerkiksi kokeilla Koh Lantaa tai muita heti Phuketin kulmilla olevia saaria. Myös Thaimaan itäisellä puolella, Siaminlahdella sijaitseva Koh Samet on suhteellisen helpon matkan päässä mantereesta ja siitä löytyy myös meidän blogista kokemuksia.

Koh Lipe on yksi Thaimaan länsipuolen eteläisimpiä saaria. Se sijaitsee aivan Malesian rajalla, vain 30 kilometrin päässä Langkawista. Me päädyimmekin juuri Koh Lipelle siksi, että Malesiassa asuvat ystävämme olivat ihastuneet siihen aiemmin ja halusivat lähteä käymään sinne kanssamme uudelleen.

IMG_0453

Langkawilta tunnissa Koh Lipelle

Koska olimme muutenkin kuukauden Malesiassa heidän luonaan, niin Lipe tuntui helposti saavutettavissa olevalta paikalta. Langkawille lentää Kuala Lumpurista tunnissa, ja sieltä ajaa kantosiipialuksella reilun tunnin Koh Lipelle.

Paperilla homma kuulostikin hyvin helpolta, mutta todellisuudessa päivästä tuli kuitenkin pienten lasten kanssa aika rankka. Jouduimme heräämään jo kello 4:30, jotta ehdimme Kuala Lumpurissa aamulla kello 7:30 lähtevään koneeseen. Lipen lautat lähtevät Langkawilta kello 9.30 ja 14:30, ensimmäiseen ei ehdi KL:stä tulevilla lennoilla millään ja toiseen jää puolestaan odotteluaikaa yli neljä tuntia.

Kannattaakin ottaa taksi (noin 40 ringettiä 4 hengeltä) lentokentältä ensin lauttasatamaan, tehdä siinä check-in ja kävellä sitten  hieman satamasta eteenpäin sijaitsevalle vierasvenesatamalle Telaga Harbourd Parkille odottelemaan lähtöä. Satama on hieno kokemus paitsi siksi, että siinä sijaitsee monta hyvää ravintolaa, mutta myös siksi, että sinne landaavat hienot valtamerikelpoiset moottorijahdit ja purjeveneet.

On todella viihdyttävää tarkastella ruskettuneita, rikkaita ladyja ja herroja keikistelemässä jättimäisillä aluksillaan kymmenpäisen miehistön häärätessä ympärillä.

Mieli alkaa väkisinkin virittää tarinaa siitä, mistä lie nämäkin ihmiset tulleet, mitä lie tekevät elääkseen tuollaista elämää ja minne he mahtavat olla matkalla…

Kun on tehnyt Check inin lautalle ajoissa, voi satamaan saapua takaisin hyvin vasta 30 minuuttia ennen laivan lähtöä. Lähtövaiheessa joudutte luovuttamaan passit rajavartialle, ja ne annetaan takaisin vasta Koh Lipellä. Homma tuntuu todella hullulta, mutta sitä ei kannata sen kummemmin hämmästellä, mikäli aikoo saarelle päästä. Itse passien luovutus Koh Lipellä onkin sitten aivan oma ohjelmanumeronsa. Menee lähes teatterista, kun paikallinen mies arvuuttelee eri kansallisuuksia ja huutelee nimiä ja testailee, onko oikea henkilö varmasti kyseisen lapsen äti ja niin edelleen.

Takaisin tullessamme passeja ei palautettu yhtään näin juhlallisin menoin, vaan ne piti itse käydä noukkimassa pesuvadista 200 muun passin joukosta.

Jos tässä ei ole joskus hävinnyt jonkun passia, niin on todellinen ihme.

Koh Lipellä kantosiipialus ei pääse rantaan saakka, vaan jää noin 50 metrin päähän Pattaya Beachista ankkuriin. Sieltä matkustajat noudetaan täyteen ahdetuilla pitkähäntäveneillä tavaroineen rantaan, missä joutuu vielä kahlaamaan parin metrin matkan. Kannattaakin olla varautunut kengin, jotka on helppo riisua, ja matkalaukku ei todellakaan ole paras kantoväline. Myöskään vaunuja en suosittele otettavaksi mukaan, elleivät ne ole todella kevytrakenteiset. Koh Lipellä ei itsessään olekaan kuin yksi tie, joten vaunuilla ei myöskään tee saarella juuri mitään.

Koh Lipe TukTuk

Phuketista speed boatilla tai lautalla

Toinen ja byrokratialtaan ehkä helpompi tapa saapua Lipelle on Thaimaan puolelta lautalla tai pikaveneellä. Lipelle on sitä kautta tietenkin monta eri reittiä, riippuen siitä, miltä saarelta saapuu ja mihin aikaan vuodesta, tai tuleeko esimerkiksi mantereelta lyhyintä reittiä Pak Baran satamasta, josta alukset kulkevat ympäri vuoden. Emme ole itse näistä mitään vielä kertaakaan kokeilleet.  Jos saapuu suoraan Suomesta ja Phuketin lentokentältä, on matka veneellä kuitenkin huomattavasti pidempi kuin Langkawilta, sillä Koh Lipe sijaitsee viimeisimpänä saarena Phuketista katsottuna. Kantosiipialuksella arvioitu matka-aika on Phuketista 8 tuntia, mutta se on täysin sääriippuvaista (hinta noin 70 euroa per aikuinen ja 40 per lapsi). Useimmissa yhteyksissä pitää myös vaihtaa lauttaa Phi Phillä tai Koh Lantalla. Tällöin välttää kuitenkin tuntien passien kanssa venkslaamisen ja kokonaisuudessaan matka saattaa tulla edullisemmaksi, koska Phuketiin löytyy usein halvempia lentoja kuin Kuala Lumpuriin. Lautan sijaan voi myös ottaa pikaveneen, jolloin matka-aika on on noin viisi tuntia ja hinta noin 100 euroa. Lapset ovat lähes aina puoleen hintaan ja alle kaksivuotiaat maksutta.

Miksi Koh Lipelle? Lue lisää paratiisisaaresta täältä!

Haluatko tutustua Koh Changiin – lue lisää matkasta saarelle täältä!

Kiinnostaako Koh Samet – katso matkakertomukset täältä!

Reissuterveisin Inari

Koh Lipelle kaikki tavarat tuodaan veneellä

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply