Vinkit

Lentokone – Lentäminen lasten kanssa

tammikuu 8, 2014

Lentäminen on usein asia, jota vanhemmat jännittävät lasten kanssa matkustamisessa eniten. Lähes kaikilla on kokemuksia lentomatkoista, joilla jonkun lapsi huutaa naama punaisena ja kanssamatkustajat hermostuvat. Painajaismainen pelko siitä, että oma lapsi on se koneen kurkku suorana kirkuva tapaus, saattaa muodostua esteeksi jopa koko reissuun lähtemiselle.

Ei kuitenkaan kannata antaa pelkojen pilata matkahaaveita, sillä yksi jos toinenkin on selvinnyt lentokoneessa lapsen kanssa. Kaiken lähtökohta on hyvä valmistautuminen, olipa kyseessä sitten lapsimatkailun ensikertalainen tai rutiinireissaaja. Vauvan kanssa voi ilmailusääntöjen mukaan lentää jo kahden vuorokauden iästä lähtien, mutta jotkut lentoyhtiöt hyväksyvät lennoille vasta kaksiviikkoiset lapset.

Lentokentällä voi joskus joutua viettämään pidemmänkin ajan, silloin on tekeminen ja hyvät eväät paikallaan.

Lentokentällä voi joskus joutua viettämään pidemmänkin ajan, silloin on tekeminen ja hyvät eväät paikallaan.

Lennon varaus
Kannattaa pyrkiä valitsemaan mahdollisimman hyvin lasten päivärytmiin sopiva matkustusaika. Esimerkiksi pitkät lennot sujuvat huomattavasti rennommin, jos ne ovat yölentoja ja lapsi voi nukkua niistä suurimman osan. Jos matkaan sisältyy koneen vaihtoja, on mahdollista keventää matkantekoa pysähtymällä koneenvaihtomaahan yöksi ja jatkaa matkaa vasta seuraavana päivänä. Lentoa varatessa on hyvä selvittää, minkälaisia palveluja lentoyhtiö lapsiperheille tarjoaa. Yli kaksivuotiaiden lasten hinnat ja käytännöt esimerkiksi baby cotin eli vauvankopan varaamiseksi vaihtelevat eri lentoyhtiöiden välillä. Myös lentoyhtiöiden palvelut ja niiden hinnoittelu muuttuvat jatkuvasti, joten tässä antamamme esimerkit ovat viitteellisiä ja perustuvat kirjoitushetken tilanteeseen.

Alle kaksivuotias sylilapsi eli Infant saa lähes kaikilla lentoyhtiöillä matkustaa vanhemman sylissä maksutta tai pelkkien lentoverojen hinnalla. Yli kaksivuotiaalle lapselle pitää varata koneesta oma paikka. Ikä määräytyy paluupäivän mukaan. Eli vaikka lapsenne täyttäisi kaksi vasta matkan aikana, hänestä täytyy maksaa jo menolennollakin yli kaksivuotiaan hinta, mikäli lennätte samalla lentoyhtiöllä kumpaankin suuntaan.

Alle puolivuotiaalle (tai alle 10kiloiselle) lapselle voi joiltain lennoilta varata ensimmäisellä rivillä seinään kiinnitettävän baby cotin eli vauvankopan. Vauvankoppia on yleensä vain kaksi jokaisessa koneessa ja varaus tulee tehdä lennon oston yhteydessä. Jos teette nettivarauksen, vauvankoppa pitää yleensä tilata erikseen asiakaspalvelusta puhelimitse. Varausta tehdessä kannattaa selvittää, onko lentoyhtiöllä tai matkanjärjestäjällä koneessa eri matkustusluokkia. Etenkin lomalennoilla matkustusluokan korotus ei ole kovin kallista, ja usein paremmassa luokassa saattaa olla huomattavasti reilumpi jalkatila, jossa lapset voivat leikkiä ja jopa nukkua (muistakaa pyytää jalkatilassa nukkumiseen aina lupa matkustamohenkilökunnalta).

Lentokentällä
Nykyään lähes jokainen lentoyhtiö tarjoaa mahdollisuuden lähtöselvitykseen internetissä. Se kannattaa hyödyntää, koska silloin voitte saapua kentälle huomattavasti myöhemmin kuin normaalisti. Tarkka aikataulu pitää tarkistaa lentoyhtiöltä, mutta yleensä ennakkoon lähtöselvityksen tehneet tulevat kentälle suoraan matkatavaroiden jättöön eli baggage dropiin  tai pelkän käsimatkavaran kanssa matkustettaessa suoraan portille eli boardingiin ja koneeseen nousuun. Turvatarkastukseen kannattaa kuitenkin varata reilusti aikaa, etenkin kun ollaan liikkeellä lasten kanssa. Joillakin lentoyhtiöillä ennakkoon lähtöselvityksen tehneet voivat käydä viemässä tavaransa kentälle jo edellisenä iltana. Tarkistakaa lentoyhtiökohtaiset tarkat aikataulut aina erikseen. Tämä helpottaa huomattavasti lennolle lähtöä, kun siinä vaiheessa ei enää tarvitse muuta kuin huolehtia perhe turvatarkastuksen läpi koneeseen. Matkatavaroita saa ottaa koneen ruumaan mukaan 20–23 kiloa henkeä kohden (vaihtelee lentoyhtiöittäin) sekä alle kaksivuotiaalle sylilapselle yleensä vähintään 10 kiloa vaunujen lisäksi. Jokaisella saa olla yksi käsimatkatavara, jonka painoraja on noin 5–6 kiloa. Sylilapsella ei saa olla omaa käsimatkatavaraa. Käsimatkatavaroiden mitat vaihtelevat, joten tarkistakaa ne aina omalta lentoyhtiöltänne.

2014-02-17 07.15.28

Lentoyhtiöillä on eri sääntöjä, mutta lähes aina kuuluvat yhdet vaunut maksutta alle kaksivuotiaan sylimatkustajan matkatavaroihin. Yleensä lastenvaunut ja rattaat luovutetaan lähtöselvityksessä samanaikaisesti muiden matkatavaroiden kanssa. Helsinki–Vantaan lentokentällä on rattaita (soveltuvat lapsille, jotka osaavat jo istua tukevasti), joita voi lainata lentokentällä käytettäväksi. Jos koette, ettette mitenkään pärjää ilman vaunuja turvatarkastuksen jälkeen, kannattaa kysyä, olisiko mahdollista, että koneen henkilökunta toimittaisi rattaat ruumaan vasta koneen portilta. Tällöin niitä ei kuitenkaan pakata enää suojapussiin ja ne saattavat likaantua kuljetuksessa.

Vaunujen ja rattaiden pakkaaminen on matkustajan omalla vastuulla. Ne täytyy pakata niin, etteivät ne avaudu nostettaessa eikä niistä roiku hihnoja tai muita osia. Mieluiten niiden tulisi olla pussissa. Helsinki-Vantaan Airpro Travel Serviceltä voi ostaa viiden euron hintaan suuren pussin, johon vaunut mahtuvat. Usein myös lentoyhtiöt antavat pussin Suomen kentillä ilmaiseksi. Jos vaunut ovat hyvin arvokkaat tai niissä on arkaa kangasta, ne kannattaa suo jata erityisen hyvin esimerkiksi teippaamalla pehmikkeitä vaunujen ympärille ilmastointiteipillä ennen pussiin laittamista. Ulkomaisilta kentiltä vaunupusseja ei välttämättä saa, joten pussi kannattaa säästää paluumatkalle ja miksei myöhemmillekin matkoille. Myös kestovaunupusseja on olemassa. Niitä voi ostaa lastentavaraliikkeistä tai vuokrata muun muassa sivuilta www.airshells.com.

Kun olette selvinneet matkatavararumbasta, voi lentokentällä odottelu olla jopa miellyttävää, mikäli varustus on kunnossa ja tiedätte, miten homma toimii. Jos perheeseenne kuuluu vauvoja tai taaperoita, on lentokenttävarustuksen ykkönen kantoreppu. Esimerkiksi Ergo-reppuun mahtuu vielä leikki-ikäinenkin napero. Kun lapsi on kantorepussa, hän ei pääse karkailemaan ja vanhemmilla on vapaat kädet hoitaa käytännön asioita. Jos mukananne on yli kaksivuotiaita lapsia, kannattaa jokaiselle ottaa mukaan oma pieni selkäreppu, jossa kannetaan omat lelut. Näin vanhempien käsimatkatavaroihin jää tilaa eväille ja varavaatteille.

2014-02-17 06.46.33

Helsinki–Vantaan lentokentällä lennon odotteluun tuovat mukavuutta leikkitilat ja lastenhuoneet, joista löytyy piirustusvälineiden, lelujen ja videoiden lisäksi hoitopöytä ja mikroaaltouuni. Leikkitilat sijaitsevat porteilla 38 ja 16, lastenhuoneet puolestaan porteilla 31 ja 20.

Monilla lentokentillä on perheille omat lähtöselvitys ja turvatarkastuslinjat, joissa jonot ovat huomattavasti tavallisia jonoja lyhyemmät. Helsinki–Vantaan kentällä check in tiski on merkitty Special Passengers tekstillä. Lasten kanssa matkustettaessa turvatarkastuksen läpi saa viedä nesteitä sekä muita tarvittavia eväitä. Virallisten sääntöjen mukaan ruokaa saa ottaa koneeseen lentomatkan aikana tarvittavan määrän, mikä on yhteensä litra per lapsi. Elintarvikkeet tulisi olla pakattu maksimissaan 100 millilitran kokoisiin purkkeihin ja korvikkeiden sekä ruokapurkkien tulee olla avaamattomia. Kokemuksen mukaan säännöt vaihtelevat hieman virkailijoittain. joskus turvatarkastuksen läpi saa viedä suuremmankin määrän nesteitä avaamattomissa pakkauksissa, joten kokeilla voi aina.

Muistakaa myös ottaa lääkkeet ja esimerkiksi mahdolliset diabetesruiskut mukaan matkustamoon, sillä ruumassa ne eivät auta ketään. Lääkkeiden mukana tulee aina olla englannin kielinen resepti tai lääkärintodistus, jonka voi pyytää omalta lääkäriltä. Turvatarkastusta varten eväät ja mahdolliset dvd-soittimet kannattaa pakata siten, että ne saa näppärästi esille läpivalaisussa ilman koko repun sisällön tyhjentämistä. Käsimatkatavarakollien laskeminen ennen ja jälkeen turvatarkastuksen on hyvä tapa varmistaa, ettei vaihtovaatteet ja eväät sisältävä reppu jää matkan varrelle. Eväitä varten voi harkita pienen pehmeän kylmälaukun mukaan ottamista. Kylmälaukku pysyy sopivan viileänä, kun laitatte alle 100 ml nesteet matkaa edeltäväksi yöksi pakastimeen (sama toimii myös lomakohteessa).

Koneessa
Sylilapsi kiinnitetään nousun ja laskun ajaksi omalla, erillisellä turvavyöllä kiinni aikuisen turvavyöhön. Samalla rivillä ei ylimääräisten happinaamareiden sijainnista johtuen yleensä voi matkustaa kuin korkeintaan yksi sylilapsi. On siis todennäköistä, että kahden sylilapsen kanssa ei pääse istumaan vierekkäin.

Auton turvaistuinta tai kaukaloa ei yleensä saa ottaa lentokoneen matkustajatilaan, jos ei ole ostanut lapselle omaa istumapaikkaa. Useilla lentoyhtiöillä vauvan voi kuitenkin viedä turvakaukalossa portille ja antaa kaukalon siinä henkilökunnalle kuljetettavaksi ruumaan. Jos lapselle ostaa oman paikan koneessa, voi turvaistuimen yleensä kiinnittää penkkiin ja lapsi voi matkustaa siinä. Turvaistuimessa lapsi voi nukkua paremmassa asennossa ja pysyy aloillaan helpommin kuin aikuisen sylissä. Lähtöselvityksessä kannattaa kysyä mahdollisia ylimääräisiä vapaita paikkoja lennolta, jolloin saatte mahdollisesti perheellenne lisätilaa.

Lasten matkustusmukavuutta lisäävät oma pieni peitto ja tuttu unilelu. Lentokoneen peittoja ja tyynyjä kannattaa pyytää heti koneeseen saavuttua, sillä niitä on yleensä rajallinen määrä. Varatkaa lapsille riittävästi puuhattavaa lennon ajaksi. Käsimatkatavaraan sopivia leluja ovat muun muassa minikirjat, Aku Ankat, puuha ja tarravihot, Oppi&Ilo puuhakortit, pelikortit, magneettiversiot lauta peleistä, muoviset pikkueläimet, minihahmot ja lemmikit sekä pikkuautot. Älkää ottako mukaan kovin äänekkäitä leluja, jotta kanssamatkustajien hermot säästyvät. Kannattaa laskea tarkalleen, montako lelua kullakin lapsella käsimatkatavaroissa on. Esimerkiksi neljä jokaiselle lapselle, näin on helpompi kerätä omaisuus mukaan kentältä, koneesta tai bussista, kun matka jatkuu. Korvaamattomia matkatovereita ovat myös elektroniset laitteet, kuten kannettava dvd-soitin ja elokuvat, IPod, johon on ladattu äänikirjoja, pelikonsolit, älypuhelimet tai tabletit elokuvineen ja peleineen. Monilla lentoyhtiöillä on pitkillä reittilennoilla niin monipuoliset matkustajakohtaiset viihdejärjestelmät, ettei omien viihdelaitteiden vieminen koneeseen ole edes tarpeellista.

2012-07-04 10.22.47

Käsimatkatavaroihin kannattaa ottaa riittävästi evästä ja pikkunaposteltavaa. Koneen ruoka-ajat poikkeavat mitä luultavimmin totutuista eikä tarjottu ruoka aina maistu matkajännityksessä. Alle kaksivuotiaille sylimatkustajille lennon hintaan ei kuulu ruokaa. Eväät kannattaa pakata siten, että pystytte antamaan paketin tai astian lapselle itselleen käteen.

Juotavat olisi hyvä tarjoilla juomapulloissa, joissa on itsestään lukittuva korkki (esim. Sigg), kuten pikkulasten taikamukeissa. Täyttäkää juomapullot vedellä vasta turvatarkastuksen jälkeen lentokentällä ja varautukaa pyydettäessä maistamaan muita nesteitä turvatarkastuksessa.

Yölennolla silmälaput ja korvatulpat auttavat myös lasta nukkumaan paremmin. Lennolle lapsille kannattaa pukea päälle mukavat vaatteet ja muistaa kerrospukeutuminen. Koneessa on usein viileää, joten kaikilla perheenjäsenillä tulisi olla yllä pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet. Kohteeseen saavuttaessa voi sitten tarvittaessa riisua trikoot tunikan alta tai avata katkolahjehousujen vetoketjut. Sandaalit tai crocsit villasukkien päällä toimivat hyvin lentokonekenkinä. Tärkeää on, että kengät saa helposti jalkaan ja jalasta pois.

2014-02-06 21.52.46

Nesteytyksestä huolehtiminen on lennolla tärkeää, sillä limakalvot kuivuvat lentokoneessa herkästi. Kuulonsuojaimia voi pitää lapsen korvilla nousun ja laskun ajan tai kokeilla lämpimässä vedessä kostutetuilla paperitupoilla täytettyjen pahvimukien laittamista vauvan korville helpottamaan painetta. Kuitenkaan iso osa vauvoista ei edes tunne kipua koneessa. Kannattaa myös antaa lapsen iästä riippuen syödä purukumia tai imeä tuttia, rintaa tai pulloa nousun ja laskun ajan. Jos vauvalla on korvakipuja, hänelle voi antaa Paracetamolia noin puoli tuntia ennen lentoa (ks. Sairastuminen).

Yksin matkustava lapsi lentokoneessa
Lapsi voi matkustaa lentokoneessa myös yksin, mikäli hän on yli 5vuotias. Tällöin häneen sovelletaan yksinmatkustavan lapsen palvelua eli UM Handling Advicea (Unaccompanied Minor). Tämä tarkoittaa sitä, että saattaja täyttää lähtöselvityksessä yksin matkustavan lapsen UM-lomakkeen, jossa on mm. saattajan ja vastaanottajan nimet sekä molempien yhteystiedot. Yksin matkustavan lapsen lentoa ei yleensä voi varata internetin kautta, koska jokaiselle lennolle voi ottaa yksinmatkustavia lapsia vain määrätyn määrän (yleensä 4–6). Lähtöselvityksessä lapselle annetaan kaulapussi, johon laitetaan kaikki lapsen matkan aikana tarvitsemat matkustusasiakirjat sekä huoltajan allekirjoittama lomake. Matkustamohenkilökunta huolehtii lapsesta lähtöselvityksestä eteenpäin ja lennon aikana ja luovuttaa lapsen kohteessa maapalveluyrityksen edustajalle, joka luovuttaa lapsen lomakkeessa ilmoitetulle vastaanottajalle henkilöllisyystodistusta ja allekirjoitusta vastaan.

Lapselle kannattaa kertoa etukäteen, ettei maapalvelun henkilökunta ulkomailla osaa välttämättä suomea tai muuta lapselle tuttua kieltä. Saattajan on jäätävä lentoasemalle siihen saakka, että lapsen lento on lähtenyt, ja vastaanottajan on saavuttava lentoasemalle lennon aikataulun mukaiseen saapumisaikaan mennessä. Saattajan on huolehdittava myös siitä, että lapsella on mukanaan kaikki matkaa varten tarvittavat asiapaperit (passi, viisumi, rokotustodistus jne.) Lapsi voi lentää myös alle viisivuotiaana ilman vanhempiaan, mutta tällöin hänellä on oltava muu saattaja. Mikäli alaikäinen lapsi lentää muiden kuin vanhempiensa seurassa, jotkut lentoyhtiöt vaativat vanhemmilta englanninkielistä lupaa matkalle. Todistuksessa tulee lukea niiden henkilöiden nimet ja syntymäajat, joiden kanssa lapsi matkustaa.

2014-02-06 20.27.31

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply anni lokakuu 2, 2014 at 09:58

  hei tuossa oli kivoja vinkkejä
  tkalle ja minä olen käyttänyt kans niitä niin ne oli tosi hyviä ja minulla on kanssa 3v. lapsi niin me käytiin perheen kanssa lentokoneessa niin se sattu nukahtamaan sinne niin minä pannii sen vaan pötköttämään penkille niin siinä se nukku kaksi tuntia:)
  KIITOS VINKEISTÄ:)

  • Reply Inari Fernández lokakuu 19, 2014 at 04:33

   Moi Anni, kiva, jos vinkeistä on ollut sinulle hyötyä. Hyviä lentoreissuja teille. -Inari

  Leave a Reply