Vinkit

Valmistautuminen – Miten valmistautua matkaan lasten kanssa?

huhtikuu 22, 2014

Minun mielestäni matkailussa on parasta suunnittelu, ideointi ja koko perheen osallistaminen matkan odotukseen. Toisinaan surffaamme netissä joskus taas uppoudumme katsomaan kohteesta kertovaa TV-ohjelmaa tai elokuvaa.

Usein valmistautuminen tuo lomaan ainakin puolet pituutta lisää, kun  voi yhdessä kokoontua selailemaan matkaopaskirjoja kohteesta tai tutkimaan alueen karttaa. Minun mielestäni lapset kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun jo alusta alkaen, jolloin he voivat esittää omat matkatoiveensa. Mitä enemmän he tietävät lomakohteesta ja suunnitelmista etukäteen, sitä turvallisemmaksi ja mukavammaksi he tuntevat olonsa matkalla.

Kirjastoissa on hyvät kokoelmat matkaopaskirjoja, jotka ovat netin ohella ykkösapuvälineitä suunnittelussa. Lapsiperheen matkakäsikirjan ohella oma suosikkimme oppaista on William Grayn Travel with Kids, joka on koko maailman kattava kohdeopas lasten näkökulmasta. Myös Mondon kaupunkioppaissa on paljon tarinoita ja vinkkejä, joissa on huomioitu lapsiperheet.

Netistä löytyy niin ikään valtava määrä matkailuun liittyvää tietoa lapsiperheille. Matkanjärjestäjien sekä eri maiden turistitoimistojen sivujen lisäksi kannattaa vierailla ainakin laadukkaissa matkablogeissa mm. Destination Unknown Satu ja Walleniuksen Sanna kirjoittavat elävästi kokemuksistaan lasten kanssa reissatessa ja lisää tarinoita löytyy mm. Rantapallon matkailusivustolta. Matkailulehti Mondon nettisivuilta löytyy puolestaan monia kiinnostavia tarinoita eksoottisemmista lomakohteista ja itse haenkin usein pinon Mondoja vaikka kirjastosta yöpöydälle matkakuumetta lievittämään. Matkakuumetta voi kohottaa myös tapaamalla kohdemaiden edustajia kasvokkain matkailumessuilla, jotka järjestetään aina tammikuussa Helsingin Messukeskuksessa.

Matkamessuilla saa kohdetietoutta suoraan paikallisilta aluetuntijoilta niin kotimaasta kuin kaukomailta.

Matkamessuilla saa kohdetietoutta suoraan paikallisilta aluetuntijoilta niin kotimaasta kuin kaukomailta.

Monet kohteet ja kulttuurit tulevat lapsia kiinnostavalla tavalla esiin elokuvissa, kirjoissa tai sarjakuvissa, joiden avulla on mukava valmistautua matkaan (ks. Fiktio.) Kaikkien edellä mainittujen ohella hyvinä tietolähteinä toimivat puskaradio ja erilaiset sosiaalisen median kanavat. Samassa kohteessa lomailleen ystäväperheen haastatteleminen on yleensä varmin tapa saada parhaat vinkit onnistuneesta lomasta.

Jos matka suuntautuu ruokakulttuuriltaan aivan uudenlaiseen maahan, voi aloittaa matkavalmistelut menemällä ravintolaan syömään kohdemaan ruokaa jo Suomessa tai kokata matkatunnelmiin johdattelevia makuja etukäteen kotona. Käytännön valmistautumiseen kuuluu tietysti rokotuksista ja muista terveysasioista huolehtiminen hyvissä ajoin ennen matkaa. Talvella kesäkohteeseen matkustavien perheiden kannattaa aloittaa myös sopivien kesävaatteiden etsiminen jo aikaisemmin kuin edellisenä iltana, sillä edelliskesän vaatteet ovat todennäköisesti jääneet lapsille pieniksi. Tammikuussa sortsivaraston täydentäminen ei välttämättä onnistu suomalaisissa vaatekaupoissa ja lasten uikkareita ja sandaaleitakin voi joutua metsästämään useammasta osoitteesta. Toisaalta kivoja kesävaatteita löytyy usein jopa edullisemmin kohdemaasta, joten matkaan voi huoletta lähteä pienemmälläkin vaatevarastolla, jos kohteessanne on ostosmahdollisuuksia ja haluatte shoppailla.

2014-03-29 13.43.07

Usein lapsiperheitä askarruttavat ennen matkaa myös kysymykset esimerkiksi siitä saako kohteesta ostaa vauvanruokaa tai vaippoja, tai onko majoituspaikassa syöttötuoleja, pinnasänkyjä ja muita palveluita lapsiperheille. Yleensä matkanjärjestäjien kotisivuilta voi tulostaa kohdeopaskirjan, josta löytyy tietoa kohteen tarjonnasta, myös esimerkiksi lasten ruuista, vaipoista, sairaanhoitopalveluista ja muista käytännön asioista.

Inarin blogikirjoituksessa on lisää käytännön vinkkejä valmistautumiseen erityisesti pienten lasten kanssa. Itselläni ajatukset ovat jo kovasti kesän tulevissa reissuissa, joiden suunnittelu alkaa olla pian ajankohtaista. Niistä lisää lähiaikoina.

Inna-Pirjetta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply