Vinkit

Eksyminen

tammikuu 10, 2014

Jokaisen vanhemman painajainen on kadottaa oma lapsi silmistään, oltiinpa sitten kotimaassa tai ulkomailla. Matkalla tähän asiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja yrittää estää eksyminen kaikin mahdollisin tavoin ennakkoon. Suurilla lentokentillä ja väentungoksessa on syytä pitää lapsia tarkkaan silmällä. Jos matkaseurueessanne on useampi aikuinen, sopikaa aina, kenen tehtävänä on huolehtia ainoastaan lapsista. Näin muut aikuiset voivat rauhassa keskittyä matkatavaroihin ja asioiden hoitamiseen. Jos on liikkeellä yksin lasten kanssa, on erittäin suositeltavaa pitää pikkulapset lentokentillä ja asemilla koko ajan tiiviisti istumassa rattaissa, kantoliinassa tai -rinkassa tai kytkettynä valjaisiin.

On tärkeää käydä lasten kanssa jo ennen matkalle lähtöä läpi, miten tulee toimia, jos eksyy vanhemmista. Jos lapsenne ovat tarpeeksi vanhoja, sopikaa etukäteen tapaamispaikka, jos eksytte toisistanne. Jakakaa myös jokaiselle perheenjäsenelle tiedot siitä, mikä on majoituspaikkanne nimi ja osoite. Pikkulapselle voi laittaa nämä tiedot sekä vanhempien puhelinnumeron sisältävän lapun taskuun. Lapselle kannattaa neuvoa, että jos hän eksyy, hänen tulee pysähtyä paikoilleen ja yrittää huutaa vanhempiaan tai soittaa heille puhelimella, jos hänellä sellainen on. Jos vanhempia ei hetkeen löydy, lapsen on järkevää mennä lähimpään kauppaan tai poliisin luo ja antaa heille lappu, jossa on vanhempien yhteystiedot.

Alle kouluikäisiin lapsiin voi kiinnittää myös tarran, jossa lukee lapsen nimi ja vanhemman puhelinnumero kansainvälisessä +358-muodossa. Lähes kaikissa lastentarvikeliikkeissä on myynnissä uimisen kestäviä Infoband-rannekkeita, jotka pysyvät lapsen ranteessa vaikka koko matkan ajan. Van- hempien olisi hyvä kuljettaa aina mukanaan myös kuvia lapsistaan, sillä katoamistilanteessa kuvan avulla on helpompaa kertoa tuntomerkeistä. Kirkkaan väriset vaatteet helpottavat lasten erottamista suuressa ihmisjoukossa.

Jos epäilette lapsenne eksyneen, huutakaa hänen nimeään, kertokaa asiasta kaikille näkemillenne ihmisille ja katsastakaa mahdolliset vaarapaikat. Jos lastanne ei etsimisenkään jälkeen löydy, ottakaa välittömästi yhteyttä viranomaisiin. Varmuuden vuoksi kannattaa aina selvittää paikallinen hätänumero heti, kun saavutte kohteeseen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply