Vinkit

Malaria

tammikuu 6, 2014

Lapsilla malarianehkäisy on erityisen tärkeää, sillä heillä tauti voi kehittyä hyvin nopeasti vaikeaoireiseksi ja johtaa pahimmillaan kuolemaan. Jos mahdollista, kannattaa jo kohdetta valitessa tarkkaan miettiä, haluaako ylipäänsä matkustaa malaria-alueelle raskaana tai pienten lasten kanssa. Alle puolivuotiasta tai raskaana olevaa ei suositella vietäväksi malaria-alueelle lainkaan. Periaatteessa lapsen tulisi olla saanut kahdet perusrokotteet eli olla vähintään kuusi kuukautta vanha ennen malaria-alueelle matkustamista.

Malariaa esiintyy osissa Saharan etelänpuoleista Afrikkaa, osissa Aasiaa, Väli- ja Etelä-Amerikkaa sekä Oseaniaa. Kansanterveyslaitos on antanut estolääkityssuosituksen myös Intian Goaan matkustaville. Tarkempi malaria-alueiden kartta löytyy muun muassa Terveyden ja hyvin- voinninlaitoksen laatiman matkailijan terveysoppaan sivuilta (www.thl.fi).

Malaria-alueelle lähtiessä on jokaisen perheenjäsenen nautittava malarianestolääkitys. Niitä on monenlaisia ja eri alueille sopivia, eli omalle perheelle sopivasta lääkityksestä on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Malaria tarttuu yöhyttysten välityksellä, joten estolääkityksen lisäksi tulee huolehtia hyvästä hyönteissuojauksesta paikan päällä. Ottamalla hyttyskarkotteet mukaan jo Suomesta voitte varmistua niiden sopivuudesta lapsillenne. Myös malarialääkitys tulisi aina ostaa kotimaasta, sillä maailmalla liikkuu paljon lääkeväärennöksiä. Hyönteismyrkkyjä ei suositella käytettäväksi alle kolmivuotiailla, sillä pienemmät nuolevat käsiään ja myrkky kulkeutuu niiden kautta elimistöön. Taaperot ja vauvat tulisikin suojata erityisen hyvin vaatetuksella (ks. Ötökät). Hyttyset ovat liikkeellä kostealla säällä sekä hämärään ja öiseen aikaan. Malaria-alueelle matkustamista kannattaa siis välttää sadekaudella ja pimeällä on hyvä suojautua vaatetuksel- la sekä sängyn päälle ripustettavalla hyttysverkoilla, jotka on käsitelty hyönteistenkarkotusaineella eli permetriinillä. Myös vaatteiden hihansuut ja kaulukset voi käsitellä ai- neella, jotta hyttyset karttavat näitä kohtia. Permetriini- verkkoja ja -suihkeita voi ostaa muun muassa sivuilta www. finnestate.fi/matkailu. Rattaiden hyttyssuoja kannattaa pakata mukaan. Sen voi pingottaa tarvittaessa myös matkasängyn päälle.

Edes ennaltaehkäisevä lääkitys ei suojaa malarialta sataprosenttisesti, joten mahdollisia oireita on hyvä pitää silmällä. Malarian yleisin oire on kuume, tosin pienet lapset oireilevat usein epäselvemmin kuin aikuiset eikä alle puolivuotiaille välttämättä nouse lainkaan kuumetta. He saattavat sen sijaan saada yskän ja ripulin. Mikäli epäilee lapsen saaneen malariatartunnan, on syytä hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply