Aktiivilomat Madeira (Portugali)

Madeira: Hiihtoloma ilman suksia kukkien saarella

helmikuu 15, 2015

Huomenna alkaa kauan odotettu hiihtolomareissumme. Hiihtämisestä ei kyllä tällä reissulla ole tietoakaan, sillä lähden Madeiralle, keskelle Atlantin valtamerta, yhdessä 5- ja 7-vuotiaiden poikieni sekä äitini kanssa. Madeira on ollut yksi omista suosikkikohteistani aina siitä saakka, kun pääsin sinne omien vanhempieni kanssa ensi kertaa 14-vuotiaana. Vihreä paratiisisaari Madeira kuuluu Portugaliin ja on hurmannut minut ja perheeni ympärivuotisella kukkaloistollaan, monipuolisilla ulkoilumahdollisuuksillaan upeissa maisemissa sekä aidolla kulttuurillaan ja ihmisillään. Lisäbonuksena on alle 6 tunnin lentomatka sekä ympäri vuoden kesäinen ilmasto.

Madeiralla vehreys ja vihreys on aivan omaa luokkaansa.

Madeiralla vehreys ja vihreys on aivan omaa luokkaansa. Kuva: Madeira Promotion Bureau

Olen ollut saarella kuusi kertaa, joista kolme lasten kanssa. Edellinen matkamme Madeiralle oli myös ensimmäinen matkani kolmen lapsen kanssa ja siitä on nyt yli 5 vuotta, myös silloin äitini oli mukana reissussa. Aikaisemmat matkani ovat osuneet marras- tai joulukuulle, tällä kertaa odotan näkeväni ensimmäisiä kevään merkkejä sekä kokevani karnevaalihumun viimeiset päivät.

Edellinen reissu Madeiralle oli ensimmäinen matkani kolmen lapsen kanssa ja se tehtiin reilu viisi vuotta sitten.

Edellinen reissu Madeiralle oli ensimmäinen matkani kolmen lapsen kanssa ja se tehtiin reilu viisi vuotta sitten.

Nyt alkavan matkan kimmokkeena on toiminut ystävyys matkabloggaaja Kashyap Bhattarayan (Budget traveller) kanssa, johon olen saanut tutustua emännöimäni Nordic Bloggers Experience -matkabloggaajaohjelman kautta. Hän asuu Madeiralla sikäläisen tyttöystävänsä Sofian kanssa. Sofian kirjoittaman from Madeira to Mars -blogin Madeiravinkit ovatkin toimineet innoituksena, kun olen suunnitellut matkaamme yhdessä Portugalin turistitoimiston kanssa.

2014-11-04 16.26.05

Kash Bhattacharya on matkabloggaajaystäväni, joka asuu Madeiralla.

 

Matkaohjelmamme ja majoituksemme hoitaa Madeiran turistitoimiston ihastuttava Marta tekemieni ehdotusten perusteella. Aikaisemmilla kerroilla olemme asuneet lasten kanssa Funchalissa niin vuokratussa lomatalossa, kuin lempihotellissani Porto Santa Mariassa sekä kertaalleen saaren ainoan hiekkarannan kupeessa lounaisrannikolla sijaitsevassa Calheta Beach -hotellissa. Nyt majoitumme lempihotellini sisarhotelliin Porto Mareen, joka sijaitsee Lidon alueella Funchalim keskustan tuntumassa aivan merivesiuimalan vieressä.

Hotellimme Porto Mare sijaitsee Funchalin keskustan kupeessa meren rannalla. Kuva: Porto Bay Hotels

Hotellimme Porto Mare sijaitsee Funchalin keskustan kupeessa meren rannalla. Kuva: Porto Bay Hotels

Ohjelmamme pitää sisällään karnevaalihumua, retken kaapelihissillä Monteen ja korikelkka-ajalun takaisin kaupunkiin, pari retkipäivää ympäri saarta (tavoitteena käydä ainakin saaren korkeimmalla, autolla saavutettavalla huipulla Pico do Areeirolla 1818m), kävelyretkiä upeissa vuorimaisemissa ja nautiskelua Funchalin kaupungin tunnelmasta sekä erinomaisesta ruuasta. Pojat odottavat erityisesti vierailua Canicalin valasmuseossa, kauppahallin kalaosastolla sekä retkipäivää Santa Maria -merirosvolaivalla.

Retkeä saaren korkeimmalle huipulle Pico do Arieirolle odotan innolla, viimeksi se jäi kokematta puutteellisen vaatetuksen takia.

Retkeä saaren korkeimmalle huipulle Pico do Arieirolle odotan innolla, viimeksi se jäi kokematta puutteellisen vaatetuksen takia. Kuva: Madeira Promotion Bureau

Lähdemme matkaan huomenna aamupäivällä ja lennämme Funchaliin Aurinkomatkojen suoralla lomalennolla Helsingistä. Matkatavaroiden pakkaaminen on täydessä vauhdissa ja siihen onkin syytä keskittyä, sillä Madeiralla säätila vaihtelee lämpimästä sateesta täyteen auringin paisteeseen lähes päivittäin. Myös jalkineisiin on syytä satsata. Itselläni on koekäytössä Merrelin tuliterät kevytvaelluskengät ja pojilla Reiman vastaavat varrelliset jalkineet. Hyvien kenkien lisäksi myös kevyesti mukana kulkeva kuoriasu on ehdoton.

Matkakuumetta kohottamaan julkaisen nyt kirjaamme varten koostamani TOP10 Madeiran tekemiset lasten kanssa.

Huomenna alkavan reissumme kokemuksista kerron tarkemmin matkan jälkeen, mutta tervetuloa mukaan seuraamaan matkaamme Instagramiin ja Facebookiin.

-Inna-Pirjetta

Madeiran tärpit lapsiperheille Lapsiperheen matkakäsikirjan mukaan:
(alkuperäinen julkaisu Lapsiperheen matkakäsikirjassa 2012)

1. Kauppahallin suuret kalat
Funchalin vanhan kauppahallin (Mercado dos Lavadores) kalaosasto on kiehtova etenkin aamutuimaan. Jättimäiset ton­nikalat, miekkakalat ja rumat espadat saavat kyytiä, kun kala­kauppiaat heittelevät niitä ronskisti tiskiltä toiselle ja keittiö­mestarit käyvät valitsemassa ravintoloihinsa parhaat päältä. Arkkitehtuuriltaan loistokkaasta kauppahallista löytyvät ka­lojen, eksoottisten hedelmien ja moniväristen kukkien lisäk­si myös Madeiralle tyypilliset käsityöt: korit, nahkalaukut ja ihastuttavat koruommeltyöt. Toisessa kerroksessa kalaosaston puoleisessa päädyssä palvelee viehättävä terassikahvila kaunii­ne korikalusteineen.

2. Korikelkka-ajelu mukulakivillä
Sileiksi kuluneilla mukulakivikaduillakin voi laskea mäkeä. Tätä riemua pääsee kokeilemaan nousemalla kabiinihissillä tai bussilla Funchalin keskustasta Monten kaupunkiin. Kylässä valkopukuiset Carreiros­ miehet ohjaavat hurjapäät korista punottuihin jalaskelkkoihin, joilla pääsee laskettelemaan takaisin Funchaliin.

3. Vesipuistoon tai laava-altaisiin?
Santa Cruzin vesipuisto on saa­ren ainoa ja tarjoaa vesipedoille mahdollisuuden vesileikkeihin ja laskuihin makeassa vedessä. Paljon jännittävämpää on kuiten­kin tehdä uimaretki luonnon muovaamiin laava­altaisiin, joita saarelta löytyy useita. Atlantin pärskeet roiskuvat altaisiin esi­ merkiksi Madeiran luoteiskulman merivesialtailla Porto Moni­zissa.

Edellisellä matkallamme nautimme elämästä oman lomatalomme uima-altaalla.

Edellisellä matkallamme nautimme elämästä oman lomatalomme uima-altaalla.

4. Seikkailu levadoilla
Lapsille soveltuvia vaellusreittejä löytyy saarelta lukuisia ja niille pääsee kätevästi paitsi vuokra-­autolla myös paikallisbus­seilla tai kohtuuhintaisilla takseilla. Madeiran satumaiset maise­mat vaihtelevat rehevästä laakerimetsästä karuun vuoristoon ja aurinkoiseen rannikkoon. Suurin osa reiteistä kulkee vanho­jen kastelukanavien, levadojen, reunoilla, joten niitä on erittäin helppo seurata. Hyvä opaskirja (esim. Sunflower Landscapes), kartta, eväät ja tukevat kengät sekä säävaihteluihin varautunut vaatetus on tärkeä muistaa vaelluksille lähdettäessä. Lisätietoa opastetuista levadaretkistä löytyy osoitteesta www.madeira- levada-walks.com.

5. Hampurilaisia maalaisleivästä
Madeiralaisen maalaisleivän eli bolo do cacon sisään teh­tyjä, valkosipulilla ryyditettyjä kotitekoisia hampurilaisia saa lä­hes kaikista kahviloista ja baareista. Tämä herkku vie pienen nä­län tai toimii lounaan korvikkeena, eikä ruokaa tarvitse odotella pitkiä aikoja. Muutenkin madeiralainen ruoka on todella herkul­lista ja esimerkiksi paikallisten lihavartaiden (espetada) mureat palaset katoavat hetkessä myös monen pikkumatkaajan lauta­selta. Pikkuvauvojen tarpeisiin supermarketeissa on myytävänä äidinmaidonkorvikkeita jauheena sekä vauvanruokapurkkeja ja tuttuja vaippamerkkejä.

Paikallinen hampurilainen Bolo de caco maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

Paikallinen hampurilainen Bolo do caco maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

6. Delfiiniretki Kristoffer Kolumbuksen laivalla
Hollantilainen Rob Wijntje on toteuttanut unelmansa ja rakentanut madeiralaisten käsityöläisten avustuksella täydelli­sen kopion Kristoffer Kolumbuksen Santa Maria ­laivasta, jolla tehdään päivittäin merirosvoristeilyitä kuuluisan Gabo Girao -jyrkänteen juurelle. Täy­sin mahonkinen 22 metriä pitkä kolmimastoinen purjealus on mahtava näky lipuessaan ilta­auringossa pitkin Madeiran ete­lärannikkoa.

7. Vieraskirja aallonmurtajassa
Funchalin sataman vieraskirjana toimii korkea aallonmurta­ ja, joka on täynnä valtameren ylitystä odottaneiden miehistöjen tekemiä taidokkaita ”käyntikortteja”. Monenlaisten kirjoitusten ja kuvioiden joukosta voi etsiä eri kansallisuuksia ja leikitellä aja­tuksella monen viikon purjehduksesta yli valtameren.

 8. Tulivuoren uumenissa
Uskallatteko sukeltaa oikeaan tulivuoren magma­käytä­vään? Tulivuorikeskuksessa pääsee kulkemaan tuhansia vuosia sitten syntyneillä käytävillä vuoren sisällä ja tutustumaan mie­lenkiintoisella tavalla useiden tulivuoren purkausten aikaansaa­maan Madeiran saariston syntyyn. Kierroksen päätteeksi Ma­deiran synty simuloidaan audiovisuaalisessa esityksessä, joka saattaa olla liiankin hurja alle 3 ­vuotiaille.

9. Satumainen jouluvalaistus
Funchalin legendaariset jouluvalot muuttavat koko kau­pungin kuin suureksi tivoliksi tai kauniiksi kuvaksi satukirjan si­vuilta. Värikkäät ja mielikuvitukselliset valot täyttävät pimeissä illoissa loistollaan paitsi koko Funchalin kaupungin myös pik­kukylien kadut ja kujat marraskuun puolivälistä tammikuun al­kuun asti. Seimiä ja erilaisia jouluasetelmia on rakennettu moneen kadunkulmaan ja musiikkipainotteinen ohjelmatarjon­ta huipentuu legendaariseen uudenvuodenilotulitukseen, joka ammutaan Funchalin taivaalle 50 eri paikasta. Lisätietoa Ma­deiran tapahtumista suomeksi löytyy kattavasta nettijulkaisus­ta   www.madeira-live.com.

Madeiran jouluvalaistus on vertaansa vailla. Kuva: Porto Bay events

Madeiran jouluvalaistus on vertaansa vailla. Kuva: Porto Bay events

 10. Piilosilla puutarhassa
Piilo­leikkeihin ja salaisen puutarhan tunnelmaan joh­dattava kasvitieteellinen puutarha tarjoaa kukkaloistoa, huu­maavia tuoksuja, papukaijojen kirkunaa ja upeita näköaloja Funchalin yli. Yli 2000 eksoottisen kasvin joukossa voi tehdä todellisen maailmanmatkan kasvien valtakuntaan. Puutarhan korkeuserot ja epätasaiset päällysteet eivät suosi vaunuilla liik­kumista, mutta energian kuluttamiseen puisto on loistava valin­ta. Puistosta lähtee myös kaapelihissi ylös vuorille. Hissistä voi ihailla Unescon luonnonperintökohteeksi julistamia laakerimet­siä lintuperspektiivistä.

Madeiralla on aina vihreää ja myös lämpimiin sateisiin on syytä varautua.

Madeiralla on aina vihreää ja myös sateisiin on syytä varautua.

Matka toteutetaan yhteistyössä Madeiran turistitoimiston ja Aurinkomatkojen kanssa. Kaikki kokemukset ja kommentit ovat omiani ja perustuvat keräämääni materiaaliin aikaisemmilla matkoillani.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Tiia joulukuu 29, 2019 at 19:17

    Hei.
    Luin madeiran reissusta ja olemmekin lähdössä huhtikuussa madeiralle sillon 1v1kk poitsun kanssa. Meitä mietityttää taksissa lapsen kuljetus . Emme haluaisia omaa istuinta raahata mukana kun ei voi olla varma että kallis istuin selviää kolhimatta perille. Mutta tiedätkö onko takseihin mahdollisuus tilata istuin? Tai miten te ratkaisitte tämän? 😄

  • Leave a Reply