Rantalomat

Dubai: Leppoisaa lomailua viiden lapsen kanssa salaisessa puutarhassa

maaliskuu 2, 2014

Saavuimme Dubaihin aamuyöllä Finnairin suoralla lennolla. Ajomatka futuristisen keskustan läpi auringon punatessa taivaanrannan toinen toistaan korkeampien pilvenpiirtäjien takana oli jo sinänsä elämys maiseman tuodessa mieleen tieteiselokuvien mielikuvitukselliset kohtaukset. Vaikka meitä kaikkia väsytti yölennon jäljiltä, oli helpotus siitä, että pääsimme kaikkine lapsinemme ja tavaroinemme onnellisesti perille, selvästi aistittavissa. Tiesimme, että ajomatkaa kentältä hotelliimme on noin 40 minuuttia.

Käytännössä ajoimme koko Dubain läpi pitkin Šeikki Zayedin 8- kaistaista moottoritietä. Lopulta ympärillämme ei enää näkynyt kuin teollisuusaluetta ja tyhjää aavikkoa. Ryhdyin jo epäilemään, minne mahdamme päätyä, kun edessämme alkoi vihdoin näkymään korkea rakennus. Aidatun hotellialueen sisäpuolella odotti toinen todellisuus – Dubain salainen puutarha.

2014-02-07 09.56.18

Yltäkylläisen vehreä puutarha palmuineen, värikkäinen kukkineen ja lintuineen oli aamuauringon noustessa Suomen talvesta keskelle kesää tipahtaneelle porukallemme positiivinen sokki. Hotelliin kirjautumismuodollisuudet veivät  enemmän aikaa kuin mihin lasten kärsivällisyys olisi riittänyt ja tervetuloprosessi ei selvästikään ollut yövuorolaisilla ihan yhtä hyvin hallussa kuin muihin vuorokauden aikoihin. Olimme kuitenkin onnellisia, että saimme toisen huoneistamme käyttöömme heti ja osa porukastamme pääsi lepäämään pois matkaväsymystään.

JA Palm Tree Courtissa vieraat majoitetaan ”sviitteihin”, jotka on rakennettu puutarhaan kauniisti sijoiteltuihin kolme kerroksisiin rakennuksiin. Meillä oli käytössämme kaksi vierekkäistä huonetta, joilla oli yhteinen eteinen ja ulko-ovi. Molemmissa huoneissa oli ultraleveä parisänky sekä levitettävä vuodesohva, jonka patjat olivat tarkoitettu nukkumiseen (tämä tuli testattua monena iltana lapsia nukuttaessamme). Parvekkeet aukesivat puutarhaan ja palmujen takaa pikotti meri, mutta näin talvikuukausina aurinko ei paistanut parvekkeillemme mihinkään vuorokauden aikaan. Molemmissa sviiteissä oli kylpyammeet, jotka olivat kovassa käytössä päivittäin.

2014-02-08 15.11.01

Makuhermojen hemmottelua ja kaiken maailman makuja

Heti ensimmäisellä aamiaisella huomasimme, että hotellissa on  todellakin ajateltu lapsia. Se olikin yksi tärkeimmistä kriteereistä majoituspaikkaa valitessamme ja hotellin nettisivujen kuvista sai huomattavasti todellisuutta kliinisemmän kuvan hotellin palveluista. Viiden lapsen kanssa ei tosiaankaan halua lomailla hotellissa, jossa lapset eivät ole tervetulleita vieraita. Olimme myös etukäteen tilanneet all inclusive -paketit, jotka tulivat seurueellemme suhteellisen edulliseksi, sillä maksu meni vain meistä aikuisista ja kaikki alle 12-vuotiaat lapset sisältyvät aikuisten pakettiin (eli 7 henkeä söi 2 hengen hinnalla). Näin halusimme helpottaa omaa lomaamme ja jatkuvaa budjetin tarkkailua. Pakettiin sisältyi erittäin korkeatasoinen, rajoittamaton ruokailu hotellin 15 eri ravintolassa juomineen sekä jätskit ja juomat hotellin baareissa. (Pakettiin sisältyvät juomat oli merkitty ravintoloiden listoille ja kaikissa ravintoloissa oli tarjolla myös ”keittiömestarin erikoisuus” annoksia, jotka eivät kuuluneet pakettiin.)

2014-02-08 18.21.28

Vaikka olin etukäteen jännittänyt miten näin monet ravintolaruokailut viiden lapsen kanssa sujuvat, oli oikeastaan ihan hauskaa hieman tälläytyä illallisille uikkareissa vietettyjen päivien jälkeen.  Kerrankin tuli käyttöä myös poikien lukuisille kavereilta perityille kauluspaidoille, joiden silittämisessä oli kyllä ennen matkaa mielestäni aivan kohtuuton homma. Dubaissa pääsee maistelemaan kaiken maailman makuja ja näin oli myös hotellissamme, jossa illastimme vuoroiltoina lähes jokaisessa ravintolassa niin italialaisittain, aasialaisittain, kalaerikoisuuksista nauttien kuin rennosti sporttibaarissa. Ikimuistoinen oli myös arabialainen teemabuffet, joka huipentui meitä kaikkia ihastuttaneeseen vatsatanssiesitykseen. Lasten mielestä oli hauskaa lähteä syömään hotellialueen toiselle laidalle, sillä silloin sai tilata golfautokyydin. ”Äiti, meidän taksi tuli jo!”, pojat huutelivat syömään lähtiessämme.

Arabialaisen teemabuffen herkkuihin kuului lammas

Arabialaisen teemabuffen herkkuihin kuului lammas

Kalaravintolassa tuoreet kalat sai itse valita "kalatorilta"

Kalaravintolassa tuoreet kalat sai itse valita ”kalatorilta”

 

Kauempana sijaitseviin ravintoloihin saimme mukjavan kyydin golf autolla

Kauempana sijaitseviin ravintoloihin saimme mukjavan kyydin golf autolla

Kokeilta sai filata mieleisiään herkkuja niin aamiaisella kuin päivällisellä

Kokeilta sai filata mieleisiään herkkuja niin aamiaisella kuin päivällisellä

Eläimellistä menoa
Vaikka olimme tutustuneet hotellin tarjontaan etukäteen, ilahdutti sen monipuolisuus meidät saapuessamme. Tulopäivänä osa lapsista meni nukkumaan ystäväni kainaloon ja minä lähdin kahden lapsen kanssa tiluskierrokselle. Yllätykseksemme hotellilla oli oma täysimittainen talli, jossa asui parikymmentä täysikokoista hevoista sekä useita poneja. Lasten riemulla ei ollut rajoja, kun he pääsivät paijaamaan ja hoitamaan hevosia. Nuorimmaisemme pääsi myös pienelle poniratsastusretkelle (lisämaksusta). Hevosten lisäksi pieneläintilalla asusti kaneja, vuohia ja kaksi kamelia, joilla pääsi myös päivittäin ratsastamaan ilman lisämaksua.

Hotellin omat kamelit olivat lasten ilona päivittäin

Hotellin omat kamelit olivat lasten ilona päivittäin

Kameliratsastus oli jännittävä kokemus

Kameliratsastus oli jännittävä kokemus

Pieneläintarhan lisäksi eläimiä vilisi kaikkialla hotellialueen puutarhassa, upeita riikinkukkoja ja monenlaisia muita, ihanasti livertäviä, lintuja. Värikkäitä kaloja ja kilpikonnia sekä kissoja riitti jokaisella kävelymatkalla ihmeteltäväksi.

Riikinkukkoja vilisi hotellialueella valtavasti, aamuisin saimme aikaisen herätyksen kukon lauluun

Riikinkukkoja vilisi hotellialueella valtavasti, aamuisin saimme aikaisen herätyksen kukon lauluun

Omalta rannalta kuumaisemat

Kaupungin ulkopuolella sijaitsevan hotellin erikoisuus on oma, lähes kilometrin mittainen, valkohiekkainen ranta, jolla kelpasi lekotella kaikessa rauhassa, ilman häiritsevää läpikulkuliikennettä. Merivesi oli sen verran viileää, että polskuttelut meressä jäivät meillä vain muutamaan kertaan, mutta rantahiekan leikeistä otettiin kyllä kaikki ilo irti.

Kummitäti pääsi peittämään nuorimmaisemme hiekalla

Kummitäti pääsi peittämään nuorimmaisemme hiekalla

JA Palm Tree Courtin kanssa samalla alueella sijaitseva sisarhotelli JA Beach Hotel on rakennettu jo yli 30 vuotta sitten ja se on ollut aikoinaan Dubain ensimmäinen rantahotelli. Silloin Dubain kansainvälinen lentokenttä oli suunniteltu tälle puolelle kaupunkia. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat vuosikymmenten saatossa ja hotellin alue on jäänyt toistaiseksi keskusta-alueen ulkopuolelle rahtisataman taakse toimien erittäin suosittuna viikonlopun piilopaikkana myös Dubain asukkaille. Huimat rakennusprojektit ovat kuitenkin alkaneet myös Jebel Alissa ja aivan hotellin läheisyyteen on rakennettu jättimäinen tekopalmusaari. Yksi palmun lehvistä kurkottautuu kauas Arabian lahdelle suoraan hotellin rannan eteen muodostaen todella epätodellisen maiseman, jossa valmiiksi valetut moottoritien betonirakenteet törröttävät  keskellä ei mitään.

Sit on top kajakeilla oil näppärää meloa katsomaan keskeneräistä rakennustyömaata

Sit on top kajakeilla oil näppärää meloa katsomaan keskeneräistä rakennustyömaata

Yhtenä päivänä meloimme katsomaan miltä siellä näytti ja totesimme, että kauempana oleviin palmun lehtiin johti jopa valmiita, autioita, monikaistaisia moottoriteitä. Rakennustyöt ovat loppuneet vuonna 2009 talouskriisin iskettyä myös Dubain huimapäisten hankkeiden rahoittajiin. Mielenkiintoista nähdä miten vuonna 2020 Dubaissa järjestettävä maailmannäyttely vaikuttaa keskeneräisiin rakennusprojekteihin, kannattaa ainakin tarkistaa ovatko rakennusprojektit käynnissä jos suunnittelee lomaa tähän resorttiin. Toisaalta Dubai on yksi maailman suurimmista rakennustyömaista majoittuipa minne hyvänsä ja siitä kannattaakin tehdä yksi must-nähtävyys ennemmin kuin matkaa häiritsevä tekijä.

Retki keskeneräiselle palmusaarelle oli epätodellinen

Retki keskeneräiselle palmusaarelle oli epätodellinen

Rakennustyömasta intoutuneena lapset rakensivat myös oman linnansa

Rakennustyömasta intoutuneena lapset rakensivat myös oman linnansa

Valvottua uima-allaselämää ja monipuolisia vesiaktiviteetteja

Lähtiessämme ystäväni kanssa reissuun kahdestaan viiden lapsen kanssa, emme kuvitelleet viettävämme löhölomaa. Nuorin lapsista on vielä uimataidoton, joten olin henkisesti varautunut jatkuvaan tiukkaan päivystykseen uima-altaan reunalla ja mieheni oli myös pitänyt minulle aiheesta useita turvallisuusluentoja ennen lähtöämme. Heti ensimmäisenä päivänä helpotukseni oli todella suuri, kun huomasin, että jokaisella uima-altaalla oli jatkuvasti erittäin aktiiviset uimavalvojat. Rannalla ollut uimavalvoja tuli jopa yhtenä päivänä kysymään onko kaikki hyvin, kun 4-vuotiaamme sai lohduttoman kiukkukohtauksen lounastauon venähdettyä hieman liian myöhäiseksi. Näin ollen lapset puljasivat kyltymättä ihanan lämpimissä altaisssa ja me äidit keskityimme vaihtelevalla menestyksellä kirjoihimme altaan reunalla.

UIma-altailla oli jatkuva valvonta, joka teki lomailusta viiden lapsen kanssa merkittävästi leppoisampaa

UIma-altailla oli jatkuva valvonta, joka teki lomailusta viiden lapsen kanssa merkittävästi leppoisampaa

Nuorimmaisemme oli roudannut kotoa mukanaan puhallettavan krokotiilin ja se, ettei altaisiin saanut viedä puhallettavia uimaleluja oli hänelle kova paikka. Asia ratkaistiin puhaltamalla krokotiili kylpyleluksi ammeeseen. Näky oli melkoinen pojan kylpiessä koko ammeen täyttävän vihreän krokotiilin kanssa.

Lisää mukavuutta toivat pyyhebaarit uima-altailla. Pyyhkeitä ei tarvinnut roudata hotellihuoneista.

Lisää mukavuutta toivat pyyhebaarit uima-altailla. Pyyhkeitä ei tarvinnut roudata hotellihuoneista.

Lapset jaksoivat puljata altaassa aina auringon laskuun asti

Lapset jaksoivat puljata altaassa aina auringon laskuun asti

Altaalla sukeltelun, snorklailun ja palloleikkien lisäksi nautimme hotellin tarjoamista monipuolisista vesiurheilumahdollisuuksista. Käytettävissä oli sit on top -kajakkeja, Hobby cat-katamaraaneja sekä pikkujollia, lisäksi pakettiin kuului yksi 10 minuutin elämys  moottoriveneen perässä vauhtilautalla nauttien. Itse olisin voinut nauttia melonnasta ja purjehduksesta enemmänkin, mutta viiden lapsen motivoiminen samaan aikaan siihen puuhan onnistui meiltä viikon aikana kahdesti.

Melontaa ja purjehdusta olisi saanut harrastaa mielin määrin

Melontaa ja purjehdusta olisi saanut harrastaa mielin määrin

Vesipuuhien lisäksi hotellissa pääsi pelaamaan minigolfia, tennistä, sulkapalloa ja squashia. Golfaajille olisi ollut tarjolla 9 reiän golfkenttä. Raikas kuntosali mahdollisti monenlaisen treenaamisen ja hotellialueella oli miellyttävää käydä lenkillä. Oma huvivenesatama oli  täynnä toinen toistaan hienompia moottorijahteja sekä vesitasoja, joiden nousuissa ja laskuissa pojilla riitti ihmettelemistä.

Lasten klubit jäivät sivurooliin

Olimme etukäteen ilmoittaneet lapsemme mukaan all inclusive pakettiin sisältyviin lasten kerhoihin. Kerhot on tarkoitettu 4-12 vuotiaille ja teineille on oma CoolZone paikkansa. Ensimmäisenä kokonaisena päivänä lapset suuntasivat suurin odotuksin kerhoon ja me menimme tutustumaan hotellialueeseen. Valitettavasti ainakaan sinä aamuna todellisuus ei vastannut sitä mitä odotimme ohjelmaa luettuamme ja etenkin vanhemmat lapset olivat hyvin turhautuneita vietettyään aamupäivän pienten kanssa hiekkakakkuja rakentaen.

Iltapäivällä olisi ohjelmassa ollut askartelua (sisällä!!!) ja auringon paistaessa täydeltä terältä totesimme, ettei tämä taida oikein olla meidän juttu. Kokeilimme kerhoa vielä toistamiseen meidän äitien mennessä pakettiin sisältyvälle tennistunnille ja silloinkaan ohjelma ei ollut mitään erityistä, joten loppuajan päätimme nauttia lomasta yhdessä.

Hotelliltamme oli päivittäin bussiyhteys vesipuistoon Atlantis the Palmiin sekä ostoskeskuksiin Dubai Malliin ja Mall of the Emiratesiin. Hyödynsimme bussia yhtenä sateisena päivänä ja matka keskustaan kesti vajaan tunnin. Kerran viikossa hotellilta lähtee kuljetus myös toiseen suuntaan Abu Dhabiin, jossa vierailimme Yas-vesipuistossa ja muut asiakkaat Ferrari worldissa, maailman suurimmassa sisähuvipuistossa.

Yas-vesipuistossa vierähti kokonainen päivä

Yas-vesipuistossa vierähti kokonainen päivä

 

Hemmottelua aikuisille ja hiukan omaa aikaa
Matkamme aikana vietin 40-vuotis syntymäpäivääni ja täydelliseen, viiden lapsen onnittelulaululla alkaneeseen juhlapäivääni kuului myös mahdollisuus testata hotellin (vain aikuisille avointa) spa:ta ja nauttia ihanan rentouttavasta hieronnasta. Hieronnan päätteeksi otin vielä kaivatut päiväunet kauniissa lepohuoneessa, josta avautui upea panoraamanäkymä rannalle. Spa oli kaikkiaan aivan täydellinen kokemus. Kurkistin myös saunoihin ja tarjolla oli hammam sekä suomalaista saunaa jäljittelevä sauna ja poreamme. Omasta mielestäni kylpyläpuolella parasta oli alhaalta ylös etenevä suihku, jolla oli verenkiertoa kiihdyttävä ja virkistävä vaikutus.

Kylpylä oli tarkoitettu vain aikuisille

Kylpylä oli tarkoitettu vain aikuisille

Hotellien kannattaisi miettiä myös erilaisten hoitojen tarjoamista lapsille, sillä ainakin meidän seurue oli seitsemännessä taivaassa saatuaan manikyyrit ja pedikyyrit monivärisine kynsilakkoineen.
2014-02-11 15.52.08
Koska Dubaissa lähes kaikki on tekemällä tehtyä, ei tuntunut pahalta lomailla tällaisessa puutarhassa, jota ei varmasti olisi olemassa ilman ihmisten vaikutusta. Henkilökunta hotellissa oli hyvin ystävällistä ja pienenä yksityiskohtana jokaisen nimikyltissä luki, mistä hän pitää. Viimeisenä päivänä meidän tavaroitamme pakkasi taksiin Ed, jonka nimikyltistä oli pakko ottaa kuva. Mitenköhän mieheni suhtautuisi jos ehdottaisin hänen lisäävän omaan nimikylttiinsä vastaavan tekstin?
Nimikyltistä saattoi tarkistaa, mikä oli henkilökunnan mielipuuha

Nimikyltistä saattoi tarkistaa, mikä oli henkilökunnan mielipuuha

Tämä majoitus mahdollisti meille aidon loman ja aikaa rennolle yhdessäololle. Hotellialueen turvallinen tunnelma ja hyväntuulinen palvelu tekivät lomailusta helppoa. Hotellin ympäristö, eläimet ja salaisen puutarhan tunnelma olivat odottamaton bonus.  Viikon oleskelun aikana vietimme kaksi päivää retkillä ja loppulomaksi siirryimme sitten Dubai Marinaan pilvenpiirtäjään asustelemaan. Lue tästä mitä hotellistamme tuumasivat lapset?
Lomailu hyvien ystävien kanssa on ainakin minulle mieluisa tapa matkustaa ja selvästi lapsetkin viihtyivät erinomaisesti. Seuraavassa postauksessa kerron enemmän Dubain tekemisistä lasten kanssa.
Lounaan nautimme päivittäin meren äärellä iloisesti hälisevän seurueemme kanssa

Lounaan nautimme päivittäin meren äärellä iloisesti hälisevän seurueemme kanssa

Inna-Pirjetta

Matkamme mahdollisti JA Resortin ystävällinen kutsu majoittua JA Tree Palm Courtissa. Vaikka matka oli toteutettu osittain yhteistyössä, ovat kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet omiani ja haluan kertoa rehellisesti kaikesta kokemastamme.

You Might Also Like