Ajatus tähän ”Elä kuten paikallinen perhe – toimi kuin paikallinen äiti ” projektiin syntyi keväällä miettiessäni asumisvaihtoehtoja Espanjan lomallemme. Matkamme varsinainen syy on sisareni Inarin nuoremman tyttären ristiäiset, jotka vietetään espanjalaisen suvun hoivissa ihanalla andalucialaisella maatilalla (campolla).
Kolmen vauhdikkaan pikkumiehen kasvutaivalta luotsatessani ja erilaisten isompien ja pienempien kurinpitohaasteiden kanssa painiessani olen miettinyt paljon eri kulttuureiden kasvatuseroja.
Miten lapset kasvatetaan eri kulttuureissa? Miten vanhempien käyttäytyminen ja suhtautuminen on kulttuuririippuvaista ja vaikuttaa lapsiin? Miksi ranskalaiset lapset syövät mitä vaan? (Kirja on muuten mukana matkalukemisena) Pystyisinkö heittäytymään viikoksi espanjalaiseen kasvatusmentaliteettiin ja miten lapset siihen suhtautuvat?
Ajatuksissani oli löytää mahdollisimman autenttinen eapanjalainen koti, jossa voisimme lomaviikkomme elää. Kriteereinä oli sijainti joko Chichlana de la Fronterassa tai lähikylissä, oma uima-allas ja lasten kanssa miellyttävä ympäristö kävelymatkan päässä uimarannalta. Käytin lukuisia iltoja erilaisten talojen ja asuntojen vuokraussivustojen selailuun ja otin yhteyttä kymmeniin asunnon omistajiin. (Hain asuntoja näiltä sivustoilta Homeaway.co.uk, housetrip.com, Booking.com,Craigslist sekä useat Andalucian omat vuokraussivustot mm. Casadelaluz ja Espanjan maatilamajoitusta välittävä Casa Rural sivusto.) Hintataso viiden hengen 7 vuorokauden majoitukselle vaihteli noin 300 eurosta yli 3000 euroon. Lopulta päädyin vuokraamaan talon Airbnb:n kautta (680€). Nyt jännittää minkälainen talo meitä Calle de Herculeksella odottaa. Täydellisen näköinen talo projektiimme olisi ollut vielä espanjalaisempi, mutta löytämäni ihanuus ei valitettavasti ollut saatavilla. Kuvista päätellen vuokraamani talo ei ole ihan niin aito espanjalainen koti, kuin olin toivonut, mutta toivottavasti keittiö täyttää viisihenkisen perheen tarpeemme. Lisätietoja majoitusvaihtoehdoista perheille löytyy perhematkailijan majoitus -vinkeistä.
Sillä kokata totisesti aion. Olen kysellyt sisareni miehen sukulaisilta mitä ruokia jokainen espanjalainen äiti osaa valmistaa ja listallani on ainakin perunamunakkaan (tortilla de patatas), kylmän tomaattikeiton (salmoroja) ja pataruuan valmistus (puchero) sekä linssien käyttö (lentejas). Ohjeita lukiessani tajusin, että ruokailuun suhtaudutaan aivan toisella vakavuudella kuin Suomessa. Sain nimittäin tarkat neuvot myös alkupalojen ja pääruokien osalta. Myös espanjalaiset äidit arvostavat nopeasti työpäivän jälkeen valmistuvia arkiruokia, mutta pinaattiletuista ja kalapuikoista tai kolmessa minuutissa keittyvistä tuorepastoista ei kukaan maininnut sanaakaan. Ohjeet tulivat espanjaksi, joten sain samalla pienen espanjan kielen suihkun. Olen googlaillut reseptejä ja löysin ihanan kokkiblogin Andalucian auringossa, josta aion kokeilla muutamia reseptejä. Lainasin myös kirjastosta yhden reseptikirjan sillä talossamme ei ole nettiyhteyttä.
Sain myös ohjeita espanjalaiseen päivärytmiin lasten kanssa ja on hauskaa nähdä miten pojat jaksavat odottaa illallista 8-9 asti ja saammeko kaikki yhdessä pitää iltapäivällä kunnon siestan.
Yhtenä päivänä toivon, että vanhin poikani menisi paikalliseen kouluun tutustumaan ja kertoisi sitten kokemuksiaan sieltä.
Paikalliset äidit antoivat myös ohjeita, että espanjalaiset äidit käyttävät suurimman osan ajastaan perheestä, kodista ja lapsista huolehtimiseen ja oma aika käytetään yleensä liikkuen. Otin siis lenkkikamat mukaan ja aion aamuisin käydä juoksemassa pitkin Atlantin rantaa ja tehdä joogatervehdykset meren kimmellystä ihaillen.
Espanjan matkailutoimisto lähti yhteistyöhön mukaan järjestämällä käyttöömme auton, jonka pitäisi odottaa meitä Malagan lentokentällä saapuessamme. Sieltä ajamme vain 20 kilometrin päähän Fuengirolaan ensimmäiseksi yöksi ja ajatukseni olisi nauttia auringosta ja rannasta aamupäivän verran Costa del solilla ennen parin kolmen tunnin ajomatkaa Chiclana de la Fronteraan ja paikallisen elämänmenon aloittamista.
Tämän hetkisen suunnitelman mukaan #KuinPaikallinenPerhe -projekti seuraa matkaamme nyt kesäkuussa Espanjaan, lokakuussa Unkariin ja keväällä 2015 Ranskaan. Löydät kuvia ja päivityksiä myös Instagramista @lapsiperheenmatkat ja Facebookista /matkakasikirja.
-Inna-Pirjetta
No Comments