Kotimaa

Kesäkaverit Hangossa #OutdoorsFinland

syyskuu 28, 2014

Olen käynyt kesästä asti joka aamu uimassa läheisellä rantakalliolla Lauttasaaressa. Tällä viikolla yöt alkoivat olla niin viileitä, että aloin tosissani kaivata kesäistä rantaelämää. Illat olen surffailut koneella rantakohteita ja matkanjärjestäjien sivuja löytääkseni perheellemme sopivan kohteen marraskuun aurinkolomalle. Samalla tyydytin rantanälkääni karkaamalla yhtenä iltana elokuviin katsomaan ihanan kesäisen elokuvan Kesäkaverit, joka on kuvattu Hangossa. Hangossa meidänkin perheellä oli tänä kesänä kahteen kertaan ihania kesähetkiä kavereiden kanssa.

Hanko miehistö.54 (kopio)

Ensimmäisen kerran saavuimme Hankoon omalla purjeveneellämme Heinäkuun helteissä. Olimme jo monta päivää nauttineet Saaristomerellä lämmöstä ja surullisina katselleet pahasti sinilevän saastuttamaa merta, jonne ei ollut asiaa lapsilla eikä aikuisilla. Tuntui tosi vaikealta hyväksyä, että kerrankin kun ilman puolesta olisi ollut ihanteelliset uintikelit, oli vesi kuin hernekeittoa, pahimmillaan haisevaa ja täynnä sinisiä leväkukintoja.

Heinäkuun helteillä sinileväkukinnat olivat Saaristomerellä pahimmillaan.

Heinäkuun helteillä sinileväkukinnat olivat Saaristomerellä pahimmillaan.

Matka Hankoon sujui leppoisasti saippuakuplia kavereiden kanssa puhallellen.

Matka Hankoon sujui leppoisasti saippuakuplia kavereiden kanssa puhallellen.

Nyt olimme kuitenkin yhdessä ystäväperheemme kanssa matkalla Hankoon. Landasimme Itämeren portin ulkolaitureihin, kallioiden suojaan, pakkasimme uimakamppeet kasseihin ja lähdin kuuden lapsen kanssa kohti Regatan rantaa. Painostava kuumuus ja helle oli ihanaa, mutta olimme totisesti kaikki uintiretken tarpeessa. Matkalla ostin jäätelöt rantapuistosta koko jengille ja jäätelönmyyjälläkin meni jo laskut sekaisin suuren lapsikatraani edessä:)

Itämeren portista kuljetaan mantereelle pienellä yhteysveneellä.

Itämeren portista kuljetaan mantereelle pienellä yhteysveneellä.

Riemulla ei ollut rajoja, kun vihdoin pääsimme rantaan ja totesimme veden olevan levätöntä ja kirkasta (Regatan ranta on venesatamaa lähinnä ja avautuu suoraan Etelään avomerelle). Nautimme viilentävästä vedestä ja ihanasta rannasta täysin siemauksin. Viereisellä peitteellä loikoillut nainen kysyi minulta epäuskoisen näköisenä: ”Onko sinulla kolmet kaksoset?”. Nauraen vastasin, ”Ei, kun neljät! Nähdessäni samalla mieheni ja ystäväperheemme isän saapuvan rantaan.”

Hanko Regatta1 Hanko Regatta Miko.02 (kopio)

2014-07-23 14.09.27

Illallinen rantamakasiinien Pirate-ravintolassa oli makujensa puolesta mainio, mutta odotusaika ilman edes juomien saamista pöytään oli kuuden lapsen kanssa kovassa helteessä kohtuuttoman pitkä. Puolentoista tunnin kuluttua vapautimme lapset ja lähetimme heidät isoveljien valvonnassa rantapuistoon leikkimään, meidän aikuisten vielä nauttiessa ruokailusta. Kaunis auringonlasku ja lämmin yö Hangon satamassa oli maaginen ja jäi mieleen yhtenä kesän kohokohdista.

Seuraavan kerran saavuin Hankoon pari viikkoa myöhemmin Hangon Läntisen selän yli Rib-veneellä Kasnäsista kansainvälisten matkabloggaajien ja keskimmäisen poikani kanssa.

Hanko rib Hanko rib kosti

Päivä Hangossa alkoi herkullisella kalakeittolounaalla Itäsataman laituriravinto Brygganissa. Kohtuuhintainen ja mainio lounas on ensi kerralla taattu pysähdyspaikka myös perheemme kanssa. Lounaan jälkeen hyppäsimme jopojen selkään ja lähdimme viilettämään pitkin Hangon rantabulevardeja.

Ravintola Brygganin kalakeitto maistui tuoreen saaristolaisleivän kera

Ravintola Brygganin kalakeitto maistui tuoreen saaristolaisleivän kera

Hanko on pyöräilijän paratiisi ja turvallinen lastenkin kanssa.

Hanko on pyöräilijän paratiisi ja turvallinen lastenkin kanssa.

Fillarointi sujui hyvin keskimmäisen poikani istuessa tosin vastuuttomasti takapakkarilla. Pyöräilimme vajaan 10 kilometrin päässä sijaitsevalle Sjöbergin maatilalle, josta saimme ostaa tuoreita kananmunia, herkullisia perunoita ja muita vihanneksia (Reitti maatilalle kulkee rantatietä Itään ja tieltä on kyltti vasemmalle kohdassa missä pitää kääntyä). Matkalla pysähdyimme Hangon pitkälle ja kauniille Bellevuen hiekkarannalle uimaan. Tiesitkö, että Hangossa sijaitsee Suomen ainoa vesikaruselli? Sitä lystiä ei olisi poikani malttanut lopettaa ollenkaan.

Bellevuen ranta tarjoaa kauniin rannan ja hyvät palvelut. Rannalta löytyy jopa automaattipumppu lasten rantaleluja varten.

Bellevuen ranta tarjoaa kauniin rannan ja hyvät palvelut. Rannalta löytyy jopa automaattipumppu lasten rantaleluja varten.

Hanko ranta kosti.20 (kopio)

Hangon uimarannoilla tunnelma on kuin suoraan postikortista.

Hangon uimarannoilla tunnelma on kuin suoraan postikortista.

Sjöbergin maatilalta on näppärää ja edullista hakea tuoretuotteet myös veneelle. Fillarilenkki tekee kaikille hyvää ja pihapiirin lampaat ja kanat ilahduttavat vene-elämään mahdollisesti kyllästyneitä lapsia. Tänne tulemme taatusti seuraavalla visiitillä ostoksille koko perheen voimin.

Hanko Sjöberg kyltti

Sjöbergin maatilapuodista voi käydä omatoimisesti hankkimassa tuoreet vihannekse, perunat ja kananmunat. Isäntäväen ollessa poissa, rahat jätetään pieneen lippaaseen.

Sjöbergin maatilapuodista voi käydä omatoimisesti hankkimassa tuoreet vihannekset, perunat ja kananmunat. Isäntäväen ollessa poissa, rahat jätetään pieneen lippaaseen.

Hanko Sjöberg lammas

Päivä Hangossa huipentui yhdessä tuoreista raaka-aineista valmistamaamme ateriaan, jonka nautimme lähellä satamaa vanhalla VPK-talon Brankiksen terassilla. Sama talo oli mukana myös Kesäkaverit leffassa ja muutenkin tuo leffailta vahvisti mieluisia muistoja ihanista kesäpäivistä Hangossa. Yhtenä Hangon päivänä tein muuten etätöitä tunnelmallisen Alan’s Cafen sisäpihalla nauttien kotitekoisista leivonnaisista ja sämpylöistä. Kahvila on aivan Regatan rannan tuntumassa Raatihuoneentorilla, jota vastapäätä Kirkkopuistossa sijaitsee Hangon kivoin leikkipuisto, jossa lapset viihtyvät vaikka kuinka kauan. Ensi kesänä haaveilen vuokraavani huoneen ihanasta villasta ja muuttavani Hankoon vaikka kokonaiseksi viikoksi.

-Inna-Pirjetta

Jälkimmäinen visiitti Hangossa oli osa Outdoors Finland bloggaajamatkaa. Lisää tunnelmia Hangon hetkistä voit katsella esimerkiksi tästä Audreyn ja Samuelin kuvaamalta videolta. Mukana reissussa olivat myös LaurenceBeckiErik ja Steve, joiden blogeista löytyy upeita kuvia ja kuvauksia tekemästämme reissusta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply