Aktiivilomat Unkari

Unkari: Päiväretki Pécsiin

lokakuu 12, 2014

Retkeilen siis tämän viikon Eteläisessä Unkarissa Pécsin ja Orfün ympäristössä. Alue tarjoaa ulkoilmaelävästä nauttiville patikoitsijoille kumpuilevan paratiisin. Edellinen reissumme alueelle ajoittui toukokuulle ja nyt on mielenkiintoista nähdä alkavan syksyn merkit ympäröivässä luonnossa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Retki-lehdessä. Tuoreita tunnelmia tältä reissulta on sitten luvassa lomamme jälkeen:)

Pécs ja Orfu ympäristöineen tarjoavat patikoitsijalle kumpuilevan paratiisin Euroopan sydämessä
Lähdettäessä Budapestistä Tonavan vartta Etelään päädytään parissa tunnissa Pécsin kaupunkiin vehreiden Mecsek-kukkuloiden juurelle. Monimuotoinen luonto, hyvin merkityt vaellusreitit ja erittäin edullinen hintataso tekevät kohteesta houkuttelevan myös aktiivilomailijoille. Lomaa täydentävät kaupungin monipuolinen kulttuuritarjonta ja rikas historia sekä ympäristön pikkukylät viinialueineen. Helpot vaellusreitit soveltuvat myös retkeilyyn lasten kanssa.

Satumetsän suojissa
Sujahdamme aamun paahteesta suojaiselle metsätielle. Yllämme kaartuvat lehmukset ja tammet muodostavat vihreän, ja kuumana päivänä ihanasti viilentävän, katon vaelluspolkumme yläpuolelle. Seuraamme puihin maalattuja merkkejä pienelle tekojärvelle, missä järven kokoon nähden isokokoiset kalat polskivat ja houkuttelevat onkijoita. Viereisellä, pähkinäpuiden reunustamalla, aukiolla on useita tulipaikkoja sekä kaksikerroksinen katos, joka tarjoaa suojaa sateen sattuessa. Tässä polku haarautuu ja jatkamme pienen joen yli ylöspäin kohti Jakob Hedgiä. Joen vartta kulkeva reitti olisi vienyt suoraan kukkuloiden toiselle puolelle Orfün kylään sekä Abaligetin luolille.

metsässä 1

metsässä4

Polku nousee suhteellisen jyrkästi, ja nousun jälkeen on pienellä metsäaukiolla viehättävä taukopaikka katoksineen. Luonto on uskomattoman vehreää ja kaunista. Aluskasvillisuus vaihtelee pehmeästä sammalpeitteestä monipuoliseen kasvistoon ja kukkaloistoon. Hyönteisiä ja lintuja riittää ihmeteltäväksi. Polkuja risteilee rinteillä suhteellisen paljon, joten kartan ja merkintöjen kanssa saa olla tarkkana, jotta päätyy haluamaansa määränpäähän. Paikoitellen polun vierustan pensaikot muodostavat lähes läpipääsemättömän pusikon ja lapset nauttivat saadessaan juosta kuin viidakossa.

metsässä3

Vajaan tunnin kipuamisen jälkeen saavumme suurelle niitylle, mihin on (ilmeisesti EU rahoituksella) rakennettu valtava lintutorni sekä vaativaankin makuun soveltuva lasten leikkipuisto. Kiipeämme torniin ja ihailemme koko Pécsin yli avautuvaa maisemaa. Täältä on helppo hahmottaa, miten Mecsek- kukkulat reunustavat kaupunkia, jatkuen itään ja kohoten siellä yli 600 metriin. Tämä reitti jatkuu kohti Jakob Hedgiä, missä muinaisten roomalaisten hautaluolat ja rakennelmat antavat ihmeteltävää ennen varsinaista huippua (592m). Kolmen pienen lapsen ja lastenvaunujen kanssa reittimme käännöspiste on tänään kuitenkin tässä. Palaamme autolle ja nautimme lounaasta parkkipaikan Mama ravintolassa. Tässä vaeltajien omassa ravintolassa palvelu on ystävällistä, mutta kielitaidossa on turvauduttava elekieleen.  Janojuomana nautitaan sitruunalimonadin ja oluen sekoitusta Gösseriä. Ravintola on avoinna joka päivä 7-24.

metsässä leikkipaikka metsässä näköala

 

Pecsin kaupungissa nykypäivä kohtaa historian
Vuoden 2010 Euroopan kulttuuripääkaupunki Pécs on 240 000 asukkaan entinen kaivoskaupunki, joka on nykyään keskittynyt kulttuurin monipuoliseen tarjontaan. Kaupungissa vallitsee pikkukaupungin leppoisa ja turvallinen tunnelma. Ihmiset ovat sydämellisiä ja ystävällisiä ja nuorempi väestö puhuu hyvin myös englantia, vanhempien ihmisten kanssa kieli vaihtuu useimmiten saksaksi. Kaupungissa ja koko alueella on vahvasti aistittavissa menneen maailman tunnelma, vaikka monissa asioissa ollaan jo kehityksen kärkijoukoissa. Pécs kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle ainutlaatuisten historiallisten muistomerkkiensä johdosta ja kerroksellista ydinkeskustaa suojaavat edelleen monin paikoin mongoleita vastaan 1200-luvulla pystytetyt muurit.

Pecs ylhäältä

 

Pecs raatihuone

Reippaan ulkoilun päätteeksi löytyy kaupungin monista erinomaisista ravintoloista sekä viinikellareista maistuvaa ja täyttävää ruokaa. Ruoka-ajoissa ei olla turhan tarkkoja ja useimmiten keittiö on avoinna koko päivän. Paikallisten suosimissa ravintoloissa ei ole vaikea löytää täyttäviä annoksia muutamalla eurolla, ja turisteillekin suunnatuissa hienoimmissa ravintoloissa aterian saa helposti alle kymmenellä eurolla. Majoitukseen kaupungissa on useita hotelleja ja Mecsekin rinteiltä löytyy muutamia pensionaatteja. Viereisessä Orfün kylässä on pensionaatteja sekä telttailuun soveltuva mahtavalla paikalla sijaitseva leirintäalue (Panorama Camping). Varsinaisia autiotupia ei Mecsek kukkuloilta löydy, mutta niin kutsuttuja avaintaloja voi vuokrata yksityiskäyttöön edullisesti.

Pecs torni

 

MecsextremPark, Orfü ja Abaligetin luolat
Ylhäältä kukkuloilta avautuu huimaavat näkymät yli koko kaupungin aina Kroatian vuoristoihin saakka. Elämyksiä etsivän kannattaa ehdottomasti viettää ainakin puoli päivää vastikään avatussa, täysin modernissa Mecsextrem- puistossa, joka tarjoaa unohtumattomia kokemuksia (myös aikuisille) esimerkiksi seikkailuradalla, ratakelkkailussa tai jättitrampoliinilla.  Vastaanvantyyppisiä kokemuksia pääsee suomessa kokeilemaan esimerkiksi FlowParkissa Vierumäellä, Turussa ja Lappeenrannassa.

Mecsextrem park kosti 2

Mecsextrem park kosti 1

Paluumatkalla kaupunkiin kannattaa piipahtaa lasillisella vastikään kunnostetun hotelli Kikeletin näköalaterassilla, jossa voi myös rentoutua tasokkaassa kylpylässä.  Kikeletin vieressä avautuu vehreä puistoalue, missä sijaitsee kaupungin eläintarha ja risteilevät monet vaellusreitit.

Hotelli Kikeletin uima-altaalla kelpaa nautiskella kauniista iltapäivästä ja hyvästä palvelusta

Hotelli Kikeletin uima-altaalla kelpaa nautiskella kauniista iltapäivästä ja hyvästä palvelusta

Upouusi pyörätie johtaa kukkuloiden toiselle puolelle Orfün kylään ja tekojärvialueelle. Sinne voi myös patikoida merkittyjä reittejä pitkin luonnosta nauttien. Autolla tai bussilla matka taittuu alle puolessa tunnissa. Viehättävä alue rakentuu neljän tekojärven ympärille tarjoten matkailijalle kaikki herkut uimisesta, pyöräilyyn, vesiurheiluun, kalastamiseen ja ihaniin ruokiin. Mecsek -talolta lähtee luontopolku lähteelle, josta vesi kaikkiin neljään järveen tulee. Järvet on tehty 60-70-luvuilla ja samalla niitä ympäröivät viisi kylää on yhdistetty Orfüksi. Matkailuelinkeinoon panostava alue on lanseerannut myös useita tapahtumia, joista tunnetuimmat ovat huhtikuun alun Karhunsipuli ”Beerlauch” –festivaali sekä kesäkuinen vaihtoehtorockin festivaali ”Fischen in Orfü”.

Orfün järviylänköalue on patoamalla toteutettu

Orfün järviylänköalue on patoamalla toteutettu

Orfüssä vastakohdat kohtaavat konkreettisesti kun EU-rahoituksella kunnostettu rantabulevardi kiertää 7 kilometrin lenkin järven ympäri ja kävelytietä reunustavat ultramodernit aurinkoenergialla toimivat katulamput. Samaan aikaan kaupungin työntekijät niittävät heinää hevosten vetämiin kärryihin ja kaupassa vallitsee Kaurismäkeläisen karu, mutta sydämellinen tunnelma. Viime kesänä avattu Aquapark houkuttelee lapsiperheitä vauhdikkailla vesiliukumäillä ja uudessa vesiaktiviteettikeskuksessa vuokrataan kanootteja, kajakkeja ja lohikäärmesoutuveneitä. Niin vaeltajien kuin pyöräilijöiden suosima ravintola Muscátli Vendéglö tarjoaa perinteistä unkarilaista ruokaa viihtyisissä puitteissa.

 

Ravintola Muscatli kokoaa ulkoilijat ja matkailijat saman katon alle

Ravintola Muscatli kokoaa ulkoilijat ja matkailijat saman katon alle

 

Muscatlissa lapsetkin viihtyvät, ruokapöytien vieressä on laaja, aidattu nurmikenttä ja kaneja saa hoitaa mielin määrin.

Muscatlissa lapsetkin viihtyvät, ruokapöytien vieressä on laaja, aidattu nurmikenttä ja kaneja saa hoitaa mielin määrin.

Vuokraamalla pyörän pääset tutustumaan vielä neljänteen järveen, jonka ympäristö on kaikkiaan luonnonsuojelualuetta. Erityisesti linnustoltaan poikkeuksellisen rikas alue on nimetty tunnetun luonnontieteilijä Herman Otton mukaan. Viereisessä Abaligetin kylässä sopivan patikkamatkan päässä odottaa alueen suurin kalkkikiviluola sekä kattava lepakkomuseo.  Myös siellä sijaitsevalla tekojärvellä voi soudella tai onkia. Seikkailuhenkisille on tarjolla pidempiä luolaretkiä alueen kattavissa luolastoissa.

Ilmastollisesti Kroatian rajan tuntumassa sijaitseva Pécsin alue on enemmän Välimerellinen kuin Keskieurooppalainen. Kevät on parhaimmillaan jo huhtikuun alussa ja suomalaisittain miellyttävän lämpimät ilmat jatkuvat pääsääntöisesti aina marraskuulle asti.

-Inna-Pirjetta

Leikkipaikkoja on Pecsin alueella runsaasti

Leikkipaikkoja on Pecsin alueella runsaasti

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Taina lokakuu 12, 2014 at 13:07

  Kaksi kertaa olen piipahtanut Unkarissa, toinen piipahdus vain pari tuntia Itävallan puolelta. Toinen kesti parin kolmen päivän verran. Kiva matkata postauksiesi myötä lisää!

  • Reply Inna-Pirjetta Lahti lokakuu 19, 2014 at 21:11

   Moikka Taina,
   Unkari on kyllä mahtava paikka, kannattaa suunnata ilmanmuuta pidemmäksi aikaa. Kiva, jos postausten myötä olet jo päässyt tunnelmaan. Onko sinulla reissua sinne suunnitteilla?
   Inna-Pirjetta

  Leave a Reply